Pénzügyi hibák, amiket a húszas éveinkben mindannyian elkövetünk

Nagy Niki
Írta: ,
Pénzügyi hibák, amiket a húszas éveinkben mindannyian elkövetünk

Minden szép és jó, amíg a fősulin vagy az egyetemen tanulsz – kevés pénzből is meg tudsz élni, anyu mindig ellát kajával, és nem igazán kell a jövődre sem gondolnod, hiszen csak annyi a dolgod, hogy tanulj és jól érezd magad. Aztán az iskolából kikerülve arcon csap a valóság, és hirtelen számlákkal, hitelekkel, adókkal és szerződésekkel kell szembenézned – ez pedig kicsit sem egyszerű, sőt, kifejezetten izzasztó tud lenni. Ilyenkor természetes, ha elkövetünk egy-két hibát – hogy minél kevesebbe fuss bele te is, tanulj mások tapasztalataiból, és próbálj meg az alábbiakból kimaradni!

Nem gondolunk a jövőre Kép forrása: urbanoutfitters.com

YOLO, nem igaz? Persze, ez nagyjából 18-22 éves korban be is jön – aztán rájössz, hogy már csak 8 éved van a 30-ig, addigra pedig karriert, kocsit, családot, házat és esetleg gyereket is szeretnél...

Szóval minél előbb kezdesz el a pénzügyi jövőddel foglalkozni, annál kevésbé kell majd aggódnod, ha elveszted az állásod vagy ha beesik egy váratlan kiadás. Döntsd el, mik a legfontosabb vágyaid: lakást akarsz? Indíts egy lakáskasszát, amire minden hónapban félreteszel némi pénzt! Az álommelóra hajtasz? Kezdj el már fősuli alatt gyakornokoskodni olyan helyeken, ami később a hasznodra válhat. Félsz a munkanélküliségtől? Nyiss egy megtakarítási számlát, ahová azt a pénzt gyűjtöd, amiből később megélhetsz, ha nincs munkád egy darabig. Soha nem lehet elég korán elkezdeni!

Szórjuk a pénzt Kép forrása: harpersbazaar.com

Hasonlóan a YOLO-érzéshez az sem túl szerencsés, ha pont ugyanezen elvek alapján költesz: amint megjön a fizud, el is szórod. Nagyon fontos, hogy minden hónapban legalább egy kis összeget félretegyél, lehetőleg a jövőbeli céljaidnak megfelelő módon, mert hidd el, a legújabb cuki kabátod nem fog vigasztalni, ha pár év múlva azért nem kapsz hitelt a házadhoz, mert nincs elég önerőd hozzá.

Legyél reális – az, hogy megszabsz magadnak egy elkölthető pénzmennyiséget, nem azt jelenti, hogy innentől száraz kenyéren és csapvízen kell élned. Beleférhet a büdzsébe az is, ha heti egyszer együtt vacsiztok a lányokkal vagy ha havonta egyszer elmentek wellnesszelni a barátoddal – csak tartsd magad a terveidhez, és mindig annyit költs, ami után még félre tudsz rakni a jövőbeli álmaidra is!

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!