Hoppá! Mégsem büntethet az ellenőr? Mutatjuk az új jogszabályokat

Hoppá! Mégsem büntethet az ellenőr? Mutatjuk az új jogszabályokat

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Hoppá! Mégsem büntethet az ellenőr? Mutatjuk az új jogszabályokat

A legbiztosabb, ha jegyet vásárolsz, vagy bérlettel utazol, és senkit nem is szeretnénk bliccelésre bíztatni, hiszen mindegy, hogy késik, mindegy, hogy piszkos, mégiscsak igénybe veszünk egy szolgáltatást a közösségi közlekedés használatakor, amiért fizetnünk kell. Mindezek mellett azonban nem árt, ha a jogaiddal is tisztában vagy arra az esetre, ha otthon felejtetted volna a bérletedet, vagy elfelejtettél volna jegyet lyukasztani.

15 percig vársz a rendőrre, utána szabad vagy

A napokban több cikk is megjelent a BKK és a közterület-felügyelet új, közös szabályozásáról. Ezekből például kiderül, hogy ahogyan korábban is, most is igaz, hogy az ellenőr, amennyiben bírságot akar kiszabni, természetesenelkérheti az igazolványodat, de azt te nem vagy köteles megmutatni neki.

Ekkor, kizárólag az ellenőr kérésére, a közterület-felügyelő veheti át az ügyedet, aki már kényszerintézkedést alkalmazhat – azaz kötelezhet arra, hogy a helyszínen maradj, amíg az irataidat be nem mutatod, vagy ha erre nem vagy hajlandó, akkor addig, amíg a rendőr meg nem érkezik.

Fontos azonban tudni, hogy természetesen nem tartóztathatnak fel órákig, sőt, amennyiben a rendőr 15 percen belül nem érkezik meg, a közterület-felügyelőnek figyelmeztetéssel kell utadra engednie.

Ebben a formában, egy kis szerencsével, tulajdonképpen a bliccelés meg is úszható, bár azért mi senkit nem buzdítanánk arra, hogy rendőrt kérjen, hacsak nem érzi valóban úgy, hogy az ellenőrzés során megsértették a  jogait, vagy nem megfelelően jártak el vele szemben.

Forrás: Facebook, BKK

Egyrészt azért, mert ha megérkezik a rendőr, már biztosan nem úszod meg a büntetést, másrészt, pedig lehet, hogy néhány megspórolt ezres reményében onnan vonsz el egy járőrt, ahol esetlegtényleg szükség lenne rá.

Honnan lehet megismerni az ellenőrt?

Ha jeggyel vagy bérlettel utazol, akkor nyugodtan átadhatod magad utazás közben a zenehallgatásnak vagy olvasásnak, de ha bliccelsz, akkor valószínűleg árgus szemekkel próbálod kiszúrni az ellenőröket.

Ebben az esetben jó tudnod, hogy ha az ellenőr közterület-felügyelővel van, akkor már a megállóban, a járműre való felszállás előtt köteles megkülönböztető mellényt viselni, ellenkező esetben azonban elég indulás után felvennie egy karszalagot.

Az ellenőrnek zárt cipőt kell viselnie, nem hallgathat zenét, nem olvashat újságot vagy könyvet, és nem ülhet le, tilos továbbá ételt fogyasztania, rágóznia vagy a kezeit a zsebében tartani – így ha ilyen utasokat látsz, jó eséllyel nem kell tőlük tartanod.

A jogszabály szerint egyébként, ha nincs érvényes jegyed vagy bérleted, az ellenőrnek kötelessége tájékoztatni az eljárás lépéseiről, a lehetőségeidről, és az esetleges következményekről.

Fontos, hogy ismerd a jogaidat, és el is várd ezeknek a tiszteletben tartását, de közben ne feledd: az ellenőr is csak a munkáját végzi, így ha fizetés nélkül próbáltál utazni és lebuktál, ne rá haragudj. Beszélj te is udvariasan az ellenőrrel, és ha jogos a büntetés, legyél együttműködő – még ha téged nem is kötelez erre a “munkaköri leírásod”.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást