Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy a világ vezető dietetikusai és egészségügyi szakértői milyen ajánlással álltak elő az étrendünket illetően. Az irányvonal, amit kijelöltek, igazán közel áll a növényi étrendhez, ami egyre szélesebb rétegben válik elfogadottá és népszerűvé – nem véletlenül!
4/5 Mi legyen a fehérje?
A hivatalos ajánlás összességében nagyban hasonlít a növényi étrendre, és végre a tányér ezen része is felhívja a figyelmet arra, hogy fehérje messze nem csak az állati eredetű termékekben van. Jó, ha megfigyeled, mennyire alacsony a húsfogyasztásra vonatkozó ajánlás, ezen belül is kiemelendő, hogy a vörös hús alig egy kanálnyi helyet kapott. Ennek oka az, hogy az új felmérések egytől egyig a vörös húsok (kiváltképp a feldolgozott vörös húsok) rákkeltő tényét igazolják.
A fehérjék közé bekerült egy adag hal, szintén kevés fehér hús, egy negyed tojás és egy egészen aprócska rész natúr joghurt, de utóbbi is inkább a jótékony bélbaktériumok miatt. Összesen ennyi az állati eredetű étel a tányéron, az elfogyasztott élelmiszer egynyolcadát is alig teszi ki.
Nem kell aggódni azonban a fehérjebevitel miatt, hiszen minden zöldségben, gyümölcsben, gabonafélében megtalálható ez a makronutriens. Kiemelkedő a különféle magok fehérjetartalma, amikkel azonban nem árt csínján bánni, hiszen sok zsírt is tartalmaznak. Fogyasztásuk ugyanakkor mindenkinek javasolt, mert – sok egyéb mellett – a koleszterinszintet is jótékony irányba befolyásolják. Természetesen a hüvelyesek is ebbe a csoportba sorolhatóak, a növényi alapanyagok közül kiemelkedő a fehérjetartalmuk, nem is beszélve a bennük található sok-sok rostról, amiről bátran kijelenthetjük, hogy egészségünk zálogának bizonyulnak.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!