Életmód / Család

7 hatalmas tévhit a cicákról, amiben sokan hisznek

7 hatalmas tévhit a cicákról, amiben sokan hisznek

A macskákkal kapcsolatban elég sok mítosz él még mindig a köztudatban. Sokan emiatt azt gondolják, őket nem lehet tanítani trükkökre, nyugodtan adhatunk nekik tejet, és jól megvannak egyedül is. Eláruljuk, mi az, amiben neked sem szabad tovább hinned!

1. Nem taníthatók

Sokan azt hiszik, hogy a macskákat nem lehet úgy tanítani, mint a kutyákat, mert nem figyelnek oda a gazdi szavára. De ez nem igaz! Csak a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogyan kezdjenek neki, és mivel tudják leginkább motiválni a cicákat.

Pedig ők is igényelnék ezeket a foglalkozásokat, hiszen már számtalan kutatás bebizonyította, hogy a macskák nagyon imádják a tanulást és a játékot – csak úgy, mint a kutyák!

2. Nem igénylik a figyelmet

Megesik, hogy valaki azért választ kutya helyett macskát, mert ezek az állatok kevesebb figyelmet és időt igényelnek. Jól elvannak egyedül, ráadásul sétáltatni sem kell őket, és lényegében egész nap csak pihennek. Gondolják ők, és ezzel nem is lőhetnének jobban mellé!

A szobacicáknak hatalmas szükségük van a társaságra és az ingerekre ahhoz, hogy boldogok és egészségesek legyenek. Ha naphosszat egyedül vannak a négy fal között, és még csak új játékokat sem kapnak, akkor hamar befordulhatnak.

3. A tejet szeretik a cicák

Lehet, hogy megisszák, de valójában a macskák laktózérzékenyek. Nem szabad a cicádnak tejet adni, bármennyire is lelkesen lefetyeli aztán az edényéből. Amíg kicsik, a testükben jelen van a laktáz enzim, ami lebontja a tejnek ezen összetevőjét, ezért tudják meginni az anyukájuk tejét.

De amint kicsit idősebbek lesznek, ez megszűnik, és ha tejet adsz neki, attól felkavarodik a gyomra, hasmenése lehet, és a hányás is gyakori.

4. Dorombolás = boldogság

Sokan azt gondolják, ha egy cica dorombol, akkor biztosan boldog, és jól érzi magát. De valójában nem csak ezért dorombolnak a macskák! Sokszor akkor is ezt csinálják, ha megijedtek valamitől, veszélyben érzik magukat, fájdalmaik vannak, vagy hamarosan megszületnek a kiscicái. Sőt, ha már nagyon idősek, és megérzik, hogy közeledik számukra a vég, szintén dorombolni kezdenek.

5. A macskák utálják a vizet

Sokan gondolják így, hiszen akadnak olyan cicák, akik már a víz látványától is menekülnek. Az igaz, hogy nem szeretnek fürdeni, de attól még egyébként magával a vízzel semmi bajuk. Sőt, sokan szívesen játszadoznak is a csapból csöpögő vízzel vagy vízsugárral. A lényeg, hogy hogyan ismerteted meg őt vele. Türelmesen és óvatosan kell ilyenkor bánni velük, hogy megtanulják, nincs okuk a félelemre víz közelében!

khamidulin/depositphotos.com

6. A talpukra esnek

A cicák valójában nem esnek mindig a talpukra, de tény, hogy elég sokszor sikerül ezt véghez vinniük. Az oka a belső egyensúlyérzéküknek és hajlékony csontjaiknak köszönhető, aminek hatására képesek a levegőben megfordulni, valamint a fülükben található egy testrész, ami megkülönbözteti nekik azt, merre van a fel, és merre a le.

Azonban egy rövidebb esés során nincs mindig idejük megfordulni, ráadásul még ha talpra is esnek, akkor sem immúnisak a sérülésekre. 

7. A macskamenta a kedvenc

Tudtad, hogy nem minden cica rajong annyira a macskamentáért? Valójában csak a macskák 50-75%-ra van ez hatással, a többiek egyáltalán nem érzékenyek az illatára. Ez mind a génjeikbe van kódolva, és érdekes, hogy például Ausztráliában a cicák nagy többsége nincs oda a macskamentáért. Sőt, míg bár a legtöbb macska euforikus hatás alá kerül, addig vannak kivételek, akik agresszívvá válnak az illatától.

sorsillo/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást