Háztartás / Otthon

Hogyan mosd ki a téli takarókat és egyéb holmikat nyáron?

Hogyan mosd ki a téli takarókat és egyéb holmikat nyáron?

A jó idő remek alkalom a téli vastag holmik (takarók, paplanok, kabátok) rendbetételéhez, mert a napon hamar megszáradnak, és mivel a napfénynek fertőtlenítő hatása van, elpusztulnak bennük a kórokozók. Cikkünkben ötleteket találsz a kíméletes otthoni tisztításhoz.

1. Búcsú a poratkáktól

A pehely töltetű és egyéb paplanok, takarók mosási hőfoka 30° C. Először a szabadban tedd fel egy rúdra vagy szárítókötélre az ágytakarót, és porolóval porold ki.

Ha a mosógéped űrtartalma elég nagy, akkor kímélő mosószerrel, lehetőleg folyékonnyal, a megfelelő programmal kimoshatod. Nézd meg a takaróra varrt címkén az ide vonatkozó grafikus tanácsokat. A mosószer és az öblítő adagolását ne vidd túlzásba. A tollpaplanban a töltetet oszlasd el, amikor kiteríted a napra. 

2. Téli takarók

A téli takarók kezelésénél szintén óvatosan kell eljárni. A takaró címkéjén a tisztításra vonatkozó utasításokat tartsd be. Lehet, hogy csak vegytisztítással lehet belőle eltávolítani a foltokat. Ebben az esetben jobb, ha szakértőre bízod a tisztítást. Ha nincs a takarón címke, akkor kímélő hatású, folyékony mosószerrel mosd ki.

A leggyorsabb centrifugálási fokozat használata közben az anyag gyűrött marad, ezért inkább egy kisebb sebességűt válassz. A szárítókötélen jól oszlasd el és húzgáld meg egy kicsit az anyagot, hogy könnyebb legyen vasalni, vagy a vasalást akár teljesen el lehessen hagyni. Miután megszáradt, hajtogasd össze, és tedd el a következő télig. 

3. Kímélő mosás

Ha a mosógéped túl kicsi, akkor keress fel egy önkiszolgáló mosodát. Vagy használd a fürdőkádat: engedj bele langyos vizet, adj hozzá kímélő mosószert, és áztasd a mosnivalót 3-4 óra hosszáig. Utána alaposan öblítsd ki, hogy ne maradjanak benne szappannyomok.

Kint a szabadban rázogasd meg, mielőtt felteszed a szárítóra, végül finoman húzgáld meg, előbb a négy sarkát, majd egyéb helyeken is, hogy minél kevesebb gyűrődés maradjon benne.

4. Kabátok

Ürítsd ki a zsebeket, és a mosógépen a 30 °C-os programot állítsd be. Ne használj öblítőt, inkább néhány csepp illóolajat csepegtess a rekeszbe. A kabátot fordítsd ki, hogy kíméld a szövetet. Ha foltos az anyag, akkor a foltos részt előbb áztasd 3-4 óra hosszáig. Egy csepp erősen zsíroldó mosogatószer hamar kioldja a foltot a szálak közül. 


5. Gyerekholmik

Nem kell mániákusan sterilizálni a gyerekek holmiját. A túlzott tisztítás is kiválthat allergiás reakciókat. Ügyelj arra, hogy a mosószer semleges hatású legyen, hogy ne ingerelje a gyerek finom bőrét.

Főleg csecsemőknél ajánlatos erre odafigyelni. Lehetőleg folyékony mosószert használj, a mosógépen pedig a 30 °C-os kímélő programot válaszd. Az öblítőt mellőzd. 

6. Gyapjú

Nem kell kézzel mosnod a gyapjúból levő dolgokat sem, ha a mosógépeden van megfelelő program. Kerüld az öblítőt és a gyors centrifugázás funkciót, hogy a lágy szövetek megőrizzék eredeti állapotukat.

Kíméletesen, lassan moss. Mosószer helyett sampont vagy folyékony szappant használj. A kiterítésnél is óvatos legyél.

7. Párnák és egyéb huzatok

Vedd figyelembe a címkén található utasításokat. A 30 °C-on, enyhe mosószerrel történő mosás általában nem roncsolja az anyagot, és nem fakítja ki a színeket. A bőrhuzatot alaposan porszívózd ki. Ha vannak rajta foltok, azokat vizes, teafaolajba vagy ecetbe mártott szivaccsal eltávolíthatod.

Ha nagyon kényes az anyag, akkor fürdőkádban való áztatással, samponnal vagy folyékony szappannal, kézzel mosd ki. Teregetéskor simítsd szét gondosan az anyagot. A vasalásra vonatkozó tanácsokat tartsd be. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást