Pénz és hivatás

5 idegesítő szokás a kollégáidtól és hogyan kezeld

5 idegesítő szokás a kollégáidtól és hogyan kezeld

Hacsak nem egyedül dolgozol otthonról, elkerülhetetlen munkádban az emberekkel folytatott interakció és az ezzel járó esetleges kellemetlenségek. Ideális esetben a nézeteltérések megoldásánál elővesszük legrugalmasabb és legempatikusabb énünket, azonban előfordul, hogy ennek ellenére nehéz kezelni a helyzetet. Egy irodában általában egyetlen nagy térben dolgozik relatív sok ember, így pláne gondot okozhatnak az eltérő habitusú vagy hozzáállású kollégák súrlódásai.

A munkapszichológusok szerint ilyenkor végtelen türelemre és humorra van szükség és ezzel valószínűleg nem mondanak semmi újat, azonban a Realsimple ezúttal konkrét szituációk kezelésével kapcsolatban kérdezte a szakembereket. Ez az öt idegesítő szokás kollégáidtól tipikus viselkedés lehet, amit az alábbi tippekkel a jövőben könnyebben viselhetsz el. 

Rendkívül rendetlen és vele kell megosztanod a munkaterületed

Ha irritál, hogy kollégád íróasztalán mindig össze-vissza vannak a dolgok, a szakemberek szerint bármennyit is veszekszel, egy rendetlen emberből sosem fogsz pedánsat faragni, így ebben az esetben más megoldásra van szükség. Meg kell nézni, hogy esetleg jobban el lehet-e szeparálni egymástól a munkaterületet.

Ebben segítségetekre lehet egy függőleges térelválasztó, ami vizuálisan kiárja látóteredből a rendetlenséget.

Szólhatsz is neki a problémádról, de ne rohand le azzal, hogy disznóólban dolgozik, inkább mondd azt, hogy sajnálod, de zavar az őt körülvevő kis káosz, esetleg nem tudnátok-e közösen kitalálni erre valami megoldást. Kedvességgel mindig többre mész, mint támadással. 

IgorVetushko/depositphotos.com

Volt egy vitád vele és azóta nem szóltok egymáshoz

A pszichológusok tanácsa ebben az esetben az, hogy – mivel az idő minden sebet begyógyít – miután volt egy kis kényelmetlen, szótlan időszak, engedd el a konfliktust és lépj tovább. Tedd meg az első lépést, hívd meg egy kávéra és ha kell, kérj bocsánatot, még akkor is, ha úgy érzed, jogos volt a viselkedésed.

Ha azt mondod neki, hogy sajnálod, hogy lassúnak, ügyetlennek, felkészületlennek stb. nevezted és szeretnéd, ha ezt a vitát magatok mögött hagynátok, bizonyára ő is egyből megenyhül majd. A legrosszabb ilyenkor az, ha nem beszélitek meg és hagyjátok elhúzódni a duzzogó időszakot. 

Folyton a szavadba vág a meetingeken

Ilyenkor emeld fel a kezed és mondd, hogy még nem fejezted be, vagy ne nézz az illetőre és folytasd tovább a beszéded. Ha rendszeres ez a probléma, meeting előtt kérd meg egy munkatársad, hogyha ez történik, álljon ki melletted és mondja azt, hogy „szerintem Ági még nem fejezte be.”

Természetesen itt is konstruktív, ha finoman szólsz az illetőnek, hogy néha olyan izgatott egy témával kapcsolatban, hogy nem figyel oda és mások szavába vág, megköszönnéd, ha erre a jövőben odafigyelne. 

depositphotos.com

Állandóan panaszkodik és lehúz a negativitása

Minden munkahelyen van egy állandó panaszkodó, akinek soha nem jó semmi. Ezzel a típussal együttérzően kell bánni, de azért éreztetni kell vele, hogy nem konstruktív, amit csinál. Biztosítsd arról, hogy nagyon sajnálod, hogy így érez és nehézségei vannak, próbálja meg megbeszélni ezeket a gondjait a felettesével, a HR-rel vagy gondolkozzon el rajta, hogy nem lenne-e boldogabb egy másik pozícióban vagy osztályon.

Ha folyton téged terhel a panaszaival, irányítsd egy harmadik félhez, de közben tudatosítsd benne, hogy együttérzel vele.

Mondd neki, hogy már régóta hallgatod tőle ezt a problémát de sajnos te nem tudsz segíteni, így valaki más friss meglátása jobban segítségére lehet. 

Rendszeresen megáll beszélgetni és feltart a munkádban

Ha látod, hogy közeledik a kotnyeles kolléga, állj fel, mire hozzád és tegyél úgy, mintha éppen valahova indultál volna, így könnyebb lerázni. Ha felveszel egy fülhallgatót, szintén azt jelzed, hogy nem szeretnél beszélgetni.

Egy pár perces diskurzusnak viszont bele kell férnie egy munkanapba, még akkor is, ha nem vagy kíváncsi az illető mondandójára.

Vedd úgy, hogy a jó munkahelyi kapcsolat érdekében ez az idő egy befektetés. Ha nem tudsz tőle szabadulni, mondd azt, hogy „szívesen beszélgetnék még, de szorít egy határidő” vagy „érdekel, amit mondasz, ebédszünetben folytassuk!”.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást