Ilyen sampont használj a hajítpusod szerint

Ilyen sampont használj a hajítpusod szerint

Címlap / Stílus / Haj / Ilyen sampont használj a hajítpusod szerint

Sokan csak lekapják a drogériában a polcról azt a sampont, amelyik éppen akciós és már mennek is tovább, pedig nem mindegy, melyiket használjuk. Még annak is érdemes kicsit több figyelmet fordítania erre, aki olyan szerencsés, hogy természetesen szép, dús sörénnyel rendelkezik, hiszen mindenkinek más a haja és ha a megfelelő terméket használjuk, attól csak még egészségesebb lesz. Nézzük, milyen hajra milyen sampon való.

Vékonyszálú haj

Aki finom, vékony hajjal rendelkezik, legtöbbször arra szokott panaszkodni, hogy haja lapos és nincs tartása, illetve alig marad meg benne a sütés vagy bármilyen göndörítés.

A vékonyszálú hajra volumennövelő sampon való, illetve hajmosás után ajánlott még hajhab használata, ami szintén tartást ad.

Meglepő módon az is használhat, ha befested a hajad, attól ugyanis „sprődebb” lesz, hiszen a külső hámréteg, a cuticula kinyílik, mint a fenyőtoboz és ettől a hajszál vastagabbá válik. Ha festett a haj, ne felejts el tápláló balzsamot is használni. 

Göndör haj

A göndör haj vágyik arra, hogy hidratáld, főleg akkor, ha szöszös is, ami a száradt haj egyik legfőbb ismérve. Ha eddig vasaltad, itt az ideje, hogy elfogadd és megszeresd a loknijaidat.

A legfontosabb, hogy a lehető legtáplálóbb samponnal mosd, ami azt jelenti, hogy olyat vegyél, amin fel van tüntetve, hogy kifejezetten száraz hajra való.

Ezek a termékek hidratálják a hajad, amitől a loknik szépen és egészségesen pöndörödnek majd. Fontos, hogy göndör hajra ne használj olyan hajformázó terméket, amiben alkohol van. 

AllaSerebrina/depositphotos.com

Száraz haj

Ahogy a göndör hajúak, a száraz sörénnyel rendelkező hölgyek legjobb barátja is a tápláló samponok lesznek.

Az elsődleges cél az, hogy a haj nedvességtartalma és természetes rugalmassága visszaálljon és szép fényessé váljon.

Válassz olyan terméket, amikben természetes olajok vannak és szerepel a leírásukban, hogy kifejezetten tápláló anyagokat tartalmaznak. Az olívaolaj, kókuszolaj és az avokádóolaj nem szárírtja ki a fejbőröd és intenzíven hidratál. Minden hajmosáskor használj balzsamot, lehetőleg olyat, amit nem is kell kiöblíteni. 

Zsíros haj

Ha gyorsan bezsírosodik a hajad, a kifejezetten erre a típusra kifejlesztett samponok segítenek szabályozni a faggyútermelést, ugyanis ez okozza azt, hogy hajad olajosnak és elnehezültnek érzed.

Kerüld el azokat a hajápoló termékeket, amikben bármilyen olaj van, ugyanis az olaj és a szilikon az utolsó dolog, amire a zsíros hajnak szüksége van.

A protein-tartalmú samponok lesznek a befutók, de jó eredményt érhetsz el a korpásodás elleni termékekkel is. Ne használj balzsamot, vagy ha mégis, akkor szigorúan csak a hajvégekre és alaposan öblítsd ki. 

Festett haj

Ha a hajad világosabbra fested az eredeti színénél, valószínűleg száraz és töredezett lesz, erre a fent említett száraz hajra való tápláló samponokat kell használni. Ha azonban hajad sötétebb vagy élénk színűre fested, akkor a színmegóvás az elsődleges cél.

Ennek érdekében két fontos dolgot kell szem előtt tartanod a samponod kiválasztásakor: tartalmazzon antioxidánsokat és védjen az UV-sugaraktól.

Előbbi a természetes fakulás ellen véd, míg utóbbi a napfénytől, mely kiszívja a haj színét. Ami semmiképpen ne legyen a samponodban, az a parabén és a szulfát, mert ezek szintén az idő előtti színfakulást idézhetik elő. Ha festett szőke vagy, heti egyszer használhatsz lila sampont, ami segít megőrizni a hamvas színt, ha esetleg elkezdene rezes árnyalatba átmenni. Mindennapi használatra azonban semmiképpen nem ajánljuk ezt a terméket, mert nagyon szárítja a hajat.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!