Nem holmi úszógumi – a csúf igazság a zsigeri zsírról

Nem holmi úszógumi – a csúf igazság a zsigeri zsírról

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Nem holmi úszógumi – a csúf igazság a zsigeri zsírról

A hasi, azaz zsigeri zsír létfontosságú, így még a kockahassal büszkélkedőknek is van belőle valamennyi. Ha azonban pocakot hordasz – tehát több akad belőle a kelleténél –, sokkal károsabb az egészségedre, mint például a hátsó feledre vagy a combodra rakódott párnácskák. Eláruljuk, miért.

Mi az a zsigeri zsír?

A törzs belső részén található zsírraktárak célja elsősorban az ott található szervek „kipárnázása”.

Ha túl sovány vagy, valamennyiüknek a működése veszélybe kerül: többek között a szívedé, a tüdődé, a májadé és az ivarszerveidé is.

Az sem szerencsés azonban, ha túl sok zsír halmozódik fel az adott területen, mivel növeli a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák, a demencia és bizonyos rákfajták kockázatát – a mell- és a vastagbélrákot is beleértve.

A legfőbb baj, hogy a háj nem csak úgy komótosan üldögél benned: kémiai reakciók folytán állandóan gyulladáskeltő anyagok távoznak belőle.

Elhízás esetén így lesz a tested a saját maga ellensége.

Neked mennyi van belőle?

A mérlegek, amelyek a talpon keresztül elvileg testösszetételt is mérnek, egyfelől pontatlanok, másrészt pedig nem képesek elkülöníteni a hasi zsírpárnák arányát a kötőszövet alatt meghúzódó változatétól.

Kóros elhízás vagy soványság esetén az orvosok CT vagy MRI-vizsgálattal állapítják meg a zsigeri zsír mennyiségét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban kidolgozott egy ennél jóval egyszerűbb irányelvet, aminek a segítségével megállapíthatod, túlsúly szempontjából veszélyeztetett vagy-e.

Amennyiben a köldöknél mért derékbőséged meghaladja a 89 cm-t, biztos, hogy azonnali életmódváltásra van szükséged.

Férfiaknál ez az érték 101 cm.

Vékony alkattal is lehet túl sok

Noha a 89 cm korántsem kevés, rossz hír, hogy ennél jóval csekélyebb derékbőség esetén is lehet túl sok a szervezetedben a zsigeri zsír.

Részben a génjeiden, részben pedig az életmódodon múlik a helyzet.

Általánosságban elmondható, hogy az ülő életmód sajnos kedvez a hasi zsírpárnák lerakódásának.

Kutatások bizonyítják, hogy az alacsony testtömegindexű, étrendjükre figyelő, ám nem mozgó emberek is képesek veszélyes mennyiséget felhalmozni belőle.

A méretnél sokkal fontosabb tehát a fizikai aktivitás.

Négy parancsolat a hasi zsír ellen

A felesleges zsigeri zsírraktárak megakadályozásának, illetve felszámolásának kulcsa négy egyszerű lépésben rejlik: a már említett rendszeres testmozgás mellett kiegyensúlyozott étrendre, megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, továbbá stresszoldásra van szükség.

Ezek mind óriási szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban.

Míg az első kettő ezek közül egyértelmű, az utóbbiak fontosságáról sokan hajlamosak megfeledkezni. Hat óra az az alvásküszöb, aminél kevesebbtől egészen biztosan káros folyamatok indulnak el a szervezetedben.

A stresszoldásra vonatkozóan pedig csak az a lényeg, hogy megtaláld a hozzád legközelebb álló módszert.

Ez lehet relaxáció, meditáció, jóga, olvasás vagy akár egy új hobbi is.

Alma alkattal különösen figyelj oda!

Az alma alkatúak – akiknél a zsír elsősorban deréktájon, a karokon és a toka környékén raktározódik – a leghajlamosabbak a zsigeri zsírraktárak kialakítására.

Noha ez esztétikai szempontból egyáltalán nem kell, hogy problémát jelentsen, hiszen valóságos bombázó lehetsz a dús kebleiddel, egészségügyi szempontból extra figyelmet érdemelsz.

Ha egészséges vagy, akkor is érdemes évente egyszer csináltatnod egy általános vérképet, illetve néhány havonta megmérni a vérnyomásodat.

Ha baj van

Amennyiben most jöttél rá, vagy már eddig is tudtad, hogy a hasi zsírpárnáid miatt veszélyben vagy, a legelső lépés, hogy megszülessen benned a döntés: eljött az ideje egy egészségesebb, tudatosabb életmódnak.

Az ehhez kapcsolódó cikkeink átböngészésén túl mindenképpen ajánljuk, hogy konzultálj egy táplálkozástudományi szakértővel, egy képzett edzővel, és persze egy orvossal.

Ha nincs kedved ennyi felé mászkálni, egyszerűen látogass el egy obezitológiai szakrendelésre, ahol a vizsgálatok mellett komplex iránymutatást is kaphatsz.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!