Hazánkban is egyre inkább karácsonyi étekké válik a pulyka. Többnyire nem egészben sütjük meg, hanem a pulykamellet töltjük meg valamilyen finomsággal. Ez a tekercs egy kiváló laktató, karácsonyi különlegesség.
Merj nyugodtan kísérletezni a konyhában! Ha valamelyik aszalt gyümölcsöt jobban kedveled, legyen az a domináns íz a töltelékben. Ha vonalaidra pedig az ünnepen is nagyon vigyázol, készítsd bacon nélkül a tekercseket!
Hozzávalók 3 személyre:
- 80 dkg pulykamell filé
- só
- bors
- fahéj
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg aszalt áfonya
- 5 dkg dióbél
- 12 szelet bacon
- olaj
- 80 dkg burgonya
Elkészítés:
A pulykamellet lapjában kettévágjuk. A húst szétnyitjuk, fólia alatt kiklopfoljuk. A húst sózzuk, borsozzuk, pici fahéjjal meghintjük. 6 bacon szeletet szorosan egymás mellé helyezünk, a húst ráterítjük.
Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágjuk, majd a húsra szórjuk. A baconnal együtt a pulykamellet szorosan feltekerjük. Így töltjük meg a másik húst is.
Egy jénait olajjal vékonyan kikenünk, a hústekercseket belehelyezzük.
A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a húsok mellé rakjuk.
Az edény alufóliával lefedjük, és a sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt, és 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük az ételt. A sütés utolsó 10 percében a fóliát levesszük, hogy a hús kicsit megpirulhasson.
Ha kicsit hűlt az étel, a karácsonyi pulykamell tekercseket szépen felszeleteljük. A vele sült burgonyával tálaljuk.