Szerelem / Szex

Az óvszeren túl – 5 hormonmentes fogamzásgátlási módszer

Az óvszeren túl – 5 hormonmentes fogamzásgátlási módszer

Spermicid gél

Bár manapság már kapni olyan spermaölő, hüvelybe helyezhető készítményeket, amelyek önmagukban is biztonságos fogamzásgátlást ígérnek, alapvetően ezt más fogamzásgátló módszerek kiegészítéseként szokták javasolni.

Jó tudni viszont, hogy egy másik hormonmentes fogamzásgátlóval együtt használva a spermicid géllel valóban minimálisra csökkentheted a nem kívánt terhesség kockázatát. A fórumokon hátrányként említik, hogy a spermicidek irritációt, viszketést okozhatnak arra érzékenyeknél, erre megoldás lehet, ha természetes, tejsavó alapú terméket választotok.

Negatívumként szokták még felhozni, hogy a termékek használata némileg illúzióromboló, ráadásul az ízük is elég kellemetlen…

Hormonmentes spirál

Viszonylag népszerű fogamzásgátló módszer, hiszen a nőgyógyászod egyszer felhelyezi, majd neked évekig nincs vele gondod, állandó védelmet kínál a nem kívánt terhességgel szemben.

Mégsem feltétlenül ezt a megoldást ajánlanánk feltétlenül, hiszen bár hormonmentes, komoly kockázatai lehetnek: a méhen belüli fogamzásgátló eszköz azt jelenti, hogy egy fém vagy műanyag darab lesz állandóan a méhedben.

Ha ez a gondolat önmagában nem is zavar, akkor is számolnod kell azzal, hogy a spirál mellékhatása erősebb vérzés, alhasi görcsök, sőt méhen kívüli terhesség is lehet. Ráadásul a módszer lényege, hogy gyakorlatilag állandó gyulladást hoz létre, ami szintén nem kívánt következményekkel járhat.

És akkor még nem is beszéltünk annak a lehetőségéről, hogy az eszköz esetleg perforálja, azaz átszúrja a méhfaladat… Mindezek mellett is vannak, akik az IUCD-t mindenféle probléma vagy kellemetlenség nélkül, hosszú évekig használják, viszont csak akkor fogja felírni az orvosod, ha korábban már szültél.

Naptár módszer

Az egyik legősibb, és kétségtelenül legtermészetesebb fogamzásgátló módszer. Lényege, hogy mivel a ciklusodnak csak bizonyos napjain vagy termékeny, ezeket, tehát a peteérés napjait előre kiszámítva, a többi napon nem használtok egyéb fogamzásgátló módszert, a kérdéses napokon pedig más módszerrel védekeztek, vagy nem éltek nemi életet.

Azt azért le kell szögeznünk, hogy a módszert a legnagyobb jóindulattal sem neveznénk megbízhatónak: még ha általában rendszeres is a ciklusod, 2-3 napnyi csúszás bármikor előfordulhat, a spermiumok pedig a hüvelyben szintén képesek akár napokig is életben maradni.

Ez máris, önmagában is körülbelül egy hetet jelent, amikor tudtodon kívül teherbe eshetsz.

A módszer legfeljebb azoknak a pároknak ajánlott, akik ugyan még nem próbálnak teherbe esni, de ha mégis érkezik a baba, akkor mindketten felkészülten és örömmel tudják fogadni őt.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást