Háztartás / Otthon

Hasznos tárolási megoldások a konyhádba

Hasznos tárolási megoldások a konyhádba

A konyha az a hely a lakásban, ami egy vérbeli háziasszony számára sosem lehet elég nagy. Sokak számára nagy probléma, hogy a helyiség kicsi, vagy éppen nincs mód arra, hogy a fontos eszközöket, alapanyagokat praktikusan, mégis esztétikusan helyezzük el.

Falra szerelhető tároló

A fémből készül tárolók minden háztartási boltban, vagy nagyáruházban beszerezhetők, s nagy előnyük, hogy már egészen olcsó változattól kaphatóak. 
Ezek a tárolók nem hiányozhatnak a háztartásból, hiszen ahogy a fürdőszobában, vagy az éléskamrában, úgy a konyhában is nagyszerűen megállják a helyüket. Ha nem falra szereled őket, akkor válassz olyat, ami gurulós, így a főzés során a kis konyhában is nagy segítségedre lehet. 
A hétköznapi, kerék nélküli tárolókat a legapróbb zugokba is beállíthatod, tarthatsz rajtuk gyümölcsöket, zöldségeket, de akár a receptkönyvek, vagy éppen a bedobozolt száraztészták is helyet kaphatnak rajtuk.

Apró kampók

Az apró, csempére, falra szerelhető kampók nem csupán díszítik a teret, hanem egyúttal a tárolásban is nagy segítséget nyújtanak. A tűzhely közelében érdemes fellógatni a fontosabb eszközöket, így a merőkanalakat, húsvillákat, míg a konyhaszekrény alját végig díszítheted a szebbnél szebb, ám sok helyet foglaló bögrékkel. 
A mágneses megoldás sem utolsó dolog, segítségével a falon rögzítheted a kisebb nagyobb késeket, vagy akár a fűszertartókat is. A konyha stílusától függően nagyon sok mindent fellógathatsz, de eközben azért ügyelj a mennyiségre, hiszen míg a kevés öltöztet és kényelmes sütést, főzést eredményez, addig a túl sok zsúfoltságot, zavart hoz.

Lógasd fel a fűszernövényeket

Ha már a fellógatásnál tartottunk, szót kell ejtenünk a nagyon dekoratív, ugyanakkor többnyire sok helyet foglaló fűszernövényekről. Ezek egy idő után nem férnek el az ablakban, ám arra csak kevés konyhában van hely, hogy az asztalon, vagy a konyhapulton elférjenek.

Ekkor jönnek jól a fellógatható cserepek, vagy éppen a falra szerelhető állványok, faládák, amik segítségével nem csupán csodás hangulatot teremthetsz a konyhában, hanem azt is biztosítod, hogy kényelmes úton elérhesd a legfontosabb fűszernövényeket.

Minőségi fűszertartó

A jó háziasszonyok törekednek arra, hogy változatos ételek kerüljenek az asztalra, s ennek a kulcsa nem csupán a nyitottság, hanem a különleges fűszerezés is. Ahhoz, hogy ezt megtehesd, jó néhány fűszertartóra szükséged lesz, amik azonban sokszor több helyet foglalnak, mint amennyit megengedhetsz magadnak. 

Ekkor is létfontosságú a rendszerezés, és az egységes kép, hiszen ennek segítségével lesz átlátható és praktikus a végeredmény. A falra szerelhető, esetleg forgatható fűszertartók nagyon sokat segítenek. Az egymásra halmozható tartók sok helyet spórolnak, de a hosszúkásabb, kevésbé terebélyes üvegcsék is ezt a célt szolgálják.

Könnyű rend dobozokkal

Nagyon sokat segít a rend fenntartásában és a csoportosításban, ha különféle műanyag dobozokat vetsz be a cél érdekében. Ezt a megoldást az éléskamrában is alkalmazhatod, ahol így típusonként szétválogathatod az alapanyagokat. Egy dobozba kerülhetnek a sütemény alapanyagok, egybe a tésztafélék, konzervek és így tovább. 
Ugyanezt az elvet akár a konyhában is bevetheted, ily módon rendszerezheted a tepsiket, tortaformákat, háztartási gépeket, illetve minden mást, amik folyton összekeverednek. A dobozok segítségével a szekrényekben betöltheted azokat a helyeket, amik egyébként üresen, kihasználatlanul állnának.

Ha te tervezed a konyhát

Végül, de nem utolsó sorban, ha olyan szerencsés vagy, hogy testreszabott konyhád lesz, akkor nagyon fontos, hogy minél több praktikus tárolót tervezz. Ne feledkezz meg az ajtók belső feléről, a sarkokról, de a falon rögzíthető polcokról sem. 
Emellett ügyelj rá, hogy minél több eszközt el tudj rejteni a fiókokban, szekrényekben, hiszen minél kevesebb holmi van elöl, annál kisebb az esély rá, hogy a helyiség rendetlenség hatását kelti. 
Építtesd be plafonig a konyhát, hiszen egy csomó olyan holmi lesz, ami csak ünnepekkor vagy tartalék formájában kerül elő, így teljesen felesleges minden nap kerülgetni. (Ezt az elvet egyébként mindig felhasználhatod, hiszen ha van hely a konyhaszekrény tetején, akkor esztétikus, egyforma dobozok segítségével kitöltheted a teret.)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást