Karácsonyi regények, amiket el kell olvasnod

Karácsonyi regények, amiket el kell olvasnod

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Karácsonyi regények, amiket el kell olvasnod

Karácsony környékén, biztos te is szívesen olvasnál valami olyasmit, amit igazán átjár az ünnep meghittsége, hangulata.

Most ebben segítünk neked, hiszen összegyűjtöttük a 6 legjobb karácsonyi olvasmányt – ajándékképpen pedig hoztunk neked egy-egy idézetet is a könyvekből, ami talán még inkább kedvet csinál majd az olvasáshoz!

Görgess lejjebb!

 

 

 

1. Charles Dickens: Karácsonyi ének

Kép forrása: discussion.blog.hu

„Csak azt akartam mondani, hogy öreg, rigolyás nagybátyám azáltal, hogy nem szeret minket és nem barátkozik velünk, csak kellemes óráktól fosztja meg magát. Olyan óráktól, amiket poros irodájában és dohos lakásában saját exkluzív társaságában bizonyára nem élvezhet. Én a magam részéről minden karácsonykor megkísérlem, hogy békejobbot nyújtsak felé, akár tetszik neki, akár nem; őszintén szólva: sajnálom az öreget. Felőlem kigúnyolhatja a karácsonyt, amíg csak él, mégis úgy hiszem, hogy ha minden évben mosolygó arccal elébe állok és üdvözlöm, csak javul valamelyest a véleménye a szeretet ünnepéről.”

Ha karácsony van, akkor sokszor nyúlunk klasszikus darabokhoz – és általában ezzel nem is tévedhetünk nagyot. A Karácsonyi ének egy szívmelengető történet egy zsugori öregúrról és egy szegény családról.  Az 1843-ban írt mű nem is lehetne aktuálisabb, hiszen fő üzenete, hogy a pénz nem boldogít, a karácsony valójában a szeretet ünnepe, így csak akkor lehetünk boldogok, amikor örömünket megosztjuk szeretteinkkel. Nem azt kell néznünk, hogy milyen ajándékokat kapunk, hanem élveznünk kell a rokonaikkal töltött időt.

Tipp: Ha olvastad a könyvet vagy csak kíváncsi vagy, hogyan elevenednek meg a könyv sorai, akkor siess, karácsony környékén a Budapesti Operettszínházban Isten pénze címen színdarabként is megnézheted!  

2. Hans Christian Andersen: Téli mesék

Kép forrása: worksoppriory.info

„Színes papírból kivágott kis hálókat aggattak ágaira; a hálókat cukorkákkal töltötték meg; aranyozott almát, diót függesztettek fel gallyairaúgy festettek, mintha rajta termettek volna. Ágai hegyére vagy száz piros, kék, fehér gyertyát erősítettek. Zöld tűi között babák ringatóztak.”

Nem csak gyerekeknek! A könyvben a híres dán mesemondó három legnépszerűbb történetét olvashatjuk: A fenyőfa, A kis gyufaáruslány és A hókirálynő. Bár nem minden történet csupa öröm és boldogság, mégis jó érzés fog el, ha belelapozol. Bár az író alapvetően gyerekeknek szánta a történeteket, mi is felfedezhetünk a sorok között egy-egy nagyon aktuális életigazságot! Érdekes, hogy a több mint 100 éve íródott történetek még ma is naprakész tanulságokkal tudnak szolgálni számunkra!

3. Fekete István: Karácsony éjjel

Kép forrása: liveinternet.ru

„Megkereste botját és lassan lépegetve elindult hazafelé. Zsebében megzörrentek a diók, s amikor otthon meggyújtotta a lámpát, körülvették a régi bútorok. A mókus az ágy karfájára ugrott, leült elgondolkodva, mert ő sem tudta, hogy mért nem kapott szállást a fáktól. Nem tudta, hogy Zimányinak szíve és zsebe mindig nyitva volt szegénynek, vándornak, mindenkinek, s az ilyen embernek nem lehet elhagyatottan, árokparton meghalni. Nézte egymást ember és mókus. A kályhában halkan dúdolt a szél, a felhőket elkergette, aztán nagy csend és nagy békesség lett kint és bent. Aludt az öregember és aludt a kis mókus karácsony éjszakáján.”

Ebben a könyvben Fekete István karácsonnyal kapcsolatos emlékeit olvashatod, azaz az adventi készülődés izgatott napjainak történetét. Fekete István mélyen hívő ember volt, a karácsonyt elsősorban közösségi eseménynek tekintette, azaz ilyenkor a barátok és rokonok összetartozását ünnepelte. Te is hirtelen a sztori részének fogod érezni magad, amikor áthat az ünnepi ételek illatának, a karácsonyfa feldíszítésének, az adventi gyertyák lángjának és a szeretteinkkel együtt töltött idő hangulata.

4. E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Kép forrása: 40.media, tumblr

„Marika sehogyan sem tudott megválni az ajándékokkal teli asztaltól. Mindig valami újat fedezett föl rajta. Ahogy Frici karácsonyfa tövében parádézó huszárai elvonultak, láthatóvá vált egy pompás emberke is, aki szerényen és csöndesen álldogált, mintha nyugodtan várná, mikor kerül sor rá. A termete ellen lehetett volna egy és más kifogást tenni, mert a túlságosan hosszú felsőtest aránytalan volt vékony, gyenge lábával, s ugyanúgy a roppant nagy fejjel. A tiszta ruha viszont ízléséről és műveltségéről tanúskodott. Ugyanis az emberke szép, ibolyaszín huszárdolmányt viselt, fehér sujtással, gombokkal kiverve, ugyanilyen nadrágot, szép pár csizmát. Ez karcsú lábára oly pompásan feszült, mintha csak festették volna rá.”

Egy alapvető karácsonyi mű a szenteste kezdődő történet, amiben a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúját követhetjük végig. Drosselmayer bácsi, a család rokona, ajándékot hoz a gyerekeknek, egyebek között a Diótörő figuráját, amit a kislány rögtön megszeret. A történet a kislány álmában folytatódik, ahol a Diótörő végül legyőzi az Egérkirályt – majd csodálatos utazásra viszi a kislányt. Ebből a történetből született az egyik legismertebb és legszebb balett, Csajkovszkij Diótörője.

5. Fekete István: Téli berek

Kép forrása: pacher.hu

„Így mentek az írószerboltba, és hosszabban ácsorogtak egy sportáruüzlet előtt, ahol a hátizsákok, a horgászfelszerelések és a fehér szőrű sportbekecsek a legszemérmetlenebbül kellették magukat. – Messze még a karácsony! – sóhajtott Tutajos, és elszakítva magát a vonzó látványoktól, egyenest nekivezette kutyáját egy “hölgy”-nek, aki belegabalyodott Bikfic pórázába, amely az előbb még Gyula nadrágját tartotta. Bikfic morgott, a hölgy tétovázott, hogy sivalkodjon-e, de Gyula megnyugtatta: – Nem harap. – És kellő magasságba húzva nadrágját, hozzátette: – Bocsánatot kérek. A hölgy erre – végigmérte Tutajosunkat, és azt mondta: – Szép kis kutya… Megsimogathatom?… És mi a neve? – Bikfic. Nyugodtan megsimogathatja. Hát így kezdődött, mert minden így kezdődik. Két kérdéssel s egy kis simogatással.”

Ha ti is szerettek visszanyúlni a klasszikusokhoz, akkor a Téli berek elolvasása vagy újraolvasása remek időtöltés lehet a téli estékre. Ezzel a regénnyel átélheted a régi idők hideg hónapjait, amelyek még álmodozással és nyugodt hóeséssel teltek. A szívhez szóló történet azonban nemcsak gyerekeknek szól, olvasás közben ugyanis minden mozzanat, a téli táj minden pillanata élénken jelenik meg szemünk előtt.

6. Agatha Christie: Poirot karácsonya

Kép forrása: pbs.org

„Poirot tovább folytatta a témát:Na most, vegyük a családokat: családtagok, akik egész évben nem találkoztak, most az egyszer egybegyűlnek. Ilyen körülmények között, barátom, el kell ismernie, mindez sok feszültséget okoz. Emberek, akik nem éreznek barátságot egymás iránt, nagy erőfeszítéssel úgy tesznek, mintha éreznének! Karácsony táján túlságosan sok a képmutatás… tiszteletre méltó képmutatás pour le bon motif vállalt képmutatás. C’est entendu, mindazonáltal képmutatás!”

Persze a végére hagytunk egy kevésbé cuki, de mindenképpen izgalmas és klasszikus történetet. Agatha Christie szerint Poirot még karácsonykor sem mehet szabadságra, hiszen történetében a belga nyomozót meghívják karácsonyozni egy régi vidéki házba – ahol ki gondolta volna – épp gyilkosság történik. Jöhet végre a nyomozás, a találgatások és a kuszábbnál kuszább szálak, amikre a történet előrehaladtával folyamatosan fény derül. Filmváltozatban is remek, David Suchez kiválóan alakítja a kis belga detektív figuráját!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást