Rád igaz? Ha a magas-potenciálú személyiségtípusba tartozol, valóban különleges vagy

Rád igaz? Ha a magas-potenciálú személyiségtípusba tartozol, valóban különleges vagy

Címlap / Életmód / Egészség / Rád igaz? Ha a magas-potenciálú személyiségtípusba tartozol, valóban különleges vagy

Attól függően, hogy milyen tesztet töltesz ki, vagy milyen pszichológiai tanulmányt olvasol, egészen más részleteit ismerheted meg a személyiségednek. De még ha sokat is olvasol a témában, talán a magas-potenciálú személyiségekről még nem hallottál; pedig könnyen lehet, hogy te is közéjük tartozol!

A magas-potenciálú személyiségek rendkívül különlegesek, és szinte mindenki ismer egyet – még ha nem is tudja, hogy ez a megnevezés illik rá. Ők azok az emberek, akik egész életükben, folyamatosan jobban teljesítenek, mint a korosztályuk, és magasabb célokat képesek elérni, mint a nagy átlag. Például diákként mindig két lépéssel az osztálytársak előtt járnak, már elsős korukban ügyesen olvasnak, gyorsan vág az eszük, és tanulmányi eredményeikkel is kiemelkednek.

Idősebb korban, amikor már az egyetem, a karrierépítés kapja a szerepet, szintén rendkívül tehetségesnek bizonyulnak, izgalmas ötleteik vannak, és szinte azonnal álláslehetőséggel bombázzák őket, amint kilépnek az iskola falai mögül.

Mivel ez a típusú személyiség nagyon stabil, és ritkán változik, ezért kijelenthetjük róluk, hogy született vezetők, akik előbb-utóbb a főnöki székben találják magukat. Szakértők szerint pedig van néhány jellemzője a magas-potenciálú személyiségeknek!

Ezek az emberek nem csak azzal foglalkoznak, hogy jó eredményt érjenek el, hanem az is fontos nekik, hogy ezt hogyan teszik meg. Sokan ugyanis azáltal próbálnak vezetői babérokra törni, hogy közben elnyomnak másokat; de ez a magas-potenciálú emberekre egyáltalán nem igaz. Ők komoly értékrenddel bírnak, és hisznek abban, hogy ha valakiben megvan a kitartás, az akaraterő és a tehetség, igenis képes lesz befutni. Anélkül, hogy másoknak keresztbe tennének.

Ezért ők inkább ötletelnek, és tudatosan tervezik meg a jövőjüket, ahelyett, hogy sodródnának az árral, és a szerencsére vagy a kapcsolatok kiépítésére bíznák magukat.

Ugyanakkor megvan bennük a versenyszellem, és ha úgy érzik, hogy valakivel “meg kell küzdeniük” egy pozícióért, azt tisztességes módon, de maximális erőbedobással teszik. Jól látszik ez a személyiségvonás például gyerekkorban társasjátékozás közben is. Ők azok, akik nem csalnak, de nagyon akarnak nyerni, és ha ez mégsem sikerül, az láthatóan meg is viseli őket.

A magas-potenciálú személyiségek nem kedvelik, ha valamit nem tudnak irányítani. Mivel jellemükbe van kódolva, hogy nem szeretik az ilyesfajta meglepetéseket, kifejlesztették a megfigyelés alapos módszerét.

Ha olyan helyzetben találják magukat, ami bizonytalan, és döntést kell hozniuk, akkor előbb mindent alaposan végigvesznek, beszélgetnek másokkal, és több szemszögből próbálnak tekinteni a helyzetre.

Azáltal, hogy a komplex szituációkat így közelítik meg, szinte mindig képesek meghozni a jó döntést, és sosem cselekszenek hirtelen felindulásból vagy megérzésekre alapozva. Ennek ellenére viszont nem riadnak meg a kockázatoktól sem. Néha ők is fel mernek tenni mindent egy lapra, ha valóban hisznek valaminek a sikerében. Ha pedig mégsem úgy történnek a dolgok, ahogy azt ők elképzelték, maximálisan felelősséget vállalnak a tetteikért.

A kíváncsiság magától értetődő egy ilyen típusú embernél. Ők azok, akik mindent tudni akarnak, minden érdekli őket, és emiatt szinte kiismerhetetlenné válnak. Mert miközben imádják a horrorfilmeket, rajonganak a művészfilmekért, vagy bár szívesen eljárnak színházba, nem mondanak nemet egy paintball küzdelemre. Sokszínű személyiségek, akiknek információigényük csillapíthatatlan, és épp ezért képesek úgy tekinteni egy-egy problémára, ahogy mások nem. Ezért válik belőlük tökéletes vezető is! Igazságosak, megfelelő értékrenddel bírnak, és közben hatalmas tudásuk van, amit az élet minden területén képesek kamatoztatni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást