Otthon / Szórakozás

Az idővel való kapcsolatod folyamatosan befolyásolja az életed: vajon te melyik csoportba tartozol?

Az idővel való kapcsolatod folyamatosan befolyásolja az életed: vajon te melyik csoportba tartozol?

Te is az a típus vagy, aki sokszor halogatja a tennivalóit, és kimondottan nehezen veszed rá magad arra, hogy végre nekiláss valaminek? Vagy épp ellenkezőleg, rendkívül szorgalmas vagy? Az internet milliónyi választ ad arra, ennek mi az oka, de könnyen lehet, hogy egy egészen meglepő dolog áll a háttérben. Ugyanis az idővel kapcsolatos perspektívád erősen befolyásolja az egész életedet!

Philip G. Zimbardo pszichológiai professzor szerint „életünk pénzneme az idő”. Az, hogy miként állsz hozzá ennek múlásához, lényegében mindenre kihat, így például arra is, hogy vársz-e az utolsó pillanatig egy feladat elvégzésével, vagy minél gyorsabban le akarod tudni azt. Kutatásai során arra jutott, hogy ötféle kategóriába sorolható az emberek idővel való kapcsolata. Az időperspektívánk pedig nem csak azt mondja el, hogy kik vagyunk, de azt is, hogy miként gondolkodunk. Három fő dimenzió létezik: a múlt, a jelen és a jövő, ezen belül pedig altípusokat különböztetnek meg. Lássuk, vajon a felsoroltak közül te melyikben ismersz magadra!

1. Múltorientált személyiség

A múltorientált emberek jellemzője, hogy sokkal hűségesebbek a korábbi elköteleződéseikkel szemben. Általában mindent úgy csinálnak, ahogy korábban is, mert ez jött be nekik, és nem nagyon akarnak változtatni rajta. Ha van egy régi szokásuk, amit valamiért megszegnek, nagyobb eséllyel van bűntudatuk is.

Ők azok, akik az utolsók között szereztek be okostelefont, mert bár nincs bajuk a technológiával, mégis nehezen nyitnak az új, ismeretlen dolgok felé. A szokások rabjainak is lehetne őket nevezni.

Ennek a perspektívának két altípusa van: a múltnegatív és a múltpozitív hozzáállás. Aki az előbbibe tartozik, az általánosságban többet gondolkodik olyan megtörtént eseményeken, amelyek számára fájdalmasak voltak, szemben a jó dolgokkal. Nehezen engedi el ezeket, és sokszor újra is éli őket fejben. A múltpozitív szemlélet viszont azt jelenti, hogy valaki általában csak a szép emlékeket idézi fel, és a rosszakat el is felejti. Ezekre gondol többet, és emiatt szeret is nosztalgiázni a vele megtörtént eseményekről.

2. Jelenorientált személyiség

Ő az a személy, akit az érdekel, hogy mi van most; az már kevésbé, hogy mi történt egykor, vagy hogy mi vár rá a jövőben. Nem nagyon gondolkodik, mielőtt cselekedne, ezért is olyan könnyű őt kísértésbe hozni.

Hajlamos kockázatokat vállalni, mert a rá váró következményekre sosem gondol, azok létezéséről nem is akar tudomást venni, mindig csak a jelenben él.

Egyébként emiatt ő az, aki a leginkább hajlamos halasztgatni a tennivalókat, és nem foglalkozni a felelősségekkel.

Két altípusa létezik ennek a szemléletnek: az egyikük a jelenhedonista, a másik pedig a jelenfatalista. A jelenhedonista az a személy, aki inkább kiélvezi a semmittevéssel töltött időt, ahelyett, hogy keményen dolgozna, noha később minden duplán a vállára szakad emiatt. Nem nagyon érdekli, hogy mit hoz a jövő, ha az adott pillanatban jól szórakozik. Az életet élni szereti, nem pedig gondolkodni rajta.

A jelenfatalista még kevésbé foglalkozik a rá váró dolgokkal. Szerinte a szerencse majd úgyis mellé áll, és sosem tervez meg előre semmit, nem végzi el időre a munkát, abban bízva, hogy minden lesz majd valahogy. A következmény már csak másodlagos számára. Ezért nem nagyon csinálta meg tiniként a házi feladatot, és nem készült az órákra sem, abban bízva, hogy úgyis kibeszéli magát a tanárok előtt.

3. Jövőorientált személyiség

Ez a személy viszont sem a múltban, sem a jelenben nem él. Ő tipikusan az, aki mindent alaposan átgondol, és két lépéssel mások előtt jár. Már előre eltervezi a nyaralását akár egy évvel korábban, és még egy szimpla bevásárlásra sem akar úgy elmenni, hogy előtte ne mondta volna fejben végig, mit kell megvennie.

Számára fontosak a következmények, és ezért semmit sem csinál meggondolatlanul. Keményen dolgozik, és igazán szorgalmas típus.

Ezért viszont sokszor ez a típusú ember az, aki nem tud a jelenben élni, és kiélvezni a pillanat örömét. A váratlan eseményekben sokszor le is blokkol, és a szorongás sem ismeretlen fogalom számára. Ugyanakkor a karrierjében talán ő tud a legmesszebb eljutni, és mindeközben nagyon nagy tudásra is szert tesz.

Te melyikben ismertél legjobban magadra? Ha bizonytalan vagy, és szeretnél közelebb kerülni a válaszhoz, az alábbi angol nyelvű oldalon kitölthetsz egy pszichológiai kvízt is, ami ebben segíthet.

Kép forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást