Hogyan lépjünk túl a régi visszatérő vitákon?

Hogyan lépjünk túl a régi visszatérő vitákon?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Hogyan lépjünk túl a régi visszatérő vitákon?

A párok jellemzően újra és újra ugyanazokon a dolgokon és érveken képesek összeveszni.

Hogyan tudunk mégis megoldást keresni és túllépni a folyamatos harcokon, arra most megpróbálunk választ adni.

Házimunka

Várj egy pillanatot mi előtt leszidnád társadat, amiért nem végzi el azokat az unalmas családi házimunkákat, mint a feltörlés, porszívózás vagy hólapátolás.

A „Nem veszed észre?„, „Elmész mellette?„, „Jó lenne ha segítenél néha” típusú megjegyzések egy-egy vita kezdetei és teljesen hasztalan végigvinni, mert nem ad megoldást a problémára.

Megoldás: Érdemes egy igazságos és méltányos munkamegosztást kigondolni, hogy a tennivalók bizonyos személyekre legyenek kiosztva. A férfiak amúgy is nehezen veszik észre a házimunkát, jó ezért előre letisztázni kinek mi a feladata. A kulcs az, hogy megpróbáljátok mindketten megérteni, mennyit vagytok képesek vállalni a munka, gyerekek mellett. Ne engedd, hogy a neheztelésektől tartva kerüljétek a témát, mert előbb utóbb vitázni fogtok, ami idővel rontja a házasságot.

Idő

Mindig későig dolgozol és nem jut időd a szeretteidre… Az együtt vagy külön eltöltött idők miatt kialakult viták lesújthatnak a házasságotokra. Ugye ismerős kérdések: „Tényleg érdekellek még téged?” „Szeretsz még engem?„. Amikor a házastárs túl sok időt tölt munka mellett, párja úgy érzi nem érdeklődik már iránta.

Megoldás:
Ismerd fel, hogy attól még egészséges egy házasság, hogy a munka extraórákat von el a mindennapi életből. Gondolj arra, milyen ha csak kettesben vagytok – ha befejezi egyikőtök a munkáját, vacsorázzatok meg együtt későn, vagy nézzetek meg egy jó filmet kettesben. Ne feledd, a minőség és nem a mennyiség számít.
 
Pénz

Van abban valami, hogy az ellentétek vonzzák egymást, így nagy az esélye, hogy különböző képpen kezelitek a pénzt. Ha egyikőtök költekező a másik pedig spórolós, ismétlődő veszekedésekben lesz részetek, és nagyon nehéz megoldani a problámát.

Megoldás:
Próbáld az egészed a párod nézőpontjából látni, ezt pedig csak beszélgetéssel érheted el. Miért kellett megvenni ezt a kanapét, amikor még hitelt is kellett felvenni hozzá? Ha megbeszélitek és kifejtitek egymás álláspontját, akkor talán sikerül kompromisszumot kötni, és kevésbé valószínű, hogy sértegetni fogjátok egymást.

Gyerekek

Gyakran előfordul, hogy az egyik szülő felveszi a balekszerepet a gyerek előtt és a másik vállalja fel a szigorú nevelést. Ez komoly vitákhoz és konfliktusokhoz vezethet, hisz a gyereknevelés két szülőt igényel, nem fer csak az egyik felet beállítani feketebáránynak. A gyerekeknek pedig érezniük kell, hogy a szülők véleménye megrendíthetetlen és közös.

Megoldás:
A legfontosabb, hogy egységes döntéseket hozzatok, így a gyerek nem tud kijátszani benneteket. Helyezzetek több energiát a házasságotokba, mint a gyerekekbe, hisz a gyerekek jobb nevelést kapnak egy harmonikus házasságban.

Szex

A Szex körüli konfliktusok akkor jönnek létre egy házasságban, ha eltérő vágyakkal rendelkeznek a házastársak. Ilyenkor rossz érzések vannak mindkét félben, egyfelől mert valakit figyelmen kívül hagynak, másfelől mert valaki felé elvárásokat állítanak.

Megoldás:
Találkozzatok a középúton. Beszéljétek meg kinek, mire van szüksége. A beszélgetés segíthet annak a partnernek, aki nyomást érzett magán, meg kell hogy értse, hogy a szex nemcsak testi kapcsolatot de erős közelséget és törődést is jelent.
Találjátok meg azokat a módokat, ahogy közelebb kerülhettek egymáshoz és mindketten kicsit többet adhattok egymásnak.

A családotok

Természetes érdekellentét van a családok közt és gyakran nincs egyetértés. Mindenki szeretne hű maradni azokhoz a dolgokhoz, amelyeket gyerekkorában megszokott. Furcsa lehet, hogy a férjed ragaszkodik a hagyományos ételekhez vagy igényli a családjával való heti összejöveteleket. Ugyanúgy a nő is hiányolhat egyes dolgokat, amelyeket megszokott az ő családjában.

Megoldás: Előszőr is tudnod kell, hogy nem bűnös senki, ha a családja fontos marad számára. Ez az egészséges házasság egyik feltétele. Neked el kell menned a családi ünnepekre, míg ő is hasonló kompromisszumokra kell hajlandó legyen. Elvégre ennyit megtehetsz a szeretett személyért, nemde?

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!