Neked mi a szerelemtérképed? Már gyerekkorban elkezdted kidolgozni

Neked mi a szerelemtérképed? Már gyerekkorban elkezdted kidolgozni

Címlap / Szerelem / Neked mi a szerelemtérképed? Már gyerekkorban elkezdted kidolgozni

Ezek olyan sablonok, amik ösztönösen, egészen kicsi gyerekkortól kezdve megmutatják számodra, milyen a vágyott, igaz szerelem.

Meghatározó emlékek

Gyakran azért tűnik valaki szerethetőnek, mert emlékeztet valakire a múltból, aki kellemes élményekkel ajándékozott meg, jó volt hozzád. Egy illat, egy helyszín, egy gesztus is felidézhet valami nagyon régi, bájos emléket. Egy családi ismerős, egy házbéli szomszéd srác, akivel jó haverok voltatok, vagy valaki, aki nem feltétlen teljes valójával, csak egy-egy feléd tett pozitív megjegyzésével, jószándékú beszélgetéssel tett rád mély benyomást. Ezeket akkor, amikor megtapasztaltad, még nem kapcsoltad össze a szerelem érzésével. Azonban azt, hogy később milyen lesz a zsánerünk, milyen típusú férfiak vonzanak, meghatározzák ezek a korai élményeink.

Érzelemátvitel

Azt a jelenséget nevezi érzelemátvitelnek a pszichológia, amikor egy számodra egykor fontos személy iránt érzett szeretetedet, rajongásodat, vonzalmadat átruházod valakire. Ehhez elég egy hangszín, egy illat, egy taglejtés, egy szempár, egy tekintet is. Az illető láttán, hallatán beugrik valami a múltból, ami bizsergető érzéssel tölt el. Egy karakter, egy típus is lehet ilyen. Valakinél például a gondoskodó tekintet fixálódik, másoknál a „rosszfiú” imidzs.

Az első nagy, viszonzott szerelem is mérföldkő. Az, hogy hogyan élted meg, sokszor visszaköszönhet az életedben.

Gyerekkori minták szerepe

A gyerekkori tapasztalatok, másoktól érkező visszacsatolások nagyon fontosak, jobban meghatározzák a későbbi döntéseinket, mint hinnénk. A tudatalattinkban olyan élményeket, reakciókat őrzünk, amik akaratlanul is befolyásolják a párválasztásunkat és a párkapcsolati mintázatainkat is.

Bennem például már kamaszkoromra rögzült a férfiben keresendő értékek közül az, amit apukám képvisel. Kulcsfontosságúvá vált a nehéz helyzetekben is segítő humor, a megbízhatóság és a babusgatás. Nekem ezek alapértékek lettek.

Te fel tudod sorolni a saját rögzült értékrendedet? Tedd meg! Fontos, hogy tisztában légy velük!

Párkapcsolati mintázatok

A nő és férfi, az apa és anya egymáshoz való viszonyulását a gyerekek apró non-verbális jelekből, testbeszédből, hanglejtésből is érzik. Nem tudatosan, de gyűjtjük ezeket az impulzusokat kicsi korunktól kezdve. Az első mintákat természetesen a szülőknél látjuk, de meghatározó a rokonságunkban élő családi párok viszonya, a szülők baráti társaságának kapcsolatrendszerei, illetve a kortársak szüleinek viszonya is. Gondolj bele, mennyi jelenet, párbeszéd lezajlik a gyerekek előtt, és bizony te is végighallgattál annak idején sokat!

Beleivódik a tudatalattiba az is, hogy hogyan viszonyul a férfi a nőhöz – például tiszteli-e, elismeri-e, empatikus-e vele? Ezek mind hatással vannak a későbbi párválasztásunkra.

A rossz példák is hatnak

Sajnos vannak esetek, amikor nagyon rossz minták kerülnek a gyermek elé, vagy keservesen, kellemetlenül ér véget az első nagy szerelem. Épp ezért az elsődleges modell nem mindig pozitív alak csupa jó tulajdonsággal.

A pszichológusok azt mondják, ha olyasvalakihez vonzódik az ember, aki nem sugároz kedvességet, vagy elnyomó, történhet azért is, mert fájdalmas, de ismerős érzést generál.

Azért kötődnek sokan hozzájuk méltatlan partnerhez, mert emlékezteti őket a múltra. Ha tisztában vagy a szerelemtérképeddel, lehetséges, hogy könnyebben átlátod a kapcsolatok terén hozott döntéseidet is!

Kép forrása: DenKostiukBO/depositphotos.com

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást