Párkapcsolat / Szerelem

4 kapcsolatjavító tipp, hogy gyerek mellett is megmaradjon az intimitás

4 kapcsolatjavító tipp, hogy gyerek mellett is megmaradjon az intimitás

Az anyák többségének igazi kihívást jelent gyerek mellett háztartást vezetni. A rend(etlenség) problémakörénél kevésbé megfogható, ám nem kevésbé fontos (sőt!), hogy a párkapcsolat ápolása is rajta legyen a képzeletbeli listánkon, ahol a napi teendőket jegyezzük. Ennek megvalósításához adunk ötleteket.

Fogadd el a változást!

A csemeték érkezésével természetes, hogy valamennyire megváltoznak, átalakulnak a viszonyok a családban, hiszen a létszámbővülés egyúttal olyan érzelmi változásokat is hozhat, amelyekre lehetetlenség előre felkészülni, és nem mindig egyszerű kezelni őket. Korábban az ember azt gondolja, hogy a párjánál senkit nem képes jobban szeretni, aztán megszületik a kisbabája, aki egy csapásra felülírja ezt az elképzelést.

Az is teljesen természetes, hogy a baba születése után a szülők fókusza kettőjük kapcsolata helyett az új családtagra irányul, ugyanakkor előbb-utóbb legalább az egyik fél részéről felmerül az igény, hogy a korábbi harmónia a párkapcsolatba is visszatérjen, ám ez sokszor egyáltalán nem jön olyan természetesen, mint gondolnánk, és tudatosan dolgozni kell rajta.

Érintsd meg!

A pelenkás hétköznapokban nem ritka, hogy a szülők közötti intimitás – és itt nem elsősorban a szexre gondolunk – minimalizálódik, hiszen sok anya érzi úgy, hogy az érzelmi raktárait kiválóan feltölti a babával való foglalkozás, szeretgetés, babusgatás.

Ha te is azt tapasztalod magadon – esetleg a párod említi meg –, hogy a gyerkőc mellett az apukának kevés (vagy semennyi) szeretgetés jut, tudatosan figyelj arra, hogy naponta legalább néhány alkalommal az érintéseddel, egy kis simogatással vagy egy öleléssel kifejezésre juttasd, hogy továbbra is fontos neked.

Persze, ez nem megy varázsütésre, de sokszor csak elkezdeni nehéz, hiszen mégiscsak arról a férfiről van szó, akinek gyereket szültél. Hidd el, a rendszeres szeretetteljes érintések csak pozitív hatással lesznek a kapcsolatotokra nézve.

Figyelj oda rá!

Ugye ismerős a kép, amikor egész nap azt várod, hogy végre hazaérjen a párod, hogy miután a gyerekeddel igyekeztél egész nap türelmes és elfogadó lenni, végre kiengedhesd a gőzt? Sokszor előfordul, hogy ilyenkor a nap során felgyülemlett feszültséget a munkából hazatérő apukák kapják a nyakukba.

Ne ostorozd magad, bevalljuk vagy sem, ez egy gyakori jelenség, ám némi önismerettel kordában lehet tartani, és már az is fél siker, ha felismered, hogy veled is ez történik, és remélhetőleg a párod is helyén kezeli a dolgot.

Ám cserébe te is hallgasd meg az ő munkahelyi problémáit, miután te megnyugodtál, hagyd, hogy ő is kiönthesse a lelkét, szánjatok legalább napi néhány nyugodt percet arra, hogy kettesben tudjatok beszélgetni.

Legyetek kettesben!

Sokak számára ez az első hetekben, hónapokban elképzelhetetlennek tűnik – főleg egy igény szerint szopizó baba mellett –, ám ahogy nő a csemete, annál több alkalom adódhat arra, hogy nélküle, szigorúan kettesben is eltöltsetek egy kis időt. Ezt nem mindenkinek egyszerű megoldani, pláne, ha nincs a környéken segítség, de akár egy barátnőt vagy bébiszittert bevetve legalább havonta egyszer kerítsetek rá sort.

Mindegy, mi a program, színház, mozi vagy csak egy séta a szabadban, lényeg, hogy kivételesen ne a gyerkőc körül forogjon minden, hanem csak ti ketten legyetek, mintha csak randevúznátok, és jó eséllyel a „régi szép idők” érzés is visszatér, amiből aztán később, a monoton hétköznapokon is lehet töltekezni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást