5 női mítosz, amit a nőgyógyászok szerint ideje lenne megdönteni

5 női mítosz, amit a nőgyógyászok szerint ideje lenne megdönteni

Címlap / Életmód / Egészség / 5 női mítosz, amit a nőgyógyászok szerint ideje lenne megdönteni

Sajnos a nőiséggel, női részekkel kapcsolatos panaszok, problémák, de akár csak kérdések is még mindig tabunak számítanak, ez pedig kedvez a mítoszok születésének és terjedésének. A nőgyógyászok azon (is) dolgoznak, hogy ezekkel a tévhitekkel leszámoljanak.

„Ha nincs panaszod/nem élsz nemi életet, nem kell nőgyógyászhoz menned”

Sajnos még mindig nagyon sokan gondolják úgy hogy ha valamilyen nőgyógyászati problémájuk lenne, akkor annak úgyis lennének tünetei, illetve, ha éppen nincs partnerük, nem élnek nemi életet, vagy csak rendszeresen védekeznek, nem eshet bajuk.

Az igazság ezzel szemben az, hogy egy nőgyógyász nem kizárólag a szexuális úton terjedő betegségeket szűrheti ki, és nem is minden nőgyógyászati tünetnek van érezhető tünete.

Évente egyszer mindenképpen érdemes lenne felkeresned a nőgyógyászodat, és fontos, hogy ne csak kézi vizsgálatot, ultrahangos vizsgálatot is kérj, mert például a petefészken található ciszták, elváltozások csak így szűrhetőek ki!

 

„A menstruáció fájdalmas”

Tény, hogy nem kellemes érzés, a vérveszteség és a hormonok miatt kimerült lehetsz, a szükségszerű összehúzódások pedig akár kisebb fájdalommal is járhatnak, de a komoly menstruációs fájdalom egyáltalán nem normális, nem szükségszerű, és nem is olyasmi, amibe bele kellene nyugodnod!

Ha a menstruációs fájdalom akadályoz a mindennapjaidban, ha egy sima görcsoldó nem segít, ha komoly fájdalmaid vannak, akkor annak jó eséllyel oka van: keresd fel a nőgyógyászodat, és találjátok meg, mi okozza a panaszaid súlyosságát!

 

„Ha babát szeretnénk, az ovuláció alatt kell próbálkoznunk!”

Jó hír, hogy egyre többen értik és figyelik testük működését, azok pedig, akik babát szeretnének, sokszor tudatosan is készülnek a fogantatásra.

Az elkeseredő próbálkozók azonban gyakran éppen egy apró hibán csúsznak meg: kivárják az ovulációt, és akkor bújnak össze leendő gyermekük apjával, holott a legnagyobb esély a sikerre akkor van, ha a párok közvetlenül az ovuláció ELŐTT voltak együtt.

Ennek az az oka, hogy a spermiumoknak időre van szükségük, hogy megtegyék a petesejt felé vezető utat, és a megfelelő helyen találkozzanak össze.

A naptármódszerrel vagy ovulációs tesztekkel ellenőrizheted, mikor közeledik a peteérés időpontja, és az ezt megelőző 2-3 napban folyamatosan érdemes próbálkozni.

 

„Amikor abbahagytam a fogamzásgátló szedését, még 3 hónapig nem eshetek teherbe”

A gyakori tévhit abból adódik, hogy a gyermeket tervezőknek általában ennyi időt javasolnak várni a fogamzásgátló szedésének felfüggesztése és az első „próbálkozós” együttlét között.

Ennyi idő alatt a szervezet kitisztul, a ciklus visszaáll a megszokottra, vagyis a várandóssághoz ideálisabbak lesznek a körülmények.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ennél hamarabb képtelen lennél teherbe esni, sőt!

Bár bizonyos esetekben az is normális, ha a tabletta szedését követően egy év is eltelik a baba fogantatásáig, a teherbe esés elvi lehetősége attól a pillanattól adott, hogy az első szem fogamzásgátlódat kihagytad.

Vagyis ha nem vettél be tablettát, és más módon sem védekeztetek, akár azonnal teherbe is eshetsz.

 

„A fogamzásgátló tablettáktól híztam meg”

A kezdeti, még szinte kísérleti fázisban lévő fogamzásgátlók még valóban akkora mennyiségű hormont tartalmaztak, hogy azok okozhattak kellemetlen mellékhatásokat, mint például a váratlan súlygyarapodás.

A mai, modern készítmények esetében azonban ez már nem megengedett: ha mégis úgy érzed, hogy a fogamzásgátlótól hízol, keresd fel a nőgyógyászodat, és beszéld meg vele a dolgot.

Valószínűleg egy másik, más összetételű tablettával meg fognak szűnni a panaszaid, meg kell találni a számodra ideális készítményt.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást