Otthon / Kert és terasz

5 káprázatos elsőnek nyíló balkonvirág: ha már alig várod a tavaszt

Az elsőként megjelenő kis szirmok, a színes kis foltok a szabadban biztosan elfeledtetik veled a tavaszi fáradtságot, és segítenek az évszak szebbik részére koncentrálnod. Ha már te is alig várod, hogy a virágba boruló természetben gyönyörködhess, őket tedd a balkonládádba!

Szibériai csillagvirág (Scilla siberica)

Bár elsősorban kertekbe, pázsitok szegélyére szokták ültetni, ezzel a kistermetű évelő hagymás növénnyel egy világos vagy félárnyékos erkélyen is megpróbálkozhatsz, bár az erősen tűző napot nem szereti.

Fűszálra emlékeztető szárainak végén apró, de annál kedvesebb virágok bólogatnak, amelyek már a tél végén nyílni kezdenek.

Könnyen tartható, szívós, nem nagy igényű növényke, amely a jó áteresztőképességű, nedves-nyirkos, savanyú talajt szereti. Virágait csak akkor távolítsd el, ha már teljesen elszáradtak, más gondozást nem is igényel.

 

Krókusz (Crocus vernus)

A fehér, kék vagy lila virágokra elég csak rápillantani az ablakodból, és még időjárás-mutatóként is működnek.

Borús, esős időben ugyanis a szirmok becsukódnak, azonban, ha előbújik a nap, akkor tölcsérszerű virágkelyhekkel örülnek ők is a tavasznak.

A krókusz már áprilisban, de alkalmanként márciusban is virágozni kezd, így szó szerint ahogy elérkezik a tavasz, neked már virágok lehetnek az erkélyeden.

 

Fürtös gyöngyike (Muscari racemosum)

A keskeny, hosszúkás levelek és az egyenes szár mellett szépen érvényesülnek a fürtökben növő, apró virágok, így a gyöngyike akár egy modern, minimalista hangulatú lakás erkélyén is szemet gyönyörködtető dísz lehet.

A liláskék virágok már áprilisban nyílni kezdenek, és nem csak a színükkel kápráztatnak el, bódító illatuk is tavaszi hangulatba hoz.

Homokos, laza talajban érzi jól magát, és meglehetősen igénytelen, sokat tűrő növény, ami a virágok elhullása után, ősszel és kora télen ismét kihajt, és a hideg hónapokban is szép, zöld foltja lesz a balkonnak.

 

Kankalin (Primula)

A tavasz egyik legbiztosabb jele, hogy a virágboltokban, nagyáruházakban megjelenik a kankalin.

Ha nem vagy gyakorlott balkonkertész, mégis szeretnél valami szépet az erkélyedre anélkül, hogy különösebben bele kellene ásnod magadat a témába, vagy egy vagyont költened a növényekre, válaszd a kankalint!

Igénytelen, olcsó és rengeteg színben kapható növény, így biztosan te is találsz olyat, amiben szívesen gyönyörködsz.

A kankalin a félárnyékos helyet kedveli a legjobban, és ha humuszban gazdag földbe ülteted és talaját nedvesen tartod, de óvod a pangó víztől, akár egészen tavasztól télig is virágozhat.

Olvastad már?  5 ok, amiért igazi gyógyír a kertészkedés

 

Százszorszép (Bellis perennis)

A növény vadon nyíló változata tavasszal szinte beborítja az út melletti mezőket, és legalább ilyen gyakran látni balkonládákban is, hiszen könnyen tartható és akár nyár közepéig virágzó növény, ami így a tavasz egyik legkedvesebb hírnöke lehet.

Ellenálló a betegségekkel, kártevőkkel szemben, csak tápanyag gazdag talajra van szüksége, ami lehet savas, semleges, de még enyhén lúgos is, a százszorszép bájos, de annál keményebb kis növény, egyedül a pangó vizet nem szereti.

Ha azt szeretnéd, hogy a lehető legtovább hozza színpompás virágait, mindig távolítsd el a már elszáradt virágfejeket.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást