Hogyan kezeljük az elutasítást? A következő tapasztalati tippekkel könnyen

Hogyan kezeljük az elutasítást? A következő tapasztalati tippekkel könnyen

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Hogyan kezeljük az elutasítást? A következő tapasztalati tippekkel könnyen

Az elutasítás fáj, függetlenül attól, hogy ki vagy hogyan utasít el minket. Kutatások szerint az elutasítástól magányosnak és bosszúsnak érezzük magunkat. Mi több, gyakran tévesen értelmezzük a fájdalmat, ami az elutasítással ért, és azt gondoljuk, hogy ez határozza meg az önbecsülésünket, ezáltal még kevésbé érezzük magunkat értékesnek.

Noha valóban fájdalmas, az elutasítás akár hasznunkra is lehet. Az elutasítás segít ellenállóvá válni, és megtanulni a leckéket a jövőre vonatkozóan. Persze ahhoz, hogy learathassuk a babérokat, meg kell tanulni a helyén kezelni a jelenséget és a hozzá kapcsolódó érzelmeinket.

Íme néhány módszer az elutasítás kezelésére

Ha karrierről vagy beiskolázásról van szó, Beverly Flaxington élet és karrier coach szerint túl nagy jelentőséget tulajdonítunk egy jó cégnek vagy egy jó iskolába való bekerülésnek. E mögött pedig az áll, hogy nem tanultuk meg a helyes önértékelést – állítja a szakember.

Az elutasítás, ha épp az álmaidhoz vezető lehetőségeket érinti, rendkívül fájó tud lenni. Ha ilyen jellegű visszalépés történik az életünkben, arra kell gondolni, hogy a karrierhez vezető út sem egyenes, és nem minden tapasztalat visz előre.

Néha – az új tapasztalatok birtokában is – más utat kell választanunk, vagy valamiről le kell mondanunk az elképzeléseinkből, és talán örökre búcsút inthetünk neki – mondja a szakember.

A munka, ha valóban szeretjük, amit csinálunk, feltölthet és kielégíthet, mindemellett azonban az önértékelésünknek is jót tesz, hogy fontosnak tartjuk azt a munkát, amit végzünk. Egy megtorpanás ebben nem teszi elérhetetlenné a végső célt, csupán elodázhatja kissé, hogy elérjük azt.

Ha párkapcsolatban ér elutasítás, gyakran értéktelennek tartjuk magunkat. A szakítás után érdemes készíteni egy listát arról, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyeket nem becsültünk a partnerünkben. Ezt mindennap elolvasva segít tudatosítani, hogy melyek azok a területek, amelyekben nem illettünk össze, és amelyek fontosak lennének számunkra egy következő kapcsolatban.

Az újabb románc megtalálása előtt létfontosságú felismerni, hogy mely értékek elengedhetetlenek számunkra, és olyan társat választani, akiben ezek feltétlenül megvannak.

Ez szorosabbá és tartósabbá teheti a kapcsolatunkat.

Kép: sergey_causelove/depositphotos.com

A baráti elutasítás gyakran még fájdalmasabb, mint a szerelmi kapcsolatban ért kikosarazás, holott a barátok jönnek-mennek az életünkben, és ez teljesen rendjén való.  Éppúgy, mint egy romantikus kapcsolatban, éljünk a lehetőséggel, hogy megkérdezzzök magunktól: ez-e az az ember, akivel barátkozni szeretnénk. Ha a válasz nem, a fájdalom is enyhül, és könnyebben találunk új barátokat, akik jobban illenek hozzánk.

Idővel, ha mégis hiányozna az illető és a barátsága, Flaxington szerint meg lehet próbálni felkeresni a régi cimborát, és megkérdezni, hogy feleleveníthető-e még a barátság.

Az időzítésnek itt kulcsszerepe van. Az idő ugyanis lehetővé teszi, hogy új perspektívába helyezzük a viszonyainkat. Az is megtörténhet, hogy egy elutasítás után újraértékeljük a barátságainkat, és megerősítjük őket, esetleg olyan ismerősökkel fűzzük szorosabbra a szálakat, akikkel korábban ritkábban találkoztunk. A vérfrissítés jót tesz a társasági kapcsolatainknak is – állítja a szakértő.

Amennyiben családtag részéről érkezik az elutasítás, kicsit más a helyzet, mint a fent említett esetekben. Noha azt gondolnánk, hogy a családi szeretet feltétel nélküli, vannak kivételek. Például a házastársak válása miatt a gyermek elutasíthatja az egyik szülővel való kapcsolattartást, ami végtelenül fájdalmas lehet. Ilyenkor megeshet, hogy mások példája irányadó abban, hogy hogyan érdemes kezelni a hasonló helyzeteket.

Ha tehát úgy érezzük, hogy elutasítottak, fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy mennyi értéket hordozunk, illetve milyen és mennyi más baráti és családi kapcsolat teszi örömtelivé az életünket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást