Híres homoszexuális magyarok, akikre méltán lehetünk büszkék

Híres homoszexuális magyarok, akikre méltán lehetünk büszkék

Címlap / Kikapcsolódás / Híres homoszexuális magyarok, akikre méltán lehetünk büszkék

Ezek a magyarok nem csak olyan sikereket értek el, amik előtt emeljük a kalapunkat, de az LMBTQ közösség büszke tagjai is, így a hónapban duplán van okunk ünnepelni őket.

Faludy György

A Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, író többek között profán Villon-fordításairól ismert, de elképesztő életműve szinte az irodalom minden területére hatott. A 2006-ban elhunyt Faludy többek között megkapta a Joseph Pulitzer-emlékdíjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét és a MÚOSZ örökös tagjának választották.

Első felesége Szegő Zsuzsanna újságíró volt, akivel 1953-ban keltek egybe. 1966-ban Máltán ismerkedett meg a nála 28 évvel fiatalabb amerikai fiatalemberrel, Eric Johnsonnal), akivel ezután 36 éven keresztül éltek élettársi kapcsolatban. 2002-ben elvette második feleségét, Kovács Fannyt. Az író nem csinált titkot a biszexualitásából, de a korszellemről sokat elárul, hogy egy 2002-es interjú, amelyben erről beszél, csak a halála után került adásba.

Nádasdy Ádám

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Angol–Amerikai Intézet oktatója, az egyetemen tulajdonképpen egyfajta legenda, a hallgatók versengenek az óráira meghirdetett helyekért.

Shakespeare-fordításait több színház is játssza, de átültette modern nyelvre a Bánk bánt is, és sokat tesz a nyelvi ismeretterjesztésért, elsősorban annak megértetéséért, hogy hogyan és miért változik a nyelv. Fordításai mellett saját esszé- és novelláskötetei is jelentek meg, valamint angol tankönyveket is publikált.

Kitüntetései között szerepel a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj, Artisjus irodalmi nagydíj, Déry Tibor-jutalom, Robert Graves-dyj és Szépíró-díj is. Melegségét soha sem titkolta. Korábbi, heteroszexuális kapcsolatából két lánya született, ma a a baleseti ortopédsebészként dolgozó párjával, Márkkal bejegyzett élettársi kapcsolatban él.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»