Karácsony nulla plusz pénzből: így is varázslatos az ünnep

Karácsony nulla plusz pénzből: így is varázslatos az ünnep

Címlap / Otthon / Hobbi / Karácsony nulla plusz pénzből: így is varázslatos az ünnep

Vannak olyan időszakok, amikor ez nem fér bele a büdzsébe, sokaknál pedig mindig problémás extra pénzt előteremteni az ajándékokra, de ha megtehetnénk, mert jól állunk anyagilag, akkor sem feltétlenül kell úgy döntenünk, hogy költekezésbe fogunk az ünnep miatt. Miért is ne hozhatnánk ki a karácsonyt extra költségek nélkül abból az összegből, amit amúgy is költünk havonta? Nem kell hozzá más csak találékonyság, kreativitás és némi alkotókedv.

Dekoráció bármiből

Először is: miért is kellene minden évben új dekorációkat beszereznünk, hiszen egészen biztosan akad otthon néhány a korábbi évekből, vagy pár olyan, ami a családi örökségből maradt ránk. Használjuk ezeket újra és újra, semmi szükség arra, hogy újakat vásároljunk. Variáljuk a meglévőket, az égősorokat tegyük új helyre, ne oda, ahova minden évben, így mégis csak csempészhetünk egy kis változatosságot a megszokottba.

dglimages/depositphotos.com

Ha ez még nem lenne elég, akkor jöhetnek az erdőben gyűjtött kincsek, tobozok, fenyőágak és gesztenyék, amelyek csodásak már akkor is, ha csak egy tálra rendezzük őket, de ha egy kis energiát is fektetünk bele, bármilyen díszt készíthetünk belőlük.

Ha van otthon egy üres képkeretünk, elég csak egy köteg madzag vagy fonal, amelyet akár fenyőformában is feltekerhetünk a keretre, de rácsos elrendezésben is, így lesz hova aggatnunk a gyűjtött kincseket vagy a meglévő gömbjeinket. Ha kész, akkor pedig mehet a bejárati ajtóra, az ablakba, a falra, bárhova, hiszen mindenhol a lakás éke lesz!

vadimvasenin/depositphotos.com

viki2win/depositphotos.com

Kézzel gyártott, újrahasznosított ajándékok

Az ajándékoknak sem kell mindig a legdrágább, legújabb dolgoknak lennie, hiszen nem feltétlenül erről szól az ünnep.

Ha nagy a család, remek móka lehet, ha egy kalapból mindenki húz egyetlen nevet és csak annak az egy embernek vesz ajándékot.

Így nem kell rengeteget költenünk, viszont arra az egy emberre garantáltan nagyobb figyelmet fordíthatunk, mintha mellette még több ajándék beszerzésén is agyalnunk kellene. Úgy a legviccesebb, ha mindeni titkolózik és szövetkezik, így igazán mulatságos és izgalmas lesz a karácsony előtti várakozás.

xuanhuongo/depositphotos.com

Ha mégis mindenkit megajándékoznánk, akkor pedig jöhetnek a kézzel készített kincsek: illóolaj, ételfesték és só összekeverésével készíthetünk fürdősót az egész családnak, amelyeket a kamrában található befőttesüvegekbe tölthetünk, és névre szólóan dekorálhatunk.

irinabolt/depositphotos.com

Hasonlóan egyszerű a saját gyártású sütemény, de adhatunk élménykártyákat is a szeretteinknek, amelyek velünk való, közös programokat rejtenek. Ha mégis szeretnénk valami kézzelfoghatót venni, akkor irány az antikvárium, ahol mindig akad pár igazán jól könyv, szuper állapotban vagy valamelyik bolhapiac, ahol csodás kincsekre bukkanhatunk, néha csupán aprópénzért!

lenyvavsha/depositphotos.com

Ételek

Bele sem gondolunk, hogy mennyi felesleges ételt készítünk az ünnepek idején, mert egyszerűen a szokás része, hogy ilyenkor mindenki jóval többet eszik annál, amennyit általában. Már azzal is sokat spórolhatunk, ha megálljt parancsolunk a felesleges főzésnek, evésnek és csak egyféle menüt készítünk. Biztosan szükséges többféle hús, hal és köret, ráadásul rengeteg féle sütemény a karácsonyi asztalra? Biztosan megtaláljuk majd azt a kombinációt, amit mindenki szívesen eszik.

Alaposan tervezzünk előre, hogy melyik nap hány fő fog együtt ebédelni, vacsorázni és ezek alapján vásároljunk, így nemcsak spórolunk majd, de a túlevéstől is megóvjuk magunkat, amiért rendkívül hálásak leszünk az ünnepek után.

Ne vásároljunk előre készített süteményeket a boltban, hanem süssünk mi magunk, így bár több időt kell rászánnunk, garantáltan olcsóbban jövünk ki és egészen biztosan a tojáslikőr is sokkal finomabb lesz, ha otthon készül.

AllaSerebrina/depositphotos.com

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!