Életmód / Család

5 jel, hogy mérgező szülők gyermeke vagy

A rokonait nem válogathatja meg az ember – míg ha egy barátságról vagy párkapcsolatról veszed észre, hogy mérgező, akkor van esélyed akár teljesen ki is lépni belőle, ha a családod, különösen ha például a szüleid vannak rád ilyen hatással, már nehezebb a dolgod.

Fontos tudnod, hogy a saját egészséged és boldogságod érdekében ilyenkor is opció, hogy akár teljesen felfüggeszted a kapcsolatot, ám ezt a drasztikus lépést sokan nem érzik reális lehetőségnek, vagy egyszerűen nem is akarnak élni vele. Hiszen lehet, hogy szereted a szüleidet, csak éppen azt nem szereted, ahogyan viselkednek, vagy ahogyan rád hatnak. Az ilyen helyzetekben különösen fontos, hogy felismerd a bajt, és megtanuld a helyén kezelni azt.

Az alábbi jelek például segíthetnek beazonosítani, hogy a szüleiddel mérgező a kapcsolatod:

Extrém negatív reaktivitás

Abban semmi rendkívüli nincs, ha az anyukád még mindig őrzi a plakettet, amit a másodikos szavalóversenyen kaptál, hiszen a szülők sokszor a gyermeküknél is büszkébbek a gyermekük minden apró sikerére. A mérgező szülők azonban a negatív eseményekre hajlamosak túlzott, extrém mértékben reagálni, és gyakorlatilag bármilyen apró alkalmat, ügyet megragadnak, és ürügyként használnak, hogy dühösek, sértődöttek vagy verbálisan agresszívak legyenek.

Az empátia hiánya

Egy mérgező személy vagy akár szülő nem érez empátiát másokkal szemben, számára minden róla szól, és az fel sem merül benne, mint lehetőség, hogy amit ő tesz, azt mások fájdalmasnak, tiszteletlennek vagy sértőnek találhatják.

Olvastad már?  Ezeket sose tiltsd meg a gyermekednek – Fontosak a fejlődéshez!

Túlzott kontroll

Természetes, hogy a szüleid aggódnak érted még akkor is, amikor már felnőtt ember vagy. De van, amikor ez a féltés vagy kontrollálás túllép egy egészséges szintet. Lehet, hogy a szülő valóban puszta féltésből, szeretésből tesz így, de attól még ez a viselkedés mérgező: ha irreális elvárásokat, beszámolási kötelezettséget tanúsítanak egy felnőtt ember iránt, vagy akár egy gyerek számára nem adják meg az életkorának megfelelő önállóságot és az ezzel járó felelősséget valamint bizalmat is, az hosszabb távon rendkívül káros hatással lehet az egészséges fejlődésre.

Rendkívül kritikus

Egy mérgező szülő nem ismeri el a gyermeke sikereit és eredményeit még akkor sem, ha sikeres felnőtté válik. A toxikus személyiségek minden erejükkel azon vannak, hogy másokat letörjenek, érdemeiket kisebbítsék, ezzel is látványosabbá téve, hogy ők maguk mennyire tehetségesek, sikeresek vagy rátermettek – amit viszont soha nem mulasztanak el éreztetni.

Másokat hibáztatnak

A mérgező szülő által okozott diszharmónia, nézeteltérések, ellenségeskedés és család szétesése mindig valaki más hibája. Ezek a szülők nem vállalnak felelősséget semmilyen problémáért, de hibáztathatják a család többi részét, és addig csavarják, manipulálják a dolgokat, míg eljutnak oda, hogy az események az ő álláspontjukat támasztják alá.

Olvastad már?  5 tipp, amivel könnyebben elviselheted a párod családját, ha nem kedveled őket túlzottan

Christian Fregnan/unsplash.com

Mit tehetsz?

Egy mérgező szülőt nem kell feltétlenül kizárnod az életedből, de az fontos, hogy ne engedd, hogy a mentális egészséged lássa kárát ennek a kapcsolatnak.

Alapvető fontosságú a határok vagy korlátok kijelölése, valamint annak egyértelmű meghatározása, hogy mi az a viselkedés, amit elfogadsz, és mi az, amit nem. Legyél egyértelmű ezeknek határoknak a meghúzásában, és korlátozd a szüleiddel való kapcsolatot, hogy az az idő, amit együtt töltötök, valóban pozitív és egészséges legyen.

A gyakorlatban sokszor segít az is, ha semleges helyszínre helyezed a találkozóitokat. Ahelyett, hogy beengeded őket a legbelső életteredbe, ha lehet, találkozzatok inkább egy nyilvános helyszínen, menjetek együtt étterembe, múzeumba, olyan helyszínre, ahol kevésbé kell kitárulkoznod és nem olyan könnyű sarokba szorítani.

Végezetül legalább ilyen fontos, hogy megértő és türelmes légy magaddal. Nem vagy könnyű helyzetben, ami nem fog egyik napról a másikra megoldódni, és megtanulni kezelni egy hosszabb folyamat lesz. Ha úgy érzed, egyedül nem megy, mindig kérhetsz segítséget egy terapeutától vagy egy segítő csoporttól is.