A legfinomabb levesek
A menü összeválogatásánál mindenképpen figyelembe kell venni a kalóriatartalmat. Ennél fogva egyértelműen előnyt élveznek azok a típusok, amik nem igényelnek rántást.
Ilyen a hús- és zöldségleves, gyümölcsleves (pudinggal sűrítve), gombaleves, halászlé stb. Emellett nyugodtan lehet kísérletezgetni, hiszen előfordulhat, hogy rántás nélkül jobban ízlik a korábban sűrűre főzött borsóleves.
Főzelékek előnyben
A főzelékek kiváló diétás ételek, hiszen amellett, hogy könnyen emészthetőek, a zöldségek legjavából készülnek. Egyszerű őket diétássá tenni, hiszen csak el kell belőlük hagyni a rántást és a habarást. Természetes sűrítési módszer a burgonya belefőzése a főzelékbe, hiszen keményítőtartalma által segíti a főzelék megfelelő állagának kialakítását.
A másik nagyszerű módszer, ha a megfőtt zöldségekből kimersz néhány evőkanállal, összeturmixolod, majd ezzel sűríted a főzeléket. Szóba jöhet még a keményítő használata is, és természetesen érdemes olyan főzelékekkel megtűzdelni a diétás menüt, amik nem, vagy csak kis mértékben igényelnek sűrítést. Pl. krumplifőzelék, vadas, spenót, sóska, töltött paprika stb.
Jöhetnek a sült húsok
A család férfitagjai sem fognak panaszkodni, ha a főzelékes és levesek mellett hús is bőségesen kerül az asztalra. Ez a diétás életmód mellett sem betarthatatlan szabály, sőt, a sovány húsok kifejezetten jót tesznek a fogyókúrázók éhes gyomrának. A legjobb természetesen a csirke, pulyka, a nyúl és természetesen a hal.
Ezek a legjobb diétás sovány húsok, amik csak még egészségesebbek, ha sütőben, vagy teflonedényben, csöppnyi olajon készíted el őket. A belsőségek is sokat segítenek a diétázóknak, a sült vagy resztelt máj, a zúzapörkölt, a szívvel főzött levesek és a velő sem dúskál a kalóriákban.
Vörös hús is kell
A minőségi vörös húsokat sem szabad teljesen kizárni az étrendből, ugyanis magas ásványi anyag és vitamintartalmuk (pl. vas, cink, protein, szelén, B-vitamin) jelentős részt hozzájárul az egészség megtartásához.
A sütőben sült változatok egészen fantasztikusak lesznek, ha vegyes zöldségágyon készülnek, de a főtt burgonyát sem kell száműzni a konyhából. Mértékletesen fogyasztva ezek az ételek is hozzájárulnak a kiegyensúlyozott, változatos életmódhoz, így azoknak sem kell nélkülözniük őket, akik diétáznak.
Mire figyelj még?
A kenyeret a zöldségek és a húsok mellől is messzire kell tenni, ugyanis felesleges extra kalóriát jelentenek. A köretek formájában a legjobb a párolt/sült/grillezett zöldség, vagy a zöldségekkel dúsított barnarizs, burgonya. Kiválóak az újonnan ismét felfedezett köret alapanyagok is, pl. a köles, amaránt, hajdina.
Emellett mindig legyen savanyúság, vagy cukormentes kompót, friss saláta az asztalon, hiszen így még tovább emelhető a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ráadásul előbb fogtok mindannyian jól lakni, ha sok rostot fogyasztotok.
Pótold az édességhiányt
Bármilyen édesség az asztalra kerülhet a diéta során, feltéve, hogy nincs benne cukor és liszt. Bár elsőre lehetetlennek tűnhet, valójában számtalan alternatíva van: gyümölcsturmixok, natúr joghurt aszalt gyümölcsökkel, mazsolás túró, házi gyümölcs sorbetek.
A lisztet sok esetben helyettesíteni lehet mákkal, dióval, kókusszal, mandulával, gesztenyével, a vajat reszelt almával, sárgarépával, krémsajtokkal. Mindenképpen előnyben kell részesíteni azokat a desszerteket, amikben a tészta csak igen kis részt tesz ki, túlnyomó többségben inkább gyümölcsök, zselatinos krémek szerepelnek.