Hazánkban alig mozognak az idősek! A senior torna fantasztikus előnyei

Hazánkban alig mozognak az idősek! A senior torna fantasztikus előnyei

Címlap / Életmód / Egészség / Hazánkban alig mozognak az idősek! A senior torna fantasztikus előnyei

Az idősebb korosztály tagjai közül is egyre többen mozognak rendszeresen, de a senior edzők száma messze nem haladja meg hazánkban a nyugati országokban edző idősekét. Pedig a rendszeres mozgás idősebb korban sem elhanyagolható, hiszen az egészségmegőrzés mellett még bizonyos már kialakult betegségeken is tud segíteni. Egy személyi edzővel beszélgettünk arról, milyen mozgásformák javasoltak az idősebbeknek, és hogyan érdemes edzeniük.

Bozsik Ildikó személyi edzőtől megtudtuk, hogy gerontológiai kutatások szerint az idős kori életminőség nagyjából 53%-ban azon múlik, hogy milyen életmódot folytatunk, és csak kisebb mértékben játszik szerepet a genetika és a környezeti hatások.

– Ahogy korban haladunk előre, megindulnak a kedvezőtlen élettani folyamatok: az izomzat elkezd leépülni, csökken a koordinációs képesség, az ízületek mozgásterjedelme beszűkül, megjelennek a különböző mozgásszervi betegségek. Ezeket az élettani folyamatokat kiválóan lehet a mozgással lassítani, sőt, bizonyos esetekben javítani – magyarázta a szakember.

Az időseknél nemcsak mozgásszervi betegségek esetén javasolt a rendszeres testmozgás, hanem számos más egyéb betegség esetén is nagyon jó hatással van a szervezetre. A rendszeres mozgás csökkenti a káros, érelmeszesedést okozó koleszterineket és emeli az érvédő koleszterin szintet, javítja a szénhidrát-anyagcserét, növeli a sejtek inzulin iránti érzékenységét, ezáltal segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, illetve ha már cukorbetegségben szenved az illető, akkor segít a vércukor szintet normalizálni. A mozgás javítja a tüdő kapacitást is, és még a magas vérnyomást is képes csökkenteni. 

– A mozgás nemcsak fizikailag van nagyon jó hatással az idős korosztályra, hanem mentálisan is tréningezi őket. Segít, hogy az idős ember ne érezze céltalannak az életét, emellett eljárjon közösségbe, ha a csoportos formáját választja az edzéseknek, ami szintén növeli az önbecsülését és önbizalmát – mondta Bozsik Ildikó.

A személyi edző szerint az egyik legnépszerűbb mozgásforma az idősek körében a Nordic Walking, amely tulajdonképpen nem más, mint két speciális bottal végzett gyaloglás, túrázás. A bot szerepe, hogy tehermentesíti a csípő-és térdízületeket.

– Az úszás, aquatréning is nagyon jó választás, mert a vízben tehermentesített közegben lehet megdolgoztatni a test izmait. A 3-1-2 meridián torna szintén kiváló ennek a korosztálynak, nagyon jó hatással van az idősek szervezetére.  Ezt a tornát Kínában fejlesztette ki egy ottani közismert professzor, Zhu Zong Xiang. Kutatásai szerint a kínai egészségfelfogás az úgynevezett akupunktúrás meridiánok létén alapszik. 3-1- 2 meridián-gyakorlatok végzésével kell, mintegy napi 20-30 percet szánni a saját meridiánjaink szabad energia-áramlásának biztosítására. A “3” arra utal, hogy három meridián-ponton akupresszúráznunk kell magunkat, az “1” jelentése a hasunkról szól, fekvő vagy álló helyzetben hasi légzést kell naponta végezni, míg a “2” a lábaink erejének a próbája, fizikai mozgás, akár helyben guggolás végzése is naponta szükséges – javasolta az edző.

Sajnálatos módon hazánkban az öregséget és betegséget, mint fogalmakat sokszor egy kalap alá veszik. Tehát aki öreg, az beteg, és aki beteg, az nem tud, és nem is akar mozogni.

A senior torna mostanában kezd teret hódítani, bár még közel nem olyan népszerű és elterjedt, mint a többi csoportos fitness óra. – Egy ilyen órán általában zenére tornázunk, felépítése hasonlít egy alakformáló órához, de sokkal lassabban végezzük a gyakorlatokat, az intenzitás jóval alacsonyabb, és nagyobb hangsúlyt fektetünk az ízületek aktív kimozgatására, valamint az izmok nyújtására – tudtuk meg a szakembertől.

Kép forrása: Diego_Cervo/Depositphotos.com

Az idősek körében az edzés sajnos közel nem annyira elterjedt még itthon, mint például Nyugat Európában, a személyi edző szerint azért, mert sajnálatos módon hazánkban az öregséget és betegséget, mint fogalmakat sokszor egy kalap alá veszik. Tehát aki öreg, az beteg, és aki beteg, az nem tud, és nem is akar mozogni.

– Ez egy nagyon rossz gondolatmenet, amit ki kellene verni a fejekből. A fejlettebb országokban, amikor valaki nyugdíjba vonul, onnantól kezd el igazán élni, és olyan dolgokat valósítanak meg, amelyekre azelőtt nem volt idejük: világot látnak, kirándulnak, közösségbe járnak, táncolni tanulnak, tornáznak, és hasonlók. Sajnos a mi nagymamáink, nagypapáink közül sokan csak a körzeti orvost, a lottózót, a postát és a közértet látogatják, és ebben ki is merül általában a temérdek szabadidő kihasználása. Egyfelől be lehet ezt tudni a nehéz anyagi helyzetnek, ugyanakkor sokukban az igény sem merül fel egy aktívabb, mozgalmasabb, nyüzsgőbb életvitel iránt – vélekedett Bozsik Ildikó.

Szerencsére vannak azért kivételek és kis hazánkban is léteznek olyan időskorúak, akik bizony sokat tesznek azért, hogy egészségük minél hosszabb ideig fennálljon. Próbálnak mozgalmas életet élni amennyire erejük és fizikai állapotuk ezt engedi. A személyi edző szerint, hogy népszerűbb legyen a mozgás, a médiának nagy felelőssége lehet. 

Kép forrása: Magann/depositphotos.com

– A betegségtudat elültetése helyett a fent említett mozgásformákat kellene népszerűsíteni, és felnyitni az emberek szemét: attól, hogy valaki elmúlt 50-60 éves, még nem kell temetnie magát. A fitness rendezvényeken az idősebb korosztálynak is kellene szereplési lehetőséget biztosítani, mert volna rá igény, ha ez is kellő reklámot kapna – mondta a szakember.

Kérdeztük arról is, hogy az idősebb korosztálynak érdemes-e személyi edző segítségét kérni az edzéseknél. Véleménye szerint a témában hasonló a recept, mint a fiatalabb korosztály tekintetében: 

– Azt, hogy valaki személyi edzővel valósítja meg a rendszeres testedzést, vagy csoportos órára jár, mindenkinek az anyagi helyzete, aktuális fizikai állapota, valamint a habitusa határozza meg. Bármelyiket is választja, nagyon fontos, hogy megfelelően szakképzett edzőt válasszon – tette hozzá –, aki kellő türelemmel, szakmai tudással és szeretettel bánik az idősekkel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást