Miért van annyi dühös, frusztrált férfi az online világban?

Miért van annyi dühös, frusztrált férfi az online világban?

Címlap / Életmód / Lélek / Miért van annyi dühös, frusztrált férfi az online világban?

Brutális kommentek

A munkám miatt sok időt töltök az online térben és ugyan már megszokhattam volna, de mindig elborzaszt, mikor a férfiaktól jövő hozzászólásokat látom. A közösségi oldalakon, de akár cikkek vagy események alatt is olyan gyűlölettől fröcsögő kommenteket képesek hagyni, amire a nők sokkal kevésbé hajlamosak. Ráadásul ők nemcsak a nőkkel, hanem gyakorlatilag bármivel kapcsolatban képesek dühöngeni.

Lehet, hogy ők könnyebben lesznek mérgesek?

Ha belegondolunk, nemcsak online, hanem a való életben is mindig a férfiak agresszívebbek. Egyrészt több bennük a tesztoszteron, másrészt a nők már kiskoruktól azt tanulják, hogy legyenek kedvesek, türelmesek, elnézőek.

A kisfiúk ezzel szemben azt hallják, hogy ne legyenek gyávák, ne viselkedjenek „lányként”, hanem álljanak ki magukért és ha kell, bizony csapjanak is oda. Ők tehát a dühöt sokkal könnyebben fejezik ki, mint mi, ugyanakkor a fájdalmukat el kell titkolniuk – nincs tehát könnyű dolguk.

„Hirtelen felindulásból”

A nők sokkal türelmesebbek, a férfiak cérnája ellenben sokkal rövidebb.

A Harvard kutatása szerint a férfiak nemcsak hamarabb kapják fel a vizet, de mérgük is aránytalanul nagyobb, mint amennyit a szituáció indokolna.

Kétszer annyi férfi tapasztalja rendszeresen, hogy elveszíti a fejét – mint ahány nő – ezért van például az is, hogy nagyobb számban követnek el gyilkosságot vagy öngyilkosságot.

Nem csak düh, gyűlölet is van bennük

Nem azt mondjuk, hogy egy férfinak nincs joga dühösnek lenni, csak azt, hogy van egy szint, ami fölött ezek a megnyilvánulások már súrolják az online zaklatás fogalmát. A probléma az, hogy a rohamosan változó netes jelenléttel nem tart lépést a jog, így a határvonal elmosódik a szólásszabadság és az online abúzus között.

Nem kizárt, hogy a jövőben szankcionálni fogják a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat, de egyelőre csak egy fegyver marad a kezünkben: ignorálni ezeket.

A nőgyűlölet jelen van a társadalomban

Velem megtörtént, hogy már egy ideje randizgattam egy fiúval, mire egyértelművé vált számomra, hogy ő alapvetően gyűlöli a nőket. Ennek először csak kis jelei voltak, de végül egyértelművé vált. Lekezelően bánt a pincérnőkkel, csúnyán beszélt a nővéréről és még az anyukájával sem volt kedves. Kezdett egyértelművé válni, hogy velem sem lesz sokáig nyájas.

Mikor Facebookon ismerősök lettünk és láttam, miket kommentel bizonyos nőkről szóló cikkek alá, azonnal megszakítottam vele a kapcsolatot.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást