Így szoktasd le magad az esztelen és felesleges vásárlásról

Írta: ,

Én is épp úgy vagyok vele, mint mindenki más – rengetegszer vásárolok hirtelen felindulásból, unalomból, vagy éppen azért, mert „minden bulira új outfit dukál”. Ennek ellenére minden egyes nap úgy érzem, hogy „nincs egy normális göncöm sem, amit felvehetnék”, ezért elgondolkodtam azon, hogyan is tudnám a felesleges vásárlást abbahagyni, és helyette másképp költekezni. Íme a tippjeim, hogy Neked is könnyebben menjen!

Tudd, hogy mire vágysz Kép forrása: theodysseyonline.com

1/6 Tudd, hogy mire vágysz

Szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, mik is a prioritások az életedben, vagy miket szeretnél azzá tenni.

Én például az elkövetkező pár évben utazni szeretnék, világot látni és később céget alapítani. Sorra véve a terveimet és igényeimet rájöttem, hogy a vegyek még egy drága cipőt századrangú a listámon.

És mióta tudatosan átrágtam magam a dolgon, azóta kevesebbszer megyek hétvégén vásárolni csak azért, mert épp nincs jobb dolgom...

2/6 Keresd a minőséget

Valljuk be, az eszement vásárlások közepette rengeteg olyan darabot veszünk meg, amik pár mosás után már nem úgy állnak, ahogy kellene, vagy épp egy viselés után rájövünk, hogy mégsem annyira kényelmes, mint amilyennek a próbafülkében tűnt... Visszavinni őket már nem mindig lehet, az eredmény pedig az, hogy a nyakunkon marad számtalan olyan ruha, amit már többször nem veszünk fel. Ismerős, ugye? Ezt a felesleges pénzszórást úgy tudod elkerülni, hogy minden hónapban kijelölsz egy napot, amit csak a vásárlásra szánsz, és elkülönítesz erre egy összeget, ami még belefér a havi büdzsédbe.

Emellett kezdj el kutatni minőségi darabok után, amik sokkal hosszabb életűek lesznek, mint az elődei. Lehet, hogy havi szinten kevesebb új ruhát veszel, de cserébe idővel olyan gardróbod lesz, amelynél többé nem jön elő a nincs mit felvennem érzés.

Ismerd meg a stílusod Kép forrása: whatsgoodonline.co.uk

3/6 Ismerd meg a stílusod

Amíg nem vagy teljesen biztos abban, hogy milyen is a saját öltözködési stílusod, sokkal többször fogsz olyan ruhákat megvenni, amikre nincs szükséged, csak egyszerűen jól néznek ki szerinted. Gondold át, hogy mikben érzed jól magad, és ennek megfelelően kezdj el válogatni a boltok kínálataiból.

Így sokkal könnyebben tudsz majd nemet mondani egy csodás ruhára, mert tudni fogod, hogy szép, szép, de nem a te stílusod.

Ha pedig egy kis inspirációra van szükséged ehhez, nyugodtan használd a Pinterestet, ahol több ezer szuper outfitet találhatsz minden öltözködési stílusban. Mi is nagyon szeretjük! :)

Csak személyesen Kép forrása: weheartit.com

4/6 Csak személyesen

Való igaz, hogy rengeteg külföldi oldal van, ahonnan egyedi ruhákat tudsz rendelni, de ezzel több probléma is van.

Az egyik, hogy mivel nem tudod őket felpróbálni, nem biztos, hogy rajtad is úgy fognak állni, mint a modellen a képen.

A másik, hogy ezek a darabok nem éppen olcsók, a szállítási díjról pedig ne is beszéljünk. Ráadásul, ha csak a bankkártyád számát kell megadni egy tranzakcióhoz, nem fogod érzékelni azt sem, hogy valójában mennyit költesz.

Ezért ha teheted, fejezd be a rendeléses vásárlásokat és költekezz úgy, mint ahogy a kettes pontban írtuk. Persze ha nem tudsz nemet mondani egy igazán különleges darabra, az néha belefér, de ne csinálj belőle rendszert.

Találd meg az okot Kép forrása: tumblr.com, inzpired

5/6 Találd meg az okot

A nőknél gyakran csak pótcselekvés a vásárlás, ezért nem árt azon sem elgondolkodni, hogy nálad vajon mi áll a háttérben.

  1. Unalom?
  2. Kevés önbizalom? („Egyik ruhám sem előnyös, kell vennem egy újat, amiben vékonyabbnak tűnnek a combjaim.”)
  3. Divat hírlevelek? („Itt az új őszi kollekció, muszáj beszereznem minden új darabot.”)
  4. Mert megérdemlem mentalitás?

Ha ezekkel már tisztában vagy, könnyebben meg fogod találni a módját annak, hogyan költs kevesebbet ruhákra. Például olvass utána, hogy optikailag hogyan tudod magad karcsúsítani, iratkozz le a hírlevelekről és tudatosítsd magadban, hogy az önjutalmazás fontos, de azt sem kell túlzásba vinni.

Vészmegoldás Kép forrása: dustjacket-attic.com

6/6 Vészmegoldás

Ha te is a boltkórosok csoportjába tartozol, és egyszerűen nem tudsz fegyelmezett lenni a vásárlást illetően, akkor változtass a szemléletmódon és költekezz máshol. Ma már rengeteg minőségi second hand üzlet van, ahol márkás és szuper állapotú ruhákat tudsz vásárolni potom összegekért.

A közösségi oldalakon számos garázsvásár eseménye is megtalálható, ahol szintén nagyon olcsón juthatsz csodás darabokhoz.

Összességében annyit mondanék, hogy fontold meg ezt a pár jó tanácsot, és kicsit gondold át, hogy a jövőben hogyan is állj a shoppingoláshoz – hidd el, később hálás leszel érte magadnak!