A hazugok testbeszéde

A hazugok testbeszéde

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A hazugok testbeszéde

Ha fel szeretnéd ismerni a hazugságot, figyelned kell a testbeszédre és az arckifejezésre.

A legtöbb ember ilyenkor a stressz jeleit mutatja testtartásában, muzdulataiban és mimikáján. Azonban a stressz jelei nem mindig jelennek meg, főleg ha az ember szeretné elhinni azokat a dolgokat, amelyeket közöl, vagy racionalizálni szeretné saját hazugságát. Általában a hazugsággal mégis járnak bizonyos jelek, amelyek egy igazat mondó embernél nem fordulhatnak elő.

Az is megfigyelhető, hogy van egy pár másodperces várakozás, amikor a kérdésre válaszol. Az igazság mindig hamarabb jön a nyelvünkre, mint a hazugság. Íme mire kell figyelned, amikor szeretnéd megtudni, hogy az illető igazat mond-e neked.

– Magasabb hangon beszél
– A valótlan válaszokkal kissé késik
– A test és az arc merevebb lesz
– Gyakrabban megérinti/dörzsöli kezével az arcát, különösen az orrot és a szájat
– Az arc és kéz kicsit elsápad, mivel a vér leszáll a végtagokból (ez a magas stressz jele is)
– Az orrlyuk kiszélesedhet
– A légzés mélyebb és hallható
– Az ajkak elvékonyodnak és összeszorulnak
– A vállak felhúzódnak, a könyök szorosabban a testhez tapad. A test kisebb helyet foglal
– A homlok kicsit összeráncolódik főként a két szem közti részen
– A szemkontaktus megszakad
– A szívfrekvencia nő
– A tenyér lefele fordul, az ököl gyakran bezáródik. Nem tárulkozik ki számodra

Mindenki hazudik, ha szükséges

Ne feledd, hogy időnként mindenki füllent kicsiket, főleg ha azzal jót tesz. Sok esetben azért hazudunk, hogy egy másik személy érzéseit megvédjük: „Sokkal vékonyabbnak nézel ki az új frizurádtól!”. Néha azért is hazudunk, hogy elkerüljünk olyansmit, amit nem szeretnénk elvégezni: „Nem tudok elmenni veled vásárolni, mert sok dolgom van otthon”. Az is hazugságnak számít, ha túlzunk azért, hogy fontosabb személyiségnek tűnjünk: „Én is megnyerhettem volna a díjat, de megsajnáltam a kollégámat, ő jobban rászorult”.
A nők gyakran hazudnak azért, hogy mások jobban érezzék magukat. A férfiak is gyakran hazudnak, hogy ők jól érezzék magukat.

A hazugságnak hat formáját ismerjük:

Védelmi hazugság, amikor veszélytől tartva húzzuk fel a hazugság pajzsát
Hősi hazugság, amikor valakit megvédünk valamilyen negatív történéstől
Játékos hazugság, amikor történeteket fokozunk
Ego hazugság, amikor nem szeretnénk kényelmetlen szituációba kerülni
Kereső hazugság, ami a hazug tulajdonságait gazdagítja
Rosszindulatú hazugság, amellyel szándékosan fájdalmat okozunk másnak.

A hazugság segít a flörtölésben

Gyakran előfordul amikor tetszelegni szeretnénk valakinek, hogy jobb képet akarunk festeni magunkról. Azért annyira gyakori, mert az igazság meggátolhatja a hazugot abban, hogy megkapja, amit akar. A nők és férfiak versenyképességükön szeretnének javítani, amikor más embertípusnak adják ki magukat, mint amilyenek valójában. Gyakran előfordul, hogy az ex-ről állítanak olyan negatív tulajdonságokat, amelyekkel saját magukat fényezik.

Hazudni nem könnyű dolog

Nehéz figyelemmel kísérni az ember mozdulatait és felismerni a hazugságot. A hazug hajlamosak elhallgatni és a helyzetet irányítani, ezáltal elcsendesedik amíg elfogadja ő maga is a hazugságot. A hazug kihagyhat névmásokat és monoton hangon beszélhet. Ez viszont felemeli benne a feszültséget, így gyakrabban pislog. Bármilyen szó a hazugság után nehezebben jön ki a száján, gyakran akadozva és helytelen megfogalmazásban. A hazug ember sokkal védekezőbb, mint egyébként szokott, ezért tárgyakat helyezhet el a beszélgető partnere és saját maga közé.

Mivel a hazugok mindig feszültek, ezért szükségük van önnyugtatásra. Ezért sokkal gyakrabban játszanak a hajukkal, és érintik meg az arcukat, mint egyébként. Az orrdörzsölés gyakori hazug-reakció. A leggyorsabban úgy szúrhatod ki, ha valaki hazudik, hogy hírtelen testtartást változtat és mozog egy rövid ideig, amíg elfogadja amit mondani fog. A hazug minél jobban belemerül saját hazugságába, annál relaxáltabbá válik. Ugyanakkor szeretne témát változtatni, és hírtelen egy ártatlan személyt próbál a beszélgetés témájáűul választani.

Miért hazudunk?

A tudatalattinkban valamilyen evoluciós hajlam van a megtévesztésre, annyira mélyen be lehet ágyazva a tudatunkban, hogy nehéz megmagyarázni miért érzünk rá késztetést. Valószínüleg az őseink számos helyzetet csak így voltak képesek túlélni, és mivel mindig az erősebbek élték túl, génjeik generációról-generációra felerősödtek. Azok az ősök, akik nem rendelkeztek ezzel a „túlélő” tulajdonsággal, azok lassan kihaltak. Így az evolúció a hazugoknak és hitegetőknek kedvez.

Érdekes meglátás, de van benne igazság. Az okos ember viszont felismeri magában a hazudozásra való hajlamot, és megpróbálja elkerülni amennyire csak lehet. Ne feledjük, a hazugság semmire nem jelent megoldást, és ha rajtakapnak, akkor bizonyos emberek előtt aláástuk magunkat egy életre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást