Te tudod mi a dósád? Hajápolás az Ájurvéda segítségével

Te tudod mi a dósád? Hajápolás az Ájurvéda segítségével

Címlap / Stílus / Haj / Te tudod mi a dósád? Hajápolás az Ájurvéda segítségével

A haj és az istenek

Az indiai hajápolási hagyományok, gyakorlatok hindu mítoszokra, vallási szövegekre vezethetők vissza. Ezek a szövegek a Védák. Ezekben a dühös isteneknek rakoncátlan hajtincseik voltak, a türelmes isteneknek pedig göndör vagy egyenes, sima hajuk. 

Ezek a mítoszok és az általuk támogatott áyurvédikus gyakorlatok a hagyományos indiai hajápolás részét képezik ugyan, de minden további nélkül te is alkalmazhatod az otthonodban. Ezzel ösztönözheted a hajad a növekedésre, visszaadhatod a fakó tincsek egészségét. 

Áyurvéda és hajápolás

Az Ájurvéda egy ősi gyakorlat, amely a test jelzéseinek és a természetes elemekhez, vagyis a levegőhöz, szélhez, vízhez, földhöz, tűzhöz és éterhez fűződő viszonyának azonosításán alapul. Az ájurvéda három domináns dósát azonosít, amelyeket vata, pitta és kapha néven ismerünk. Minden ember másmilyen, így vannak tiszta dósatípusok, ugyanakkor a dósák sokféle kombinációja is előfordul.

Minden dósa befolyásolja a belső szervek működését, érzékenységét, valamint az ember testét, tulajdonságait és érzelmeit.

Az áyurvédával foglalkozó szakemberek úgy vélik, hogy a dósák egyensúlyhiánya betegségeket okozhat. Ezek az egyensúlyhiányok befolyásolhatják a test különböző részeit, beleértve a hajat és annak növekedését is. Ha a dósák egyensúlyban vannak, a test egészséges, a lélek is kiegyensúlyozott, akkor a haj és a fejbőr is egészséges, vagyis a haj optimális arányban képes növekedni. 

A dósák és a haj

Vata

A vata típusú embereknél a levegő és az éter aránya uralkodó. A vata ember lehet magas, alacsony, de mindig izmos, vékony testalkatú, a végtagjai viszonylag hosszúak. Hízásra nem hajlamos ez a típus, az arca általában szögletes, a bőre száraz, ahogy a fejbőre is. A haja sötét árnyalatú. A szemei kicsik, a fogsora pedig általában szabálytalan. A vata ember kitartó, szeret mozogni, sportolni, lételeme a mozgás. A hideget nehezen viseli el.

A kiegyensúlyozott vata dósával rendelkező személynek valószínűleg hullámos haja és meglehetősen száraz fejbőre van.

A haja könnyen felveszi a szennyeződéseket a levegőből, hajlamos a töredezésre, károsodásra. Ha ez a dósa kiegyensúlyozatlan, akkor a fejbőre enyhén zsírosodhat, korpásodhat, ami viszketést okoz. Sajnos hajhullással és lassú hajnövekedéssel kell szembenéznie.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást