Vírustagadás és fake news dömping. Magyarország egyelőre nem szabályoz

Vírustagadás és fake news dömping. Magyarország egyelőre nem szabályoz

Címlap / Hírek / Vírustagadás és fake news dömping. Magyarország egyelőre nem szabályoz

A világ több országa, köztük Magyarország és az Európai Unió is tervezi, hogy szigorúbb szabályozást vezet be a közösségi média működésére. Az Európai Bizottság pedig májusban jelentette be, hogy a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex szigorítását tartja szükségesnek. Sorbán Kinga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének munkatársa szerint abban a legtöbb szakember egyetért, hogy szigorú és kikényszeríthető nemzetközi digitális szabályozásra van szükség a közösségi médiában.

A különféle techcégeket gyakran éri az a vád, hogy a közösségi médiaplatformjaikon nem tudják hatékonyan felügyelni a tartalmakat, mert nem szűrik megfelelően a politikai szélsőségeket a vakcinákat érintő félretájékoztatást, vagy akár a gyűlöletbeszédet, sőt mivel sokszor népszerű tartalmakról van szó, az algoritmusaik még előre is sorolják ezeket a felhasználók hírfolyamában.

A szigorú moderálás kapcsán a legtöbb esetben a szólásszabadság indokolatlan korlátozásának vádja is előkerül, amellyel nem tudnak mit kezdeni a közösségi platformokat működtető cégek – Nigéria kormánya nemrég, ezért tiltotta be az országában a Twittert.

Igény és gyakorlat

A világon mindenhol egyre sürgetőbben jelentkezik a techóriások szabályozása iránti igény. A legnagyobb érdeklődés persze azt a kérdést övezi, hogy megengedhető-e a közzétett tartalmak moderálása és ha igen milyen mértékben, avagy a szabad véleménynyilvánítás védelme felülír minden más szempontot.

Ugyanígy gyakran tárgyalt kérdés a hirdetési bevételek sorsa, hiszen egyértelműen látszik, hogy a hagyományos médiatermékeket a techóriások gyakorlatilag megfosztották ettől a bevételi forrásuktól. Ausztráliában nemrég pontosan ezért kerekedett hatalmas botrány, a Facebook korlátozta is a szolgáltatásait, majd kompromisszumos megoldás született. 

Illegális tartalmak

Németországban 2017 óta a több mint kétmillió regisztrált felhasználóval rendelkező közösségi oldalak, szolgáltatók akár 50 millió eurós büntetést is kaphatnak, ha az illegális tartalmat 24 órán belül nem távolítják el az oldalukról. Ez leginkább az olyan jogsértő tartalmakat érinti, mint a gyűlöletbeszéd, a rágalmazás vagy a terrorista tartalmak. A nem egyértelműen jogsértő tartalmak hétnapos átfutási időt kaptak, így az álhírek kiszűrése is megoldható.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

 • Borsi Miklós
  2021.07.09., 18:14

  Amennyiben Magyarország hivatalosan is el merne járni, a néven nevezhető emberek ellen akkor „kiborulna a bili”, hogy milyen sok szakértő-szakember érintett.
  Így fordulhat elő, hogy a 4/5 fő vírustagadó elleni látszatfellépés a YouTube tiltással(vagy még az sem hiszen hivatalból feljelentés nem keletkezett) még nagyobb hírnevet és tábort hozott ami együtt jár a politikai hírnévvel és a pénzzel is.
  Üdv.Borsi Miklós gyöngyösi városlakó

  Válasz

Írj egy hozzászólást