Életmód / Egészség

Házi gyógymódok gyomorégés ellen – mindig beválnak!

Ha megfáztál, kamilla tea, ha megcsípett valami, ecetes borogatás, ha begyulladt a fogad, szegfűszeg rágcsálása. De mi a teendő akkor, ha gyomorégés kínoz? Mint szinte minden panaszra, erre is létezik házi gyógymód, amivel legalábbis addig enyhíthetsz a tüneteiden, amíg felkeresel egy szakorvost.

A gyomorégés tünetei

A gyomorégés egyik legjellegzetesebb tünete a szúró, maró érzés a gyomorban, de mivel a sav ilyenkor visszajuthat a nyelőcsőbe, akár a mellkasban érzett szúró fájdalom vagy a kellemetlen, savas szájíz is a gyomorégés tünete lehet. Bár a gyomorégés – ha csak egy-egy alkalommal jelentkezik – többnyire ártalmatlan, mégis sokakat megijeszt, főleg, mert a mellkasi fájdalom miatt könnyű összekeverni egy kezdődő szívinfarktussal.

Általános szabály, hogy ha okod van azt feltételezni, hogy a panaszokat a szíved okozza, akkor a tüneteket ennek megfelelően kezeld – azaz mielőbb fordulj orvoshoz, ha kell, hívj mentőt – és csak akkor kezd el a panaszaid enyhítését magad, ha biztosan kizárható a nagyobb baj.

Mi okozza a gyomorégést?

A nyelőcső és a gyomor között egy izomgyűrű található, melynek feladata, hogy a nyelőcsőből érkező ételt leengedje, a gyomorban dolgozó savakat pedig lent tartsa. Ha az izom nem zár megfelelően, vagy túl sok, túl zsíros és túl fűszeres ételt ettél, és a gyomorban túl sok sav keletkezik, akkor az visszaszivároghat a nyelőcsőbe, kellemetlen panaszokat okozva.

Ezt teheted, hogy enyhítsd a panaszokat!

A patikákban számos, recept nélkül kapható savlekötőt kínálnak, de a fájdalmakat otthoni módszerekkel is enyhítheted. Az egyik legismertebb, gyomorégés elleni praktika a szódabikarbónás víz: egy pohár hideg vízben kell ehhez elkeverned egy teáskanállal a fehér porból, majd azt meginni. Az íze ugyan nem túl kellemes, cserébe viszont nagyon gyorsan enyhülést hoz és a puffadást is csökkenti.

Vannak, akiknek egy pohár hideg tej elfogyasztása is segít, bár ez nagyban függ attól, hogy egyénileg hogyan reagálsz a tejre: ha általában nehezen emészted meg, puffaszt vagy szélgörcsöket okoz nálad a laktóz, akkor egy gyomorégés esetén semmi esetre se ezzel próbálkozz.

Az édesköményből készült tea viszont akár kisgyermekek esetében is adható, igaz, az ő esetükben inkább a gázok, mint a gyomorsav túltengése okozza a panaszokat, de a gyógynövény mindkettő tüneteit csökkentheti. Egy kis darab gyömbér elrágcsálása szintén segíthet, hogy a gyomrod megnyugodjon.

A gyomorégés jelentkezését vagy a már megjelent tünetek súlyosbodását megelőzheted, ha a házi gyógymódok mellett néhány dologra még odafigyelsz: került az alkohol és a fekete tea vagy kávé fogyasztását, semmiképpen se gyújts rá, egyél inkább többször, kisebb adagokban és kerüld a nehéz vagy cukros ételeket.

Ha szeretnél lepihenni egy kicsit, mindenképpen tegyél a fejed alá néhány párnát, hogy a gravitáció a te oldaladon álljon, és a gyomorból visszafolyó sav na jusson még magasabbra a nyelőcsövedben.

Mikor fordulj orvoshoz?

A gyomorégés gyakori, de szerencsére többnyire gyorsan múló panasz, ám ha rendszeresen jelentkezik, akár komoly egészségügyi hatása is lehet. Nyilvánvaló, hogy az ételek lebontására képes savnak semmi keresnivalója a nyelőcsövedben, mert idővel kimarhatja azt, ha pedig a gyomrodat záró izom gyengül meg, annak szintén súlyos szövődményei lehetnek.

Ha minden reggel enyhe gyomorégéssel kelsz, ha nagyobb étkezések után rendszeresen fáj a hasad vagy ha havonta több alkalommal is szenvedsz a gyomorégéstől, ne hagyatkozz a házi gyógymódokra vagy a vény nélkül kapható patikai készítményekre, fordulj inkább orvoshoz, aki speciális diétával és szükség esetén gyógyszerekkel segíteni tud, hogy ne legyen még nagyobb baj a savasodásból.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást