Hasznos tudnivalók a kaméliáról

Hasznos tudnivalók a kaméliáról

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Hasznos tudnivalók a kaméliáról

Nagyjából százféle fajt jegyeznek belőle, melyek közül a legtöbb dísznövény, de előfordulnak haszonnövények is köztük. Európában a 18. században jelent meg és terjedt el a kamélia azokon a területeken, ahol általában enyhébbek a telek. 

A vadon élő kamélia magassága akár a 15 métert is eléri, a kertészeti változatok magassága pedig nagyjából 2-3 méter. Az enyhébb európai területeken védett fekvésű helyre ültetve egyes fajták akár fává is fejlődhetnek, hazánkban azonban a konténerben való nevelése javasolt az Ankert oldalának írása alapján.

A kamélia gondozása

A kamélia érdekessége, hogy tél végén virágzik. Fehér, rózsaszín vagy piros virágokat hoz. A kamélia gondozása tekintetében nem lesz nehéz dolgunk, ha néhány egyszerű szabályt betartunk. 

Fontos, hogy a savas talajt kedveli, amiben sok a szerves anyag. A legideálisabb, ha árnyékos helyen neveljük, de rendszeres öntözés mellett napos helyen is megfelelően fejlődik. A vízpótlásra a legoptimálisabb az esővízzel való öntözés, de még jobb, ha közvetlenül éri a csapadék. 

Metszésére tavasszal kerítsünk sort, amikor már elvirágzott, azonban késő nyáron, amikor rügyezik, semmiképp se nyúljunk hozzá, mert ezzel meggátolhatjuk a növekedését.

A kamélia szaporítása

Többféle módja van a kamélia szaporításának. Történhet magról, bujtással és oltással is, bár fontos megemlíteni, hogy magról szaporítás esetén a cserjék nem feltétlenül lesznek olyanok, mint az eredeti növény.

A japán kamélia

Számos más érdekesség mellett az Ankert oldalán a japán kaméliáról is többet megtudhatunk. Például, hogy akkor virágzik, amikor a többi virág pihen, azaz tél végén és kora tavasszal. A virágzása akár 6 hétig is eltarthat, és ezalatt sorra hozza a virágait, amelyek leginkább a rózsához hasonlítanak és akár dupla virágúak is lehetnek. A virágok színe fehér, rózsaszín vagy vörös, levele fényes sötétzöld.

A japán kamélia gondozása és szaporítása

Különösen érzékeny növény, ezért a nevelése és tartása viszonylag sok figyelmet követel. Fagyra érzékeny, ezért fontos, hogy lakásban vagy árnyékos helyen tartsuk, a száraz levegő végzetes lehet számára.

Öntözéskor arra ügyeljünk, hogy az mérsékelten történjen kizárólag esővízzel vagy lágy vízzel, és annyi vizet kapjon, hogy ne legyen száraz a föld alatta, de ne is álljon a vízben. Ha lehet, legyen egy állandó helye a növénynek, mert a mozgatás és a hőmérsékletváltozás árthat a virágzásának, a virágbimbók lehullhatnak.

Teleltetéskor figyeljünk nagyon a növényre, mivel ellephetik takácsatkák, levéltetvek és pajzstetvek is, és ezek akár a növény pusztulását is okozhatják.

A japán kamélia félfás dugványozással szaporítható.

Ha a fenti néhány egyszerű szabályt betartjuk, és követjük az utasításokat, akkor mi is egy csodaszép kamélia boldog tulajdonosai lehetünk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást