Járd körbe a világ egyik legijesztőbb vidámparkját!

Járd körbe a világ egyik legijesztőbb vidámparkját!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Járd körbe a világ egyik legijesztőbb vidámparkját!

A vidámparkokról mindenkinek azonnal a fényárban úszó játékok, az izgalom és a nevetés jut eszébe. Valószínűleg ugyanezek ugranának be először neked is arról az amerikai parkról, melyet egy az egyben Óz, a csodák csodája meséről mintáztak. Csakhogy ez a hely mára nem kifejezetten gyermekeknek való, ugyanis évtizedekkel ezelőtt élte fénypontját: számos tragédia és pénzügyi probléma miatt 1980-ban bezárták, azóta pedig maximum az Sárgaköves út emlékeztet az egykori vidámparkra.

Csillogó kezdetek

Óz, a csodák csodája regény és film formájában is milliónyi kisgyermek szívébe zárta be magát, így nem meglepő, hogy egyesek 2 Oscar-díjnál sokkal nagyobb lehetőséget láttak Dorothy kalandos történetében. Ennek köszönhetően 1970-ben megnyílt a sárga kövekkel tarkított, mesebeli vidámpark, ahol bárki tehetett egy izgalmas sétát a varázslatos világban.

A vidámpark alapítója nyugodtan hátradőlhetett: a hely ugyanis a kezdetektől fogva hatalmas sikereket ért el, olyannyira, hogy fénykorában 20.000 látogató fordult meg itt – mindössze egyetlen nap leforgása alatt.

Valóra vált álomvilág

Az eredeti tervek alapján a park egy az egyben úgy nézett ki, mint a történetben, a látogatók pedig képzeletben Dorothyval együtt járhatták be a Sárgaköves utat. A legelső helyszín a kansasi kisfarm volt, ahol még a konyhában tüsténkedő Em nénivel is lehetett találkozni, majd innen vezetett az út Óz birodalmába (igaz, forgószél helyett egy sífelvonó segítségével, azonban ezt úgy alakították át, hogy kívülről egy hőlégballonra hasonlítson).

A parkban a legapróbb részletekre is nagyon figyeltek; az út pont olyan sárga volt, mint a filmváltozatban, a fákra különleges arcokat faragtak, a látogatók pedig a történet többi szereplőjével is találkozhattak séta közben.

Váratlan események tüzében

A fényűző kezdetek ellenére Óz vidámparkja csak 10 évet élt meg, a szomorú bezáráshoz pedig több tényező is vezetett. A hely megálmodója, Grover Robbins a megnyitó után fél évvel elhunyt rákban, így sosem láthatta, milyen különleges változásokon ment át az általa megteremtett mesevilág. Nem sokkal a tragédia után pedig egy újabb balszerencsés eseményre került sor; váratlanul tűz ütött ki Smaragdvárosban, ami porig égette a területet.

Ráadásul nem csak ez a része sérült a parknak, az itt található múzeum ugyanis szintén lángokban állt, ami elpusztította azt a ruhát, amelyet Judy Garland viselt Dorothy-ként a filmváltozatban.

Csodából rémálommá

Ezek a pénzügyi problémákkal együttesen ahhoz vezettek, hogy 10 izgalmas év után a vidámpark lehúzta a redőnyt, és bezárta kapuit a látogatók előtt. Ezt követően a hely a feledés homályába merült – legalábbis a gyermekek és családok számára.

Tolvajok és vandálok azonban egyre gyakrabban lepték el Óz birodalmát: a park bizonyos részeit megkárosították, a Sárgaköves útból ellopták a téglákat, sőt, teljes épületeket romboltak szét néhány év alatt. A hely szép lassan a vidámság színteréből elhagyatott kísértetparkká változott. Az úton végigsétálva úgy érezheted, hogy a fák fenyegető tekintettel méregetnek, a növények által benőtt házak, valamint a boszorkány ködbe rejtőző kastélya pedig valódi horror-hatást biztosítanak a parknak.

Óz birodalma 2015-ben

Bár a parkban a mai napig uralkodik egyfajta kísérteties légkör, szerencsére nincs minden remény veszve. Egy csapat önkéntes a 90-es években megalapította az Emerald Mountain projektet, amelynek segítségével fokozatosan hozták rendbe a parkot. A Sárgaköves utat felújították, a szökőkút és a vízesés ismét működik, sőt, Dorothy kis házát is megnyitották a lelkes kirándulók előtt. A hely pedig ismét várja a látogatókat egy-egy privát körút keretein belül, ahol bárki belebújhat kedvenc szereplőjének ruháiba, végigjárhatja a Sárgaköves utat, és piknikezhet a kansasi farmon. Egy vállalkozó szellemű fotóst pedig olyannyira magával ragadott a hely hangulata, hogy eltervezte: végigutazik Amerikán, hogy megörökítsen néhány hasonlóan kísérteties helyet, amelyektől egyetlen pillantás után kiráz majd a hideg.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!