Az indukciós tűzhely szerepel olyan megfogalmazásban, hogy elektromos tűzhely indukciós főzőlappal, de megnyugtathatunk mindenkit, ez a szókapcsolat ugyanarra vonatkozik. Az indukciós kifejezés egyébként azt jelenti a főzésben, hogy a hő nem az eszközben, hanem közvetlenül az edényben keletkezik, annak legnagyobb részét az étel veszi fel, így kisebb energiával is eredményt lehet elérni.
Modern megoldás a konyhába
Kezdjük az előnyök felsorolását az energiatakarékossággal. Bár az indukciós tűzhely ára valamivel magasabb lehet, mint a gáztűzhelyé, a főzésnek nincs ennél energiatudatosabb módja, hosszú távon költséghatékony megoldás. Ami a sütést illeti, a modern eszközökben sok innovatív megoldást alkalmaznak, ami szintén az energiatakarékosságot tartja szem előtt. Van funkció, ami automatikusan felszívja a sütésnél megjelenő zsírt és szennyeződést, ezzel elősegíti a hosszabb élettartamot és az optimális működést, míg a forró levegő szabad mozgásának létrehozásával az egyenletes sülést valósították meg.
Nem a legfontosabb szempont, de említsük meg, hogy az indukciós tűzhely esztétikáját tekintve is kiemelkedőt nyújt, szebb, jobban beilleszthető egy modern környezetbe, mint a gázos verzió. Az érintéssel vezérelhető főzőlap elegáns megoldás, azzal pedig, hogy az eszköz csakis ott melegszik fel, ahol érintkezik a serpenyővel, szintén a gazdaságosság irányában tesz egy nagy lépést.
Fontos, hogy az indukciós tűzhely biztonságosabb azáltal, hogy a működtetéséhez nem szükséges gáz. Természetesen így kizárható mindenféle gázszivárgás, egy új otthon építésénél nincs is feltétlenül szükség a gáz bevezetésére a konyhába, ami spórolási lehetőség a kivitelezésnél.
Azzal, hogy a főzőlap csak ott melegszik, ahol az edény hozzáér, a többi felület nem jelent veszélyt, nem égethetjük meg magunkat ezekkel.
Egy család számára ez kiemelkedő szempont, könnyebb így bevonni a gyermekeket a konyhai műveletekbe, hiszen nem kell félni a gáz és a nyílt láng veszélyeitől.
Gyors és eredményes
A takarítás szempontjából is ez a jobb megoldás. Azzal, hogy a sütő, illetve a főzőlap csak ott lesz forró, ahol az edény érinti, a kifröccsenő dolgok nem égnek a felületre, azaz egyszerűbb azokat eltávolítani a művelet végeztével. Mivel sík, egyenes felületről beszélünk, ez is segíti a takarítást, ezt átérzi az, aki próbált már elmosni gázrózsát, gázos működéshez kialakított sütőt.
Végül, de nem utolsó sorban ki kell emelnünk a sebességet és a hatásfokot. Az indukciós megoldás a leggyorsabb lehetőség, nem kell ugyanis várni, hogy a gázos sütő átmelegedjen, az indukciós szinte azonnal használható a gyakorlatilag fokozatmentes hőfokszabályzásnak köszönhetően. Ami a főzőlapot illeti, az indukciós eszköz hatásfoka 80 százalék körül alakul, ez a gáz esetében csak 30 százalék. Olyan világban, ahol a fenntarthatóság, az energiapazarlás elkerülése egyre fontosabb, ez olyan szempont, amelyet szem előtt kell tartani a választásnál.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
12 hozzászólás
Rozbroy Vilma
2021.02.22., 14:37S mi van áramszünet esetén?Nem tudok főzni?
Nekem kombinált van; Felül gáz főző, lent elektromos sütő!
Valamelyik működik baj esetén is, nem maradok főzési.lehető- ség nélkül! Persze,így 2 Szolgáltatóhoz tartozom!
Bien.hu
2021.02.22., 14:44Vilma, jó a kérdés! Bár nagyon romantikus lehet gyertyafény mellett sütni, főzni, azért én inkább megvárnám, ameddig visszajön az áram 🙂 Szerencsére az áramszünet manapság már nem annyira gyakori, ugye?
Alter P
2021.02.22., 16:05S mi van amikor a gázszolgáltatás szünetel?… az idő túlnyomóan nagy részében mindkettő szolgáltatás megy, úgyhogy ez nem igazán lehet szempont.
Sokkal fontosabb hogy az elektromos árammal működő főzőlapok (sima, indukciós) esetében mindenképpen érdemes tájékozódni a szükséges áramellátásról, mivel ezek elég nagy áramot vesznek fel, és probléma lehet már az is, hogy ha több főzőlap (vagy más háztartási eszköz: pl. mosógép) egyszerre megy. Nem minden háztartásban alkalmas a meglévő bekötés, bővítésre, külön áramellátásra, mérőóra cserére lehet szükség.
Zsolt
2021.02.22., 18:13Bizony! Az áramellátás nagyon fontos, hogy jó legyen. Nálunk a 3×16 amper se mindig elég a főzőlapnak.
Götz Péter
2022.05.25., 16:01Kedves Vilma,kimegy a kínai piacra és vesz camping gáztűzhely ez,akkora mint egy kisebb aktatáska, bármikor bevethető,gázos,a palack benne van
Ágnes Würsching
2021.02.22., 14:42Nagyon szeretem az indukciós főzőlapot, hamar hozzászoktam, a fent leírtak mind igazak! Egy dolgot fájlaltam: senki nem hívta fel a figyelmemet arra, hogy még a fém Zepter edények között is van olyan, ami nem használható az indukciós tűzhelyen… hogy nyugodtan kidobhatom az összes zománcos edényemet…. Ha ezen az ember túl van-onnantól csak világbéke és boldogság
Bien.hu
2021.02.22., 14:47Ágnes, igen, köszi a kiegészítést! Valóban fontos, hogy az edények anyagukban vasat tartalmazzanak, mellyel beindítják az indukciós tűzhelyet. Hogy egy edény valóban indukciós-e, azt legkönnyebben egy mágnes segítségével ellenőrizhetjük az indukciós edény aljánál. A manapság forgalomban lévő edények többsége kompatibilis az indukciós tűzhelyekkel, melyek hatásfoka 80 százalék körül mozog (míg egy gáz főzőlapé 30 százalék), így nem is kérdés, hogy megéri-e a csere 🙂
Ádám Ernő
2022.05.25., 15:08Bien,
villany:3.2 kwh 80%-nál = 4 kwh = 4×42 Ft =168 Ft
gáz:3.2 kwh 30%-nál = 10.6 kwh, ami kb:1.1 m3 gáz = 113Ft
Rakovszky István
2021.02.22., 15:01Nekünk van egy indukciós főzőlapunk és egy másfajta elektromos “sparheltünk”.
Én leginkább az indukciósat használom. Sajnos nem lehet “fokozatosan” állítani a melegét, csak nagyobb ugrásokkal. De mivel vannak automatikus programok, tűrhető. Ha valami nem felel meg akkor a másikat használhatjuk.
Bien.hu
2021.02.22., 15:11Kedves István! Ez érdekes! Én eddig olyan indukciós főzőlapokkal találkoztam, amelyeknek 14-15 lépésben lehetett állítani a hőfokát. A tied másképpen működik? Vagy miért nem lehet fokozatosan állítani?
Olivia
2021.02.22., 16:52Nálam a biztonság az első szempont, mert ha a cicám véletlenül felugrik a konyhapultra és rálép a bekapcsoló gombra, nem süti meg a talpát a főzőlap, mivel rögtön kikapcsol, ha nem érzékel edényt, tehát esély sincs felmelegednie.
Borsos Antalné
2022.05.25., 19:54Zsazsa
Tudomásom szerint pészmékerrel rendelkezők nem alkalmazhatják .
Talán 30cm a biztonsági távolság, ami azt jelenti csak a kőzelebbi főzők
kölső szélénél kapírgálhatok .