Vírustagadás és fake news dömping. Magyarország egyelőre nem szabályoz

Vírustagadás és fake news dömping. Magyarország egyelőre nem szabályoz

Címlap / Hírek / Vírustagadás és fake news dömping. Magyarország egyelőre nem szabályoz / 2. oldal

Lépéskényszerben az EU

A közösségimédia-, videómegosztó- és keresőmotor-szolgáltatók működésének szabályozása mindenekelőtt azt a kérdést veti fel, hogy hogyan lehet jogszabályi szinten definiálni ezeket a cégeket. Az éppen kidolgozás alatt álló EU-s rendelet az online platformok gyűjtőfogalom alatt szeretné szabályozni ezeket a cégeket, amelynek az elfogadása jelenleg még várat magára, hiszen a végleges szöveg csak hosszas egyeztetések során alakul majd ki – mutatott rá Sorbán Kinga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének kutatója.

Jelenleg az egységes digitális piac előnyeit szem előtt tartó szabályozás van érvényben, ami lehetővé teszi, hogy a cégek minél több tagállamban szolgáltassanak. Ennek köszönhető, hogy a vállalkozások az EU egészében értékesíthetik online a termékeiket, szolgáltatásaikat, a vásárlók pedig a kontinentális piacon válogathatnak.

Viszont jogilag a Facebook és a Google a kedvező szabályozási feltételeket biztosító Írországban működik, és az EU-ban a származási ország elve érvényesül, tehát a szolgáltató elleni eljárások alapvetően az ír hatóságok hatáskörébe esnek. 

AnnaStills/istockphoto.com

Magyarország kivár

„Magyarországon átmenetileg lekerült a napirendről a techóriások szabályozásának kérdése, mert előbb el kell készülnie az uniós rendeletnek. Az EU rendeletére építhető fel tehát a hazai szabályozás, ami képes figyelembe venni a nemzeti sajátosságokat is” – fejtette ki Sorbán Kinga.

A nemzeti szabályok betartása ugyanis külföldön bejegyzett, több tagállam területén működő szolgáltatók esetén nehezen kényszeríthetőek ki, hiszen a származási ország elvének lényege éppen az, hogy a szolgáltatóknak csak a letelepedési helyük szerinti ország szabályainak kell megfelelniük. 

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

 • Borsi Miklós
  2021.07.09., 18:14

  Amennyiben Magyarország hivatalosan is el merne járni, a néven nevezhető emberek ellen akkor “kiborulna a bili”, hogy milyen sok szakértő-szakember érintett.
  Így fordulhat elő, hogy a 4/5 fő vírustagadó elleni látszatfellépés a YouTube tiltással(vagy még az sem hiszen hivatalból feljelentés nem keletkezett) még nagyobb hírnevet és tábort hozott ami együtt jár a politikai hírnévvel és a pénzzel is.
  Üdv.Borsi Miklós gyöngyösi városlakó

  Válasz

Írj egy hozzászólást