6 végzetes állásinterjú-hiba, ami gátolhatja a karriered

Sándor Alexandra
Írta: ,
6 végzetes állásinterjú-hiba, ami gátolhatja a karriered

Tele a padlás olyan tippekkel, hogy ne késs el, tartsd be az öltözködési etikettet, és lehetőleg szorítkozz a természetes sminkre. Mindezek valóban fontosak, ám most azokat a bakikat gyűjtöttük össze, melyek kifejezetten az interjú menetére vonatkoznak, és amelyek miatt a legtöbben elhasalnak…

Nem gyakorolsz előre

Voltál már interjúhelyzetben?

Csípőből vágod a választ azokra a klasszikus kérdésekre, hogy mik az erősségeid, a gyengeségeid, mit gondolsz a csapatmunkáról, hogyan járulnál hozzá a cég fejlődéséhez, mik az egyéni céljaid, illetve hogyan látod magad a jövőben?

Ha nem kérsz meg valakit, hogy egy rövid játék erejéig vállalja magára az asztal másik oldalán ülő fél szerepét, csakis élesben értesülsz majd róla, hogy a válaszaid mennyire ütősek, s milyen magabiztossággal tudod kiejteni őket.

Noha ez nem egy mai tanács, tehát mi sem a spanyolviaszt találtuk fel vele, a HR-esek lépten-nyomon arra panaszkodnak, hogy senki sem fogadja meg…

Lebecsülöd az eredményeidet

Az, hogy behívtak interjúra, bizonyítja: érdeklődnek irántad. (Kivéve, ha multi-level marketinges kelepcébe akarnak csalni, ahová boldog-boldogtalant invitálnak.)

A sorsdöntő megbeszélésen rajtad a sor, hogy alátámaszd, mennyire megérdemled a figyelmet.

Az álszerénység ebben a szituban csöppet sem aranyos vagy vonzó, sokkal inkább egy lehetőség kihagyását jelenti.

„Ha természetednél fogva szerénykedsz, és nem szoktál hozzá, hogy kimondd, mennyire jó vagy, hát ideje rá felkészülni” – javasolják a karrier-tanácsadók, akik szerint tükör előtt is nyugodtan lehet gyakorolni.

Amennyiben nem tudod eladni magad, hát miként várhatod, hogy „megvegyenek”?