Őszinte, közbenső, vagy gyakori? Te hova kerülnél a hazugság-rátán? 

Őszinte, közbenső, vagy gyakori? Te hova kerülnél a hazugság-rátán? 

Címlap / Életmód / Lélek / Őszinte, közbenső, vagy gyakori? Te hova kerülnél a hazugság-rátán? 

Az elmúlt években a hazugságokkal kapcsolatos kutatások teljesebb képet festettek erről a viselkedésformáról – mondta Christian B. Miller filozófiaprofesszor. Egy 2010-es tanulmány is az említett átlagra jutott, ott 1,65 hazugságot mértek naponta, azonban a megoszlás a csoportban nagyon torznak számított: 60% azt mondta, hogy egyáltalán nem hazudott, ehhez képest az összes hazugság 50%-át egy szűk, 5%-os csoport vállalta magára. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb ember nagy ívben kerüli a hazugságot és ez a rossz szokás csupán egy szűk rétegre korlátozódik. 

Azonban az ilyen és az ehhez hasonló kutatásoknak nagy veszélye, hogy a kutatók nem követik az embereket hosszasan, és így nem tudják, hogy a hazugság a mindennapjaik része, vagy véletlenül trafáltak bele egy rossz időszakba. 

Ezért is tudott újat mutatni egy friss tanulmány

Ezt a kutatás 2021-ben készítették és a fő újdonsága az volt, hogy három hónapon keresztül követték a résztvevőket. Az alanyoknak minden nap be kellett számolniuk viselkedésükről és számszerűsíteniük kellett, hányszor hazudtak az adott napon. 

Kiderült, hogy az eredmény összhangban van a korábbi tanulmányokkal, az átlagot tekintve napi alig több mint 2 hazugsággal számolhattak a kutatók. Azonban arra is ideálisak voltak az eredmények, hogy a szakértők csoportokat alkossanak. Három csapatra tudták osztani a résztvevőket:

  • az őszinte emberekre, akik 0-2 alkalommal hazudtak naponta, 
  • a közbenső hazugokra, akik 3-5 alkalommal hazudtak minden nap, 
  • és a gyakori hazugokra, akik 6, vagy több alkalommal nem mondtak igazat napi szinten.

Az őszinték csoportjába a résztvevők 74,7%-a tartozott, a közbenső hazugok közé 19,6%, míg a gyakori hazugokhoz a résztvevők 5,7%-át sorolták a szakértők. Ez az arány szintén megfelelt a korábbi eredményeknek. Úgy fest, tényleg sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy valaki igazat mond nekünk, minthogy hazudik, a többségnek a jelentős mértékű őszinte viselkedés az állandó minta az életében.

fizkes/istockphoto.com

Napról napra változott a hazugságok mennyisége

A kutatók leszögezték azt is, hogy a hazugságok mennyisége napról napra változik. Ezért potenciálisan rossz eredményt adhat valakiről az, ha kiragadjuk az adott nap összesítését, és csupán azt ellenőrizzük. Bár a statisztika szerint ritka, mégsem lehetetlen, hogy egy gyakori hazudozó az őszinték csoportjába kerüljön, akár hosszabb időre– és fordítva. 

Ebből sikerült levonni a konzekvenciákat, miszerint a hazugság ritkának számít az őszinte kommunikációhoz képest, azaz a legtöbb ember kifejezetten preferálja és gyakorolja az igazmondást. A statisztikák szerint a legtöbb hazugságot néhány ember mondja, de a konkrét hazugságok mindig az adott helyzettől függnek. Most már csak az a kihívás, hogy észrevegyük azokat, akik a gyakori hazugok csoportját erősítik!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!