Te tudod mi a dósád? Hajápolás az Ájurvéda segítségével

Te tudod mi a dósád? Hajápolás az Ájurvéda segítségével

Címlap / Stílus / Haj / Te tudod mi a dósád? Hajápolás az Ájurvéda segítségével / 2. oldal

Pitta

A pitta típusú emberek esetében a tűz és a víz vagy a tűz és a levegő aránya uralkodó. A pitta ember nem túl magas, de nem is alacsony, nem kövér és nem sovány. Rá mondjuk, hogy átlagos testalkatú. A végtagjai is közepesen hosszúak. A haja vörös vagy szőke, esetleg ennek árnyalatai, de mindenképp korán őszül. Az arca gyakran szeplős, esetleg pattanásos és sok az anyajegye. Izzadékony, gyors mozgású személy, aki a meleget nem bírja.

Vata típus
liudmila.fadzeyeva.gmail.com/depositphotos.com

A kiegyensúlyozott pitta dósával rendelkező ember haja selymes és természetesen egyenes.

Nehéz festeni, színezni, mert a hajhagymák sűrűn egymás mellett vannak. Ennek köszönhetően a haj ellenállóbb a szennyeződésekkel szemben, viszont a tápláló pakolásokból sem könnyen szívja magába a fontos tápanyagokat. A kiegyensúlyozatlan pitta szárazságot vagy zsírosodást okozhat a fejbőrön, a levegő és a víz arányától függően. Gyakori a hajhullás, a haj növekedése pedig lassú.

Kapha

A kapha típusú embereknél uralkodó a föld és a víz aránya. A kapha típus erős testfelépítésű, sokszor alacsony, zömök testalkatú. A végtagjai is vaskosak és általában rövidek. Hajlamos a hízásra. Az arca többnyire kerekded, a bőre sima, fehér, később látszanak rajta az öregedés jelei.

Lassú mozgású. 

A kiegyensúlyozott kapha dósával rendelkező ember haja sokszor göndör, durva textúrájú, a fejbőre pedig zsíros.

Ahogy a pitta típus esetében, a kaphánál is sűrűn helyezkednek el a hajhagymák a fejbőrben, így nehezebben veszi fel a tápanyagokat a hajkorona, és festeni is nehezebb. Ha ez a dósa nincs egyensúlyban, akkor a haj gyakran töredezik és lassan növekszik.

Kapha típus
Jaroslav Devia/unsplash.com

Így ápold a hajad az Áyurvéda segítségével

Ha ismered a dósádat, minden sokkal könnyebb. Az étkezés, a testmozgás és a hajápolás is. Mivel mindenkinek kicsit más a dósája, nincs két egyforma hajnövekedés, nincs két egyforma fejbőr.

Sok tényező járul hozzá ahhoz, hogy a hajad egészséges lehessen. Az Áyurvéda szerint ezek a következők:

  • egészséges belső, vagyis kiegyensúlyozott elme és érzelmek
  • optimális, a dósádnak megfelelő táplálkozás
  • megfelelő hajmosás
  • hajolajok használata és fejbőr-masszázs
  • különböző gyógynövényes kezelések

Ahhoz, hogy maradéktalanul elégedett lehess, létre kell hoznod a saját hajápolási rutinod, mégpedig az áyurvédikus szabályok szerint. Az Áyurvéda szerint a betegségek forrása az elme, vagyis az, ha a dósád nincs egyensúlyban, az mindig az érzelmek és a mentális állapotod egyensúlyhiányával kezdődik. A stressz, a túlzásba vitt sport, a dohányzás és az alkoholfogyasztás hajhulláshoz vezethet.

Így ápold a hajad az Áyurvéda segítségével
AndrewLozovyi/depositphotos.com

Fontos, hogy a táplálkozásodra is nagy hangsúlyt fektess, hiszen a hajhagymákat belülről is táplálni kell. Ez segíthet megakadályozni a hajhullást.

A vata típus számára megengedettek a nehéz ételek, de legyenek táplálóak, a pittáknak hűsítő és nyugtató ételek javasoltak, a kaphák számára pedig a keserű vagy összehúzó ételek. Mindig azok az élelmiszerek a legjobbak, amelyek kiegyensúlyozott arányban tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egészséges mennyiségű fehérjét.

A táplálkozásodnál ezekre figyelj:

  • legyen a dósádnak megfelelő, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag az étrended
  • mérsékeld a zsírok bevitelét (ghít, vagyis tisztított vajat használj)
  • emésztésed segítésére használj természetes anyagokat mint a kömény, a gyömbér, kurkuma 

A hajolajak használata is dósa-specifikus kell, hogy legyen. A hajolajak támogatják a hajhagymák és a fejbőr egészségét, segítik a haj növekedését, valamint hidratálnak.

A vatáknak mandula- vagy szezámolaj, a pittáknak kókusz- vagy mandulaolaj, a kapháknak pedig olívaolaj a legjobb választás. Az az ideális, ha hetente kétszer olajozod a hajad, utána pedig megmosod. Ha gyakrabban mosol hajat, akkor megfosztod a hajszálaid a természetes olajtól, ami kiszáradáshoz vezethet.

Először is lényeges, hogy megismerd a dósádat, majd ennek megfelelően tudod segíteni a szervezeted egészségét, beleértve a hajadat is. Te már tudod, melyik dósához tartozol?

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást