Így szoktasd le magad az esztelen és felesleges vásárlásról

Dienes Petra
Írta: ,

Én is épp úgy vagyok vele, mint mindenki más – rengetegszer vásárolok hirtelen felindulásból, unalomból, vagy éppen azért, mert „minden bulira új outfit dukál”. Ennek ellenére minden egyes nap úgy érzem, hogy „nincs egy normális göncöm sem, amit felvehetnék”, ezért elgondolkodtam azon, hogyan is tudnám a felesleges vásárlást abbahagyni, és helyette másképp költekezni. Íme a tippjeim, hogy Neked is könnyebben menjen!

Tudd, hogy mire vágysz Kép forrása: theodysseyonline.com

Szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, mik is a prioritások az életedben, vagy miket szeretnél azzá tenni.

Én például az elkövetkező pár évben utazni szeretnék, világot látni és később céget alapítani. Sorra véve a terveimet és igényeimet rájöttem, hogy a vegyek még egy drága cipőt századrangú a listámon.

És mióta tudatosan átrágtam magam a dolgon, azóta kevesebbszer megyek hétvégén vásárolni csak azért, mert épp nincs jobb dolgom...

Valljuk be, az eszement vásárlások közepette rengeteg olyan darabot veszünk meg, amik pár mosás után már nem úgy állnak, ahogy kellene, vagy épp egy viselés után rájövünk, hogy mégsem annyira kényelmes, mint amilyennek a próbafülkében tűnt... Visszavinni őket már nem mindig lehet, az eredmény pedig az, hogy a nyakunkon marad számtalan olyan ruha, amit már többször nem veszünk fel. Ismerős, ugye? Ezt a felesleges pénzszórást úgy tudod elkerülni, hogy minden hónapban kijelölsz egy napot, amit csak a vásárlásra szánsz, és elkülönítesz erre egy összeget, ami még belefér a havi büdzsédbe.

Emellett kezdj el kutatni minőségi darabok után, amik sokkal hosszabb életűek lesznek, mint az elődei. Lehet, hogy havi szinten kevesebb új ruhát veszel, de cserébe idővel olyan gardróbod lesz, amelynél többé nem jön elő a nincs mit felvennem érzés.