Veszélyesebb, mint gondolnád: a gyermekkori elhízásnak még 50 évesen is vannak hátrányai 

Veszélyesebb, mint gondolnád: a gyermekkori elhízásnak még 50 évesen is vannak hátrányai 

Címlap / Életmód / Család / Veszélyesebb, mint gondolnád: a gyermekkori elhízásnak még 50 évesen is vannak hátrányai 

A gyermekkori elhízás egyre növekvő közegészségügyi aggodalomra ad okot. Tudod, mivel jár a magas vérnyomás, ugye? Egy új kutatás szerint azok, akik gyerek- vagy tinédzserkorukban túlsúlyosak voltak, nagyobb eséllyel küszködnek majd magas vérnyomással 50 éves korukra.

Korai figyelmeztetés a magas vérnyomás veszélyeire

Egy új, svéd kutatás segítségével kiderült, hogy a férfiak felnőttkori magas vérnyomása összefügg a gyermekkorban magasabb testtömeg-indexszel, továbbá a kamaszkorban bekövetkező BMI-változással is.

Érdekes módon ugyanez a tendencia nem érvényesült a nőknél, legalábbis nem ugyanebben a formában: akiknél felnőttkorban magas vérnyomást diagnosztizáltak, azok jellemzően inkább kamaszkori BM-emelkedésről számoltak be.

A tanulmányban olyan felnőtteket vizsgáltak, akik 1948 és 1968 között születtek és részt vettek két populációalapú kutatásban. A szakértők a BMI Epidemiology Study Göteborg és a CardioPulmonary BioImage Study adatait elemezték.

Világméretű probléma és következmények

Dr. Lina Lilja, a kutatás vezetője, a Göteborgi Egyetem szakértője szerint az eredmények azt mutatják, hogy a túlsúly és az elhízás megelőzése gyermekkorban kiemelt szerepet játszhat az egészséges vérnyomás fenntartásában.

A túlsúlyos vagy elhízott gyerekeknek és tinédzsereknek nagyon fontos lenne minél előbb olyan életmódbeli változtatásokat bevezetni, amelyek csökkentik a későbbiekben kialakuló magas vérnyomás kockázatát.

Világszerte több mint egymilliárd (!) felnőtt küzd magas vérnyomással, ami komoly közegészségügyi problémát jelent. A WHO szerint jelenleg mintegy 1,28 milliárd 30 és 79 év közötti felnőtt érintett ezzel a betegséggel és az összes, vele járó, igen jelentős kockázattal.

A magas vérnyomás a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegség legfőbb okozója, miközben az egyik legkönnyebben megelőzhető és legjobban kezelhető állapotnak számít.

Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a túlsúly a legfontosabb kockázati tényezők, ha magas vérnyomásról beszélünk. Egyszóval olyan betegségről van szó, ami megfelelő életmóddal megelőzhető és kordában tartható. Ám ehhez nem elegendő, ha beveszünk néhány csodapirulát, a magas vérnyomás ellen nap, mint nap tenni kell. Valószínűleg éppen ez az oka annak, hogy ennyire magas a betegséggel küszködők száma. 

AaronAmat/istockphoto.com

A veszélyes folyamat hosszú távú következményei

Bár a vérnyomás enyhe emelkedése kezdetben nem tűnik veszélyesnek, hosszú távon komoly károkat okozhat az erekben. Növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá a vesebetegségek kialakulásának kockázatát” – hangsúlyozza Dr. Jenny Kindblom, a svéd Sahlgrenska Egyetemi Kórház kutatója.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a túl sok testzsír már gyermekkorban is krónikus gyulladást idézhet elő és az erek belső felszínének károsodását okozhatja.”

A felnőtteknél a nagyobb mennyiségű zsigeri hasi zsír tovább növeli a magas vérnyomás kockázatát. A korábbi kutatások már kimutatták, hogy férfiaknál a pubertáskorban jelentkező súlygyarapodás kapcsolatba hozható a zsigeri elhízással (azaz a belső szervek körüli zsírszövet megnövekedett mennyiségével).

Ez a tanulmány kiemelkedő fontosságú, figyelembe véve, hogy a gyermekek és a tizenévesek között egyre nagyobb az elhízás aránya. Kulcsfontosságú, hogy ne csak a felnőttek magas vérnyomására koncentráljunk, hanem a fiatalabb korosztályra is” – tett hozzá Dr. Kindblom.

Az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás nemcsak a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát csökkenti, hanem számos más egészségügyi probléma megelőzésében is segít. A gyermekkori elhízásra és annak hosszú távú következményeire pedig mindannyiunknak figyelnünk kell. A mi felelősségünk, hogy támogassuk a fiatalabb generációkat abban, hogy egészségesebb életmódot folytassanak és ezzel jobb kilátásokkal nézhessenek az előttük álló évek elé. 

Nyitókép: bymuratdeniz/istockphoto.com

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!