Kikapcsolódás / Pénz és hivatás / Szórakozás

A 3 leggyakoribb helyesírási hiba, ami miatt analfabétának néznek

A 3 leggyakoribb helyesírási hiba, ami miatt analfabétának néznek

Lik vagy lájk?

Amíg csak annyit kell írni, hogy like, a legtöbbeknek nincs is gondja, de mi történik, ha például felszólító módba akarod tenni az idegen eredetű szót? Ebben az esetben már egészen kreatív megoldásokkal lehet találkozni: likold, likeold, like old… De mi a helyes megoldás?

Az első biztos nem, ezt éppen úgy kellene kiejteni, ahogyan írva van, a másik kettő már kicsit közelebb jár az igazsághoz, de még mindig nem jók. Mivel a „like” szó utolsó kiejtett hangja a „k”, leírva viszont az utolsó betű az „e”, ezért a helyesírási szabályzat szerint kötőjelet kell használni, a ragot és toldalékot pedig az utolsó kiejtett hanghoz kell igazítani, tehát például like-old, like-kal, like-ok.

A jó hír viszont azt, hogy van ennél egy egyszerűbb megoldás is: a magyar helyesírás lehetővé teszi, hogy az idegen eredetű, de a mindennapi nyelvhasználatba már beépült szavakat „magyarosan”, azaz kiejtés szerint írjuk le.

Így lett az évek során a „neylon”-ból nejlon, vagy a „cappucino”-ból kapucsínó. Ennek megfelelően a „like” is minden további nélkül írható „lájk”-ként, így pedig már a ragozása, toldalékolása sem különbözik semmiben a többi magyar szóétól.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást