Hogyan köszönjön a gyerek? Modern etikett gyermekeknek

Hogyan köszönjön a gyerek? Modern etikett gyermekeknek

Címlap / Egyéb / Hogyan köszönjön a gyerek? Modern etikett gyermekeknek

Kedves szülők, gyerekek! Boldoggá tesz hogy a Bien népszerű fórumán keresztül foglalkozhatunk egy ilyen érdekes és hasznos témával. Hiszen az „éltünk gardróbjában” mindenre van egy fiók, egy szekrény, egy tárolóeszköz. Vannak tárgyak, kiegészítők melyek néha feledésbe merülnek, esetleg elporosodnak. De valójában ott vannak nap mint nap az életünkben, részünket képezik, belső szépségünk öltözetei: a jó modor, az illemtan, a megfelelő viselkedés. 

Vajon mit látunk gardróbunk tükrében ha gyermekeink felé fordítjuk? A Galateo, a modern etikett gyermeknyelven való használata már egészen kiskortól az önbizalmat, a kedvességet és az altruizmust fejleszti. Mindezek velünk született értékek, a felgyorsult rohanó világban azonban néha megfeledkezünk róluk.

Nézzük ebben az írásban az illemtan két alappillérét, a köszönést és a bemutatkozást. 

Köszönés

A köszönés, a bemutatkozás mind-mind a társadalmi hierarchián alapszik. Kivel ne esett volna már meg, hogy egy felnőtt érkezésekor a gyermek társaság zavarba ejtő csenddel fogadta a betoppanó nagynénit vagy épp a postás bácsit.

Ha mi, szülők, segítünk felkészülni gyermekeinknek az élet adta szituációkra, elérkezik majd az a nap, mikor büszkén a háttérből gyönyörködhetünk, miközben a gyerekek magabiztosan, mosollyal fogadják a vendégeket, üdvözlik barátaikat vagy épp a tanítónénit. 

Illemtan gyerekeknek
VioletaStoimenova/istockphoto.com

Az alapszabályok rendkívül egyszerűek

A szóban kimondott köszönést minden esetben a ranglétra alsóbb fokán álló fél teszi meg a másik személy felé. Fiatal köszön az idősebbnek, fiú a lánynak, diák a tanítónéninek, a társaságba érkező a már ott lévőknek, a helyiségből távozó az ottmaradóktól. 

A választott szóhasználat is jó modorunkról árulkodik. Szia, Szervusz, ha tegeződő formát választunk és Jó napot!, Jó estét! (napszaknak megfelelően), ha magázódunk. Rendkívül fontos, hogy az ismereteket a gyermekünk korának megfelelően időzítsük. Egy kisbabától szívmelengető érzés a dobott puszi, a kerek kis tenyerének ki-be nyitogatása.

Óvodáskorban már elengedhetetlen a szóbeli üdvözlés, még iskoláskorban a magázódás korrekt használata, ha a szituáció megkívánja. Gimnazista korban hálát adunk az előző évek tanításnak és szemet hunyunk egy-egy tudatos „szabálysértés” fölött.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást