Őseink ilyenkor, ősszel, készítették fel a kamrájukat a télre. A különböző terméseket tartósították, hogy a téli hónapokban is elegendő vitaminhoz tudjanak jutni. Manapság már nem „divat” energiát szánni a befőttek és savanyúságok készítésére, pedig olyan minőséget, amilyet házi körülmények közt elő tudunk állítani, nem találni a boltok polcain. Nézzük, mit érdemes bespájzolni a hideg évszakra!
4/5 Miért együk?
Az ember már ősidők óta tudja, hogy az erjesztett ételek nemcsak finomak, hanem sokáig elállnak, és megvédik a betegségektől. Ilyen étel a savanyú káposzta is.
A káposzta magas C-vitamin tartalma a savanyítás után is megmarad. Egészséges, mert gátolja a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetünkben, rostanyagai révén gyorsítja az emésztésünket és a méreganyagok távozását.
Erjedéskor a lactobacillus nevű erjesztő baktérium tejsavat szabadít fel, ami kedvezően hat a bélflórára. Tisztító ereje miatt a savanyú káposzta segíti a fogyást, ráadásul alig tartalmaz kalóriát.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!