Otthon / Dekor

Hogyan helyezd el a szobanövényeket a lakásban, hogy jól mutassanak? 5 dekor tipp

Minden otthonba kell egy kis zöld, hiszen növények nélkül sivár a környezet. Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe. Azonban a növények nemcsak azért kellenek a lakásba, mert jól mutatnak, hiszen ezen kívül rengeteg jó élettani hatásuk van, a levelek ugyanis tisztítják a levegőt és megszűrnek olyan káros anyagokat, mint például a formaldehid.

Hogy hova helyezzük kedves növényeinket, az függ a helységek fényviszonyától, illetve attól. hogy esztétikailag milyen hatást szeretnénk elérni. Először meg kell fontolnunk, hogy mit szeretnénk elérni az adott növénnyel, majd megállapítani, hogy a kiszemelt hely megfelelő-e számára. Az alábbi ötletek megmutatják, hogyan helyezd el a szobanövényeket a lakásban, hogy jól mutassanak, de életben is maradjanak.

1. Növény az íróasztalon

Munka vagy tanulás közben agyunk nagy igénybevételnek van kitéve, így fontos, hogy folyamatosan friss maradjon. Ebben nagy segítségünkre lehet egy – vagy több – kedves növény, melyre időnként odatévedhet a szemünk.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Mint említettük, a zöld szín megnyugtat és elősegíti a kreativitást, így duplán hasznos. Mivel a legtöbb íróasztal általában világos helyen van a lakásban, szinte bármilyen növényt helyezhetünk rá, akár olyat is, aminek nagy a fényigénye. Válassz – vagy csinálj magadnak – egy jópofa kaspót, egy inspiráló vagy vicces idézettel.

Olvastad már?  Ezek a trükkök segítenek életre kelteni a szobanövényeket, bármennyire is rossz állapotban vannak

2. Zöld a fürdőben

A fürdőben sokszor kevés a fény, sőt, előfordul, hogy egyáltalán semmilyen természetes világossággal nem rendelkezik a helység. Ennek ellenére nem kell növény nélkül maradnia, mindössze arra figyelj, hogy rotáld őket: egy hétig a fürdőben, egy hétig a lakás egy napos helyén tartsd a növényeket, váltogatva őket. Így életben is maradnak, de a vizes helységet is folyamatosan szépítik.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A legjobb választás ide a párás viszonyokat kedvelő növények, mint például az orchidea, ami eredeti helyén is fák törzsén élősködik, így hozzá van szokva a kevés fényhez. A bromélia fajtái szintén forró égövi növények, amik szeretik a meleget és a párát, ezért kifejezetten jól érzik magukat a fürdőszobában is. Fontos, hogy a heti kétszeri mérsékelt locsoláskor a növény kelyhébe ajánlott önteni a vizet, nem a gyökereihez.

3. Ablakpárkányon sorakozva

Itt mindig van fény bőven, így ide jöhet minden zöld, ami fénykedvelő. Ilyenek például a pozsgások, amik méltán népszerűek.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A tündéri szukkulensek még a legkisebb lakásban is elférnek és alig van szükségük vízre, így az sem gond, ha olykor elfelejted locsolni őket. Többféle alakú-formájú pozsgás létezik, de mind ugyanolyan bájos. Tedd őket többféle, de összeillő kis kaspóba, úgy még szebben mutatnak.

Olvastad már?  10 újjászületett kerámia kaspó, saját kezűleg

4. Csoportosan

Minden unalmas szobát élettel tölt meg, ha a sarokban elhelyezel egy kupac szép zöldnövényt. Nyugodtan tegyék össze kisebb és nagyobb zöldeket, így a hatás dinamikus lesz, csak arra figyelj, hogy ne szorítsd őket össze túlzottan, mert akkor egyes levelek nem kapnak elég fényt.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Igazán hálás növények például a sansaveria (anyósnyelv), a zamioculcas (legénypálma), vagy a spatiphyllum (vitorlavirág) melyek olyan szívósak, hogy szinte elpusztíthatatlanok, egyedül arra ügyelj, hogy utóbbi sok vizet kapjon.

5. Felfüggesztve

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Az utóbbi években szinte minden lakberendezési magazinban láthattunk plafonról belógatott növényeket, melyek fejmagasságban díszítik gyönyörűen a szobát. Sokan dekoratív makraméba helyezik a kaspókat, melyeket te magad is könnyen elkészíthetsz. Locsoláskor figyelj, hogy ne áztasd el a lakást.