Otthon / Szórakozás

Ismerd meg az igazi Micimackó történetét!

Ismerd meg az igazi Micimackó történetét!

Micimackót mindenki ismeri: ő az az aranyos medve, aki a végtelenségig imádja a mézet, és rengeteg kedves barát veszi körül a nap minden pillanatában. A Százholdas Pagony lakóiról olvashattál már könyvekben, de mesesorozat és film is készült a vicces történeteikről, amit nem csak a gyerekek, de még a felnőttek is szívesen néznek meg – akár többször is. Azt viszont tudtad, hogy ez a mese nem kizárólag a képzelet szüleménye? Most eláruljuk, ki is volt valójában Micimackó, és pontosan mi ihlette meg A. A. Milnét, a történet íróját.

Edward, a plüssmackó

Noha Milne már korábban is nagy hírnevet szerzett magának íróként, élete egyik legjelentősebb művét részben saját fia ihlette. Christopher Robin 1920-ban jött világra, legelső születésnapjára pedig egy 60 cm magas, krémszínű plüssmackót kapott, amit Edwardnak neveztek el.

Micimackó karakterét viszont nem kizárólag erről a játékról mintázta az író. Ekkoriban élt ugyanis a Londoni Állatkertben egy Winnie nevű medve és egy Pooh nevű hattyú, akik együttesen ihlették meg Milnét.

Meglepő barátság

Az állatkerti mackó élete kifejezetten kalandos volt. A bocsot (aki egyébként kislány volt, és akkoriban Winnipeg-nek hívták) egy kanadai hadnagy (Harry Colebourn) vásárolta meg még az I. világháború idején, méghozzá attól a vadásztól, aki az állat édesanyját lelőtte.

A szóbeszédek szerint körülbelül 5000 forintot kellett fizetnie a férfinek a mackóért, de egyáltalán nem bánta meg a vételt, ugyanis ő és a katonatársai egyaránt nagyon közeli barátságba kerültek a szelíd medvével.

Utazás Nagy-Britanniába

Így amikor Nagy-Britanniába kellett utaznia a hadnagynak, titokban magával csempészte a bocsot is. Az állatot nagy szeretettel fogadták az ezredben; olyannyira, hogy egy nem hivatalos kabalává választották egymás között.

A háború miatt azonban Harry nem maradhatott a mackóval, ugyanis Franciaországba hívatták, ahová nem tudta magával vinni Winnie-t. Mivel nem volt más választása, a medvét a Londoni Állatkertnek adományozta (eleinte csak rövidebb időre, aztán véglegesen). Itt látta meg Milne és a fia a mackót, akibe rögtön beleszerettek, és akiről később az író Micimackó személyiségét mintázta.

Újabb szereplők

Micimackó történetét legelőször egy versben említették meg, később viszont könyv formájában is megjelent. Milne kezdetben csak a medvéről írt, azonban hamarosan fia többi plüssjátéka is megihlette, így rövidesen csatlakozott hozzá Tigris, Malacka, Füles és Kanga.

Gyermekként Christopher imádta hallgatni ezeket a történeteket; részben azért, mert ő volt az egyik főszereplő (Milne ugyanis Róbert Gida karakterét saját fiáról mintázta), másrészt pedig imádta, hogy kedvenc plüssállatkáival mennyi izgalmas kalandokat éltek át – azonban ez nem tartott sokáig.

A valódi Százholdas Pagony

Christophert az iskolában ugyanisegyre többen kezdték el gúnyolni a gyermeki történetek miatt, így ő is egyre “sértőbbnek” érezte a hírnevet, amit az édesapja miatt szerzett magának. Felnőttként a Cambridge-i Egyetemen tanult, majd 1948-ban feleségül vette unokatestvérét, akivel közösen nyitottak egy könyvesboltot.

Noha voltak negatív érzései a Micimackó miatt szerzett hírneve miatt, mégis teljes erőbedobással részt vett az Ashdown erdő megóvásában – erről a helyről mintázta ugyanis édesapja a Százholdas Pagonyt. Szerencsére a tervével sikerrel járt, az erdőben pedig a mai napig bárki tehet egy nosztalgikus sétát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást