Haj / Stílus

Így rongálod a hajad: A hajkárosodás 5 fajtája és kezelése

Így rongálod a hajad: A hajkárosodás 5 fajtája és kezelése

Töredezett hajvégek

Ehhez nincs szükség mikroszkópra: ha a hajad vége töredezett, az arra uta, hogy károsodott és száraz. Ilyenkor természetesen egy hajvágás a megoldás, amit a szakemberek szerint kéthavonta egyébként is meg kellene ejtenünk. A vékonyszálú haj különösen hajlamos a töredezésre és extra odafigyeléssel kell kezelni.

A hajvégápoló szérumok hajvágások között segíthetnek a töredezett végeket minimalizálni, bár a hajvágást ezek sem helyettesítik. Olyan hajregeneráló terméket keress, ami polimereket tartalmaz, ezek ugyanis kitöltik a mikro-repedéseket a hajszálakon.

Festés általi károsodás

A legtöbb nő már égette el a haját festéskor, sőt, az is előfordul, hogy maga a fodrász használ túl erős szőkítőt, ami károsítja a hajat. Ha fodrászhoz mész, olyan szakembert válassz, aki megbírható és a hajad egészségét szem előtt tartja.

Ha magadnak fested a hajad, mindig nézz utána, hogy a termék milyen erősségű előhívószert (developer) használ, főleg akkor ha a hajad göndör vagy vékonyszálú.

Tudnod kell, hogy nemcsak a szőke hajfestékekben van hidrogén-peroxid és legjobb, ha féltartós vagy kimosható hajszínezőkkel dolgozol, hisz ezek nem károsítják a hajat. A festett haj táplálása fontos, ezért hajmosáskor a jó minőségű balzsam és hetente egy hajpakolás elengedhetetlen.

Vegyszer általi roncsolódás

 A daueroláskor vagy tartós hajkiegyensítéskor használt vegyszer behatol a hajba és átalakítja annak szerkezetét, ami – mondanunk sem kell – erősen roncsolja. Mikor a haj egy ilyen kezelés után súlyosan károsodik, már nem lehet visszafordítani a folyamatot, viszont a további hajtöredezést gátolhatjuk. Legalább hat héten keresztül kell kúraszerűen visszatáplálni a hajat balzsammal, maszkkal, proteines ápolókkal és olajokkal. Sörényed sose fésüld nedvesen, ha mégis, akkor csakis bontófésűt használj és légy kíméletes, ne tépd. 

Sonyachny/depositphotos.com

Hőkárosodás

Napjainkban alig akad nő, aki ne használna napi szinten hajvasalót vagy hasütővasat. Ezekkel a szerkentyűkkel valóban fényes, sima hajat vagy csodás loknikat kapunk percek alatt, azonban ennek ára van, ugyanis a hajat erősen károsítják. A hajszárító – főleg ha túl melegre van állítva – szintén egészségtelen, hiszen szárítja a hajat és a fejbőrt.

Ügyelj arra, hogy a minden hővel formázó eszközödet olyan alacsony hőfokon használd, amilyen alacsonyan csak tudod. Hajsütés- vasalás előtt elengedhetetlen a hővédő krém vagy spray használata.

Hajhullás

A haj kopása többféle képpen megmutatkozhat: egyre több hajszál a hajkefében fésülködés után, egyre vékonyabb copf, láthatóan szélesebb választék a fejtetőn vagy kopasz foltok a fejen. Ha ezt érzékeljük, mindenképpen komolyan kell venni és fel kell keresni egy szakembert.

A hajhullásnak számtalan oka lehet, még felsorolni is sok: hormonális változások, fogamzásgátló vagy más gyógyszer mellékhatása, terhesség alatti vagy szülés utáni tünet, stressz, korpa, pikkelysömör, étkezési zavarok, autoimmun betegség vagy allergiás reakció. A túl szoros lófarok vagy konty szintén okozhatja a haj kopását a homlok körül és fontos, hogy minél vastagabb hajgumit használjunk, továbbá soha ne aludjunk összefogott hajjal.

A kopasz foltok utalhatnak az alopecia nevű betegségre, de ilyenkor már mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, mert – a férfiakkal ellentétben – a nőknél a hajhullás jól kezelhető és visszafordítható folyamat. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást