Ez az oka, hogy többet alszanak a nők, mint a férfiak

Ez az oka, hogy többet alszanak a nők, mint a férfiak

Címlap / Életmód / Egészség / Ez az oka, hogy többet alszanak a nők, mint a férfiak / 2. oldal

A nők és az álmatlanság

Több nő szenved álmatlanságban, alvászavarban, mint férfi. Az álmatlanság többnyire az első menstruáció előtt, a terhesség alatt, és a menopauza időszaka alatt a legjellemzőbb. Ennek a fajta alvászavarnak a hormonváltozás az oka.

Ám van még egy ok: a menstruáció alatti vérveszteség, a vérben lévő vas hiánya is okozhat problémát. Ugyan ebben az időszakban a szokásos menstruációs tünetek is meggátolják a nőket abban, hogy kialudják magukat. Ilyen a fejfájás, a görcsök és érzékeny mellek.

A női alvászavar típusai

Az egyik legjellemzőbb az alvás közbeni oxigénhiány, légzés kimaradás – apnoe. Ez leginkább klimax után jelentkezik, mert megvastagodik a nyak zsírszövete, ami időszakosan nehezíti a légzést. Fiatalabb korban ugyan ilyen problémát okoz a túlsúly.

A másik gyakori időszak a terhesség időszaka. A növekvő magzat egyre jobban nyomja alulról a rekeszizmot, így a tüdő alsó részét.

A harmadik zavaró tényező az önkéntelen végtagmozgás, ami gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, mivel ezt az alacsony vasszint okozza, ami terhességnél, menstruációnál, fogyókúránál jellemző.

Hogyan enyhíthetünk az alvászavaron

Este, alvás előtt igyekezzünk nyugodt életet élni, zárjuk ki a problémákat, ne az ágyban kezdjük megvitatni gyerekünk bukdácsolását matekból. A forró fürdő is ellazít, ahogy egy esti rövid séta is. Ami nagyon fontos, hogy ha van hálószobánk, azt csak alvásra, pihenésre használjuk, ne cibáljuk be laptopot, sőt, ha lehet, még televízió se legyen ebben a helységben. 

Az is jót tesz, ha minden nap ugyanabban az időben fekszünk és kelünk, és 7-8 órát alszunk. Ez rutinná válik, szervezetünk megszokja, hogy ez alatt az idő alatt kell kipihennie magát. Nem hiába álmodozik minden nő arról, hogy férje, választottja reggel az ágyba hozza a kávét, reggelit. Annak elkészítése pont az a húsz perc, amivel többet kell aludnia egy nőnek a férfiaknál, hogy optimálisan, nyugodtan tudjon ,,működni” egész nap.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»