Így aktiváld a jobb agyféltekédet. Sokkal kreatívabb leszel tőle!

Így aktiváld a jobb agyféltekédet. Sokkal kreatívabb leszel tőle!

Címlap / Életmód / Lélek / Így aktiváld a jobb agyféltekédet. Sokkal kreatívabb leszel tőle!

Mai napig tartja magát az elgondolás, hogy bal agyféltekénk dominánsabb a másiknál és ez a tény egész személyiségünket egy bizonyos irányba tereli. Még ha nem is ilyen egyszerű a helyzet, akkor is érdemes tudnunk, miért válik hasznunkra kreatív énünk fejlesztése.

Mivel a bal agyféltekén  vannak a beszéd, tanulás, emlékezés, időérzékelés központjai, munkája leginkább az az analitikus gondolkodást, számolást, információ rendszerezést segíti, így a köztudatban az él, hogy a bal félteke az intellektuális, elemző rész és aki „bal agyféltekés” – vagyis a többség –  az kevésbé kreatív, intuitív, érzelmes ember.

A jobb agyféltekéhez tartozik a tériorientáció, a tudatos figyelem, a rész-egész viszony felismerése, a kreativitás, zenei készségek, érzelmek kifejezése, a holisztikus szemlélet, az intuíciókra való érzékenység, a művészi, kreatív látásmód, az ötletesség. 

Az agyféltekék nem azonos módon működnek ugyan és más-más tevékenységekért felelős területek dominálnak mindkettőnél, de egységes egészt alkotnak és közösen felelnek minden funkcióért. Nem beszélhetünk ilyen módon agyfélteke dominanciáról és személyiségünk sem ezen múlik, de tény, érdeklődésünk, gondolkodásmódunk mégis teljesen különböző  lehet és ezáltal másként érvényesülünk az életben.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mai világban a racionális, logikus gondolkodás előbbre visz, mint az érzelmi, intiutív szemlélet, így hanyagoljuk kreatív énünk fejlesztését. Pedig a kiegyensúlyozott, szabad élethez szükség van erre is.  Einstein mondása „az intuitív agy egy áldott ajándék, a racionális egy hűséges szolga”megfontolandó. Szükségünk van logikára, racionalitásra, de érzelmekre, megérzésekre is.

Szóval nézzük, hogyan aktivizáld a jobb agyféltekédet!

Nézzük, hogyan bírható munkára a jobb agyfélteke és éleszthető fel a kreativitás!

  1. Meglepő módon mozgással, méghozzá olyannal, amely az egyensúlyt fejleszti– a jóga, taichi tökéletes. Meg fogunk lepődni, mennyire nehéz kezdetben és mennyi mindenre hatással van az egyensúlyérzék, ha már sikerült kicsit fejleszteni.
  2. Zenehallgatással, méghozzá úgy, hogy csak erre fókuszálunk, nem csinálunk mellette semmi mást. Próbáljuk ki, milyen, ha nem csak háttérzajnak használjuk a zenét, hanem odafigyelünk rá, egész máshogy hat ránk.
  3. Relaxációval, amely nem több, mint tíz perc. Meg kell tanulnunk kikapcsolni az agyunkat, hiszen rengeteg ingernek tesszük ki. Mindezt csak akkor tudjuk meg, ha megpróbáljuk egy pillanatra lelassítani gondolataink folyamát. 
  4. Kis szünetek beiktatásával. Bármit is csinálunk, kell, hogy legyen megállás, ezt is meg kell tanulni. Ha ülőmunkát végzünk, álljunk fel és nyújtózzunk egyet, ha rohangálunk egész nap, üljünk le egy pillanatra. Egész más tudatállapotba kerülünk.
  5. Az értelmezés, tanulás kreatív gyakorlásával. Tanuláshoz, beszámoló írásához használjunk elmetérképet, írjunk vázlatot, használjunk képeket és fejben is képzeljük el, amivel foglalkozunk.
  6. Hallgassunk a megérzéseinkre! Ha minőségi időt töltünk másokkal és magunkkal, ha eleget pihenünk és jól osztjuk be az energiánkat, elég magabiztosak leszünk ahhoz is, hogy hagyatkozhatunk a megérzéseinkre, amelyek időnként valóban jó tanácsadók. Tanuljunk meg bánni velük!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!