Egészség / Életmód

5 jel, hogy allergiás vagy az alkoholra

5 jel, hogy allergiás vagy az alkoholra

Van, aki egész egyszerűen nem bírja az alkoholt, és van, akinél ennél többről van szó: akadnak ugyanis olyanok, akik szó szerint allergiásak az alkoholra. A problémát nagyon nehéz észrevenni, de mi összegyűjtöttünk öt jelet, amelyek jól mutathatják, hogy kicsit többről lehet szó, mint arról, hogy könnyen berúgsz, ha alkoholt iszol.

Az alkoholallergia tüneteit nagyon könnyű összekeverni sokkal hétköznapibb jelenségekkel, mint például azzal, ha valaki nem bírja az ivást, és könnyen lerészegedik. Sőt, egy komoly allergiás reakció nézhet úgy is ki, mint egy keményebb másnap, ezért fontos, hogy odafigyelj a jelekre.

1. Felmelegszik és vörösödik a bőröd

Nagyon nehéz megállapítani, hogy egy-két feles legurítása után azért vörösödsz, mert meleged van és „megütött” az alkohol, vagy azért, mert allergiás reakciód van – az egyik legfőbb jele ugyanis az allergiának az, ha pirosodni kezdenek a kezeid, az arcod és a nyakad, ráadásul tapintásra is forróvá válnak. Ez azért történik, mert a szervezeted képtelen lebontani az alkoholt. Odáig eljut a tested, hogy acetaldehiddé bontja, de nincs meg az az enzimed, ami ezt a mérgező anyagot semlegesíteni tudná.

2. Kiütéseid lesznek

Egy átmulatott éjszaka után teljesen normális, ha pattanások jelennek meg a bőrödön, az viszont már kevésbé, ha kiütéses leszel. Ha ivás közben leszel kiütéses, figyeld meg, hogy viszketnek és fájnak-e a puklik, ha pedig igen, azonnal hagyd abba az alkoholfogyasztást.

5 jel, hogy allergiás vagy az alkoholraKép forrása: pexels.com

3. Megduzzad a szád és az orrod

Ha azt veszed észre, hogy nehezebben kapsz ilyenkor levegőt, és a szád is furcsa, mintha megdagadna, az az allergia jele lehet. Persze tök normális, ha másnap porzó szájjal és kicsit nagyobb nyelvvel ébredsz, de ha ez akadályoz bármilyen szinten is a légzésben, ott már baj lehet.

4. Fáj a hasad és hányingered van

Persze, mindenki ivott már annyit, hogy ezeket a tüneteket érzékelje, de ha már egy-két pohár után is úgy érzed, a gyomrod nem bírja már tovább, és komolyan a hányás kerülget, akkor allergiás lehetsz. Ha ugyanis ilyen kis mennyiségben is így reagál a szervezeted rá, akkor valószínűleg nagyon rosszul bírja, és nem az elfogyasztott felesek számával van gond.

5. Felpörög a szívverésed

Egy bizonyos szintig ez is normális, hiszen alkoholfogyasztás közben általában táncolsz, beszélsz, artikulálsz, egyértelmű, hogy kicsit felpörög a szíved. De ha úgy érzed, hogy ez már nem normális, hanem egyenesen zakatol a mellkasodban, és kényelmetlenül érzed magad tőle, az bizony az allergia jele lehet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást