A kézzel festett kerámiák bűvöletében. Interjú a Babka Manufaktúra alapítójával

A kézzel festett kerámiák bűvöletében. Interjú a Babka Manufaktúra alapítójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A kézzel festett kerámiák bűvöletében. Interjú a Babka Manufaktúra alapítójával

Velem pontosan ez történt néhány héttel ezelőtt, amikor megpillantottam a Babka Manufaktúra egyik csodálatos tányérját. Azonnal tudtam, hogy szeretném, aztán amint a többi terméküket is megláttam, az egész márka elvarázsolt. Ahogyan nemrég az alapító, Éry Csilla is elmondta nekem, minden termékük az irodalom, a költészet és a rajzolás szeretetét ötvözi, amit, ha bármelyik Babka tányérat vagy bögrét meglátod, te is egyből érezni fogsz.

Mi adta az ötletet, hogy saját márkát alapíts, és mikor jött létre a Babka?

Ez nem egy tudatos döntés volt, inkább a folyamatok szükségszerű következménye. A Babkában mindig jelen van az esetlegesség, hangulatoknak alárendelten működik az üzleti tevékenység. Kezdetben, megközelítőleg 3 évvel ezelőtt, ezt még gyengeségnek gondoltam, de mára következetesen engedek a hullámoknak.

Babka

Mesélnél arról, ki volt Babka, aki a márka nevét is ihlette?

Babka a nagymamám volt. Nagy szelet jutott neki a nevelésemből, és érzelmileg hozzá kötődtem a leginkább. A „babka” szó nagymamát jelent. A vállalkozásom névadása során néhány másodperc gondolkodás után beugrott, hogy tiszteletből róla nevezzem el, csak ekkor néztem utána a szó esetleges jelentéseinek, és láss csodát.

Amint megláttam a termékeitek feliratait, máris megfogtak. Honnan merítesz hozzájuk ötletet?

Nyitott szemmel járok mindig. Hatnak rám történések, megérintenek az esztétikus dolgok. Nem mindig tudom, hogy jutok A-ból B-be. Persze vannak állandó kézzel fogható múzsák is. A Babka elköteleződött az állatok szeretete mellett, és a mentett kutyus és cica, akik velünk élnek rengetek inspirációt és szeretetet adnak. Ezenkívül nagyon kedvelem az irodalmat, és azon belül is a verseket. Már gyermekkoromban is nagyon szerettem a mesevilágot, és már akkor is lerajzoltam a történeteket. Az irodalom, a költészet és a rajzolás szeretetének ötvözése adja a Babka esszenciáját. 

Amikor hat rám egy irodalmi mű, akkor megjelennek képek is bennem, mint egy mesekönyv illusztráció. Így keltem életre ezeket a gondolatokat.

Külön szeretném kiemelni Fodor Ákos munkásságát, az általa írt haikuk tömörsége nagyon jól beilleszthető ebbe a világba, amit elképzeltem. A vásárlóink szintén kimeríthetetlen forrást jelentenek. Legtöbbjük az irodalom és kultúra kedvelői közül kerül ki, így egyedi kéréseik, visszajelzéseik inspirációval szolgálnak. Mára már egy egész kis közösség épült körénk.

Babka

Milyen technikával és mennyi idő alatt készül el egy-egy bögre és tányér?

A pontos technika részben műhelytitok, de annyit elárulhatok, hogy a színek fixálása nálunk egy egyedi, több lépésből álló folyamat. Ez néha gondot is jelent, mert esetünkben képtelenség, hogy pár óra alatt elkészüljön egy termék, így mindenkitől türelmet kell kérnünk. Maga az előrajzolás, festés, kitöltés folyamatok hossza rendkívül változó. A minimalista design többnyire nagyobb kihívást jelent, mint a komplexebb minták, mivel a legapróbb diszharmónia is ordító hibává válik a kevés képi információ között.

Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a márka életében?

Időnként az újrahasznosítás jegyében begyűjtök régi, alapvetően lomnak számító kerámiákat, amelyeket alaposan megtisztítok, fertőtlenítek, és újra festek. A terveink között szerepel, hogy a kidobásra szánt kartondobozokat is begyűjtenénk, és azokat használnánk fel újrahasznosított csomagolóanyagnak. Remélem a vásárlók elfogadják ezt majd fejlesztésként, és nem a minőség romlását látják majd az alternatív csomagolásban.  

Mely feliratos bögréitek, tányérjaitok a legnépszerűbbek?

Nagyon ritkán nézem meg a statisztikákat, szeretném elkerülni, hogy tisztán piaci igények alapján működjünk. Amit a legtöbben szeretnek azok talán az olyan termékek, amelyek valamilyen mély és tiszta érzésre tapintanak rá, főként verseken keresztül. Persze a humor is népszerű.  

Babka

Egyedi kéréseket is teljesítetek. Mik voltak az eddigi legkülönlegesebbek?

Igen. Az egyedi kéréseket külön kezeljük és írásban vagy akár telefonon részletesen megbeszéljük az érdeklődő elképzeléseit. Fontos viszont, hogy csak a stílusjegyeim megtartása mellett vállalunk el munkákat, illetve akkor sem készítünk el olyan terméket, ami nem illik a Babka világába, ha az egyébként nem jelenik meg a piaci felületeken. A legkülönlegesebb egyedi kérések? Talán az esküvőkre kért munkák érintenek meg a leginkább, amikor a tányér egy igazi üzenetté változik.

Milyen jövőbeli terveitek vannak a márkával?

Rengeteg ötletünk van szerencsére. Nehéz feladat kézművesnek maradni és növekedni egyszerre. Bármibe is fogunk még az biztos, hogy minden termék egy külön leülés marad, ami emberi időt követel meg magának. Ez a fix pont. A változásokat minden esetben feltüntetjük majd a platformjainkon. 

Több az új ötlet, mint a kapacitás. Tehát igen, tervezzük a bővítést. A magyar irodalom idegen nyelven is megfogható szépségeit szeretnénk eljuttatni külföldre is. Illetve készül egy Babka mesekönyv, ami nem egy egyszerű mesekönyv lesz, de nem szeretném elrontani a meglepetést.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Jutka
    2022.03.02., 14:24

    Sziasztok, kicsit csalódott vagyok.. 🙁 az ötlet nagyo jó, de a kivitelezés hatalmas csalódás volt. Azt hittem ezek egyedi kerámiák és a minták is bele vannak égetve, de ezek csak boltban megvásárólható szép kerámiák, amikre valamilyen tartós festékkel, akril vagy alkoholos folc, vagy lakk filc vagy passz, rá van utólag rajzolva írva…. szóval ezt én is, vagy ha ismerek vki ügyeskezűt meg tudom csinálni… szomorú vagyok… a kivitelezéshez képest ez így eléggé drága volt… gondolom ez törölve lesz az oldalról…

    Válasz

Írj egy hozzászólást