Hogyan neveljünk erős jellemet gyermekünkből

Hogyan neveljünk erős jellemet gyermekünkből

Címlap / Életmód / Család / Hogyan neveljünk erős jellemet gyermekünkből

Rengeteg időt vesz igénybe egy gyermek gondos nevelése.

Szülőnek lenni többet jelent, mint ösztönszerűen cselekedni. Itt van néhány tipp arra, hogyan neveljünk egy erős jellemet gyermekünkből:

1. Az első legyen az anyaság, apaság. Ezt igen nehéz kivitelezni ebben az örökké rohanó világban, tele kihívásokkal… de a jó szülők úgy alakítják programjukat, hogy jusson elegendő idő a gyermeknevelésre is. A gyermekkel való eltöltött idő az egyik legfontosabb tényezője a nevelésnek.

2. Próbáld meg összekötni az életed különböző pontjait. Mennyi időt tölt el veled gyermeked? Próbáld meg összekötni mindennapjaid a gyermeket mindennapjaival.  

3. Mutass neki jó példát. Lássuk be: az emberek úgy tanulnak a legkönnyebben, ha van előttük egy példa, amit leutánozhatnak: valójában nem kerülheted el azt, hogy példát mutass gyermekednek, ezért a te dolgod az, hogy ez a példa megfelelő legyen.

4.Próbálj meg tudatában lenni annak, mi az amit gyermeked leghamarabb megtanul. A gyermekek agya olyan mint a szivacs. Minden megmarad benne, ami körülveszi őket. Könyvek, zene, TV, Internet, filmek…— az ezekből kapott információkat valamilyen formában leszűri, de feltétlenül rögzíti őket, vannak köztük etikus és nem etikus kérdések és üzenetek…ezért, mint szülőnek, neked kötelességed kontrollálni az ingereket amelyek gyermekedet befolyásolják

5. Használj érthető, tiszta nyelvezetet. A gyermek nem tudja megkülönböztetni a jó és rossz fogalmát, ha csak nem érthető számára a kettő közötti különbség, és ezt a te feladatod megértetni vele: abból a nyelvezetből amit használsz, meg kell értenie a dolgok hierarchiáját.

6. Ha büntetsz, szerető szívvel büntess. A büntetésnek lehetnek hátulütői is, a túlzott büntetésnek vagy annak a hiányának eredménye pedig bűntudat nélküli szülők vagy agyonkényeztetett, kontrollálhatatlan gyerekek…A gyermekeknek szükségük van határokra. Ezeket a határokat alkalmanként semmibe veszik…. A mérsékelt büntetésből lehet tanulni. A gyermeknek meg kell értenie, hogy a büntetés forrása a szülői szeretet.

7. Tanulj meg hallgatni a gyerekeidre. Az egyik legfontosabb dolog amit értük tehetünk az, hogy odafigyelünk rájuk, időt szakítunk rájuk és megpróbáljuk őket megérteni

8 Vegyél részt a gyereked iskolai életében. Az iskola a gyermekek életének legfontosabb eseménye. Sok mindent megtapasztalnak ott: sikerélményt és elkeseredést. Az, hogy ezeket az élményeket hogyan tudják feldolgozni, sokban meghatározza az életüket és az épp kialakulóban lévő személyiségüket, ezért segítenünk kell nekik ebben és átsegíteni őket ezeken az éveken.

9. Legyen fontos a közös családi ebéd. Az egyik legveszélyesebb divat a külön étkezés (kinek, hogy sikerül). A közös ebéd az egyik legfontosabb esemény, ezért nem szabad kihagyni, a legjobb alkalom az élmények és teendők megbeszélésére. Ezek olyan alkalmak, amikor fontos, morális értékeket adhatunk át utódainknak.

10. A nevelést ne csak szavakban tedd. Gyakorlat teszi a mestert. A szülőknek jó példát kell statuálniuk önfegyelemben, jó munkában, kedves, előzékeny viselkedésben. A te viselkedésed az ő viselkedésükben fog tükröződni. Legyenek ők saját jellemük szobrászai, viszont, hogy ez bekövetkezhessen, ki kell alakítanunk számukra a tökéletes környezetet – fizikait és morálisat. Olyan környezetet kell nekik biztosítanunk amelyben kialakulhatnak az olyan jellemvonások mint az őszinteség, nagylelkűség, igazságérzet. Számunkra pedig szintén jellemfejlesztő a küzdelem azért, hogy jó szülők lehessünk.                                                                                                        írta Dr. Kevin Ryan

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást